Χαιρετίστηκε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αλλά όχι και το περιεχόμενο. Αυτή η φράση αποδίδει το κλίμα της συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών για την πρόταση Νόμου του βουλευτή ΔΗΣΥ έκλογικής περιφέριας Αμμοχώστου, Κυριάκου Χατζηγιάννη. Το νομοθέτημα σκοπεί στη θέσπιση νομικού πλαισίου που να διέπει την ανάθεση και διενέργεια δημοσκοπήσεων που αφορούν σε εκλογικές διαδικασίες ή δημοψηφίσματα.
Όπως, όμως, φάνηκε από τη συζήτηση, έστω κι αν κρίθηκε ότι πίσω από την πρωτοβουλία υπάρχει καλή προαίρεση, εντούτοις ήταν ευδιάκριτος ο σκεπτικισμός με τον τρόπο που επιχειρείται να τεθεί υπό νομοθετικό πλαίσιο το κεφάλαιο των δημοσκοπήσεων. Ο προβληματισμός εκφράστηκε και από τους ίδιους τους δημοσκόπους, αλλά κυρίως από στελέχη του δημοσιογραφικού κόσμου.
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ανέφερε ο Παναγιώτης Παναγιώτου εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Αγοράς Κύπρου (ΣΕΔΕΑΚ). Σχολιάζοντας την πρόταση Νόμου, επεσήμανε ότι πρέπει να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας, καθώς, όπως εξήγησε, με τις υπό συζήτηση πρόνοιες υπάρχουν περιορισμοί για τις κυπριακές εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά όχι για εταιρείες από το εξωτερικό. «Μας φέρνετε σε μια δυσμενή θέση» σχολίασε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παναγιώτου, ο οποίος τόνισε ότι στην Κύπρο οι δημοσκόποι είναι περήφανοι για το έργο τους, ανέφερε και τα δεδομένα που ισχύουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξήγησε ότι μόνο το 20% των ευρωπαϊκών χωρών έχουν νομική ρύθμιση στο θέμα των δημοσκοπήσεων, ενώ ένα ποσοστό 40% έχουν αυτορρύθμιση μέσω των επαγγελματικών συνδέσμων τους (το υπόλοιπο 40% δεν έχει καμία ρύθμιση).
Η διευθύντρια ειδήσεων του ΑΝΤ1 και πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Έλλη Κοτζαμάνη, εξέφρασε τις ανησυχίες του δημοσιογραφικού κόσμου. «Κινδυνεύουμε ξανά να ποινικοποιήσουμε την ελευθερία της έκφρασης στα Μέσα Ενημέρωσης, όπου καταλήγουν οι δημοσκοπήσεις» σχολίασε χαρακτηριστικά στα αρχικά στάδια της τοποθέτησής της. Για την υπό συζήτηση προσθήκη ποινών είπε ότι πρέπει «να δούμε πως διασφαλίζουμε την ελευθεροτυπία». Αναφέρθηκε ειδικότερα στους δημοσιογράφους, «πάνω στους οποίους ασκείται έλεγχος με διάφορους τρόπους και δεν προστατεύονται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο», όπως είπε, κακίζοντας το γεγονός ότι προωθούνται «διάφορες νομοθεσίες οι οποίες επιβάλλουν έλεγχο στο δημοσιογραφικό περιεχόμενο». Έκανε, ακόμη, λόγο για ανισότητα που επιτείνεται και υφίστανται οι τηλεοπτικοί σταθμοί «επί των οποίων ασκείται έλεγχος και μάλιστα σκληρός από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης». Επεσήμανε ότι δεν ασκείται κανένας άλλος έλεγχος στα διαδικτυακά μέσα και τόνισε πως η Πολιτεία πρέπει να συζητήσει σοβαρά την ελευθερία των Μέσων ώστε να αφεθούν οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα «να ασκούν ελεύθερα τη δημοσιογραφική τους δουλειά». Έκανε λόγο και για τρεις διαφορετικές πρόνοιες σε νομοθεσίες σε σχέση με το «τι σημαίνει προεκλογική περίοδος», ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι στην πρόταση Νόμου περιλαμβάνεται πρόνοια για «Αρχή Τύπου», που περιλαμβανόταν σε απηρχαιωμένη νομοθεσία και δεν εγκαθιδρύθηκε ποτέ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Καθημερινής», Δημήτρης Λοττίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σύνδεσμο Εκδοτών, ανέφερε πως η πρόταση Νόμου αφήνει ανεξέλεγκτη την κατάσταση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις χωρίς να είναι γνωστή η προέλευσή τους. «Πάμε τώρα να βάλουμε ένα νομικό πλαίσιο στα ήδη μέλη του συστήματος που είναι ήδη ελεγχόμενα και αφήνουμε ανεξέλεγκτο το ήδη ανεξέλεγκτο σύστημα» ήταν μια από τις ενδεικτικές τοποθετήσεις του. Τόνισε πως το νομοθέτημα «θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο των social media», ενώ μίλησε για ανάγκη προσθήκης πρόνοιας ώστε να γνωρίζουμε «ποιος αναθέτει μια δημοσκόπηση που μεταδίδεται στα ΜΜΕ και ποιος την πληρώνει».
Ο Χρύσανθος Τσουρούλλης που εκπροσώπησε τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ σχολίασε το γεγονός ότι στη χθεσινή συζήτηση κλήθηκαν να συμμετάσχουν θεσμοί του κράτους και διερωτήθηκε ρητορικά αν ο Γενικός Ελεγκτής θα κάνει έλεγχο για το θέμα των δημοσκοπήσεων. Ανάμεσα σ΄ άλλα ανέφερε: «Υπογραμμίζω κι εγώ την έγνοια μου για την εξ αμελείας ή με κατεύθυνση προσπάθεια ποινικοποίησης της ελευθερίας του λόγου. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη προσπάθεια έντονης διείσδυσης κρατισμού μέσα στην ελευθερία του λόγου σε ένα περιβάλλον που, είτε μας αρέσει είτε όχι, έχει τις ρυθμίσεις του με αποτέλεσμα να επιτείνεται ακόμη περισσότερο η κακώς νοούμενη δυναμική που έχει το διαδίκτυο».
Να σημειωθεί ότι η Ένωση Συντακτών Κύπρου είχε ενημερώσει ότι δεν επρόκειτο να παρευρεθεί στη συνεδρίαση, καθώς την ίδια ώρα πραγματοποιείτο η προγραμματισμένη της γενική συνέλευση.