Κτήρια τα οποία κατασκευάστηκαν από το 1900 μέχρι και το 1975 περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 80 κτηρίων για τα οποία το ΕΤΕΚ αναλαμβάνει εκστρατεία διάσωσής τους, προκειμένου να μην έχουν την τύχη του κτηρίου των οδών Στασίνου με Αρνάλδας ή και του κτηρίου της οδού Μακαρίου στη Λευκωσία του οποίου επίκειται η κατεδάφιση.

Στα κτήρια αυτά περιλαμβάνονται βιομηχανικές κατασκευές, εκκλησίες, κτήρια τοπικών αρχών σχολεία και βεβαίως ιδιωτικά όπως ξενοδοχεία, βιβλιοθήκες, κοκ.

Για τα κτήρια αυτά θα ετοιμαστούν σχετικές καρτέλες στις οποίες θα καταγραφούν τα χαρακτηριστικά τους ώστε να αξιοποιηθούν για σκοπούς κήρυξης τους ως διατηρητέα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί χρονικό διάστημα έξι μηνών και όπως ανέφερε στο philenews ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντής, το Επιμελητήριο εξετάζει το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει την όλη προεργασία η οποία δυνατόν να κοστίσει πέραν των €30.000.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Λευκωσίας εξετάζει το ενδεχόμενο αξιοποίησης τουρκοκυπριακών οικοδομών οι οποίες βρίσκονται στην εντός των τειχών πόλη της πρωτεύουσας, με σκοπό να διασωθούν όσα μπορούν να διασωθούν και παράλληλα να αξιοποιηθούν. Βεβαίως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών υπό την ιδιότητά του ως κηδεμόνας τουρκοκυπριακών περιουσιών. Μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, ο δήμαρχος Λευκωσίας Χαράλαμπος Προύντζος ανέφερε ότι όσα κτήρια αποκατασταθούν θα μπορούσαν να διατεθούν μακροχρόνια σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις, δεδομένου ότι το κόστος της επένδυσης είναι μεγάλο, οπόταν απαιτείται χρόνος να αποσβεστούν τα κεφάλαια που θα διατεθούν για την αναπαλαίωση τους. Το σκεπτικό είναι να αυξηθούν οι εμπορικοί χώροι και οι χώροι διαμονής, δίνοντας ζωή στην πόλη, και παράλληλα να διασωθούν οικοδομές οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια θα κατέρρεαν κάποια στιγμή.

Ο κ. Προύντζος ανέφερε ότι όλα αυτά θα γίνουν χωρίς να επηρεαστεί κατ’ ελάχιστον το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτηρίων.

Υπενθυμίζεται, πως από έρευνα που διενεργήθηκε στο παρελθόν, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας εντοπίστηκαν 300 τουρκοκυπριακές οικοδομές, κάποιες εκ των οποίων πολύ αξιόλογες.  

Ο κ. Προύντζος ευνοεί επίσης την εκποίηση επικίνδυνων κτηρίων ιδιοκτητών οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται να τα συντηρήσουν με αποτέλεσμα να επωμίζεται το κόστος στήριξης ο Δήμος, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να το ανακτήσει από τους ιδιοκτήτες.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος επίσης μίλησε στο Τρίτο, διευκρίνισε, πως το υπουργείο περιέλαβε πρόνοια εκποίησης κτηρίων σε υπό προώθηση νομοθεσία, αλλά αυτή προσέκρουσε στη Νομική Υπηρεσία, η οποία θεωρεί ότι προσκρούει στο Σύνταγμα.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε επίσης, πως η εξέταση αιτήσεων για αξιοποίηση διατηρητέων οικοδομών πρέπει να επανέλθει στους Δήμους.  Εξήγησε δε, πως ο Δήμος Λευκωσίας πήρε περίπου 15 οικοδομές, μερικές εκ των οποίων θύμιζαν ερείπια, τις συντήρησε και τις αξιοποιεί.

Όσον αφορά την ανέγερση ψηλών κτηρίων στο κέντρο της πόλης, ανέφερε πως ο ίδιος στηρίζει αυτή την πολιτική, δεδομένου ότι οι πόλεις μόνο κάθετα μπορούν να αναπτυχθούν για να προσελκύσουν νέους κατοίκους. Τάχθηκε, ωστόσο, υπέρ του αισθητικού ελέγχου τέτοιων κτηρίων, αφού όπως εξήγησε, θα αποτελούν την εικόνα της πόλης για τα υπόλοιπα 50-100 χρόνια.