Σε αγώνα δρόμου για ενημέρωση των περίπου 82.000 ιδιοκτητών αυτοκινήτων που χρήζουν ανάκληση τα οχήματα τους λόγω ελαττωματικών αερόσακων και φρένων επιδίδεται το Τμήμα Οδικών Μεταφορών σε μια προσπάθεια εντός οκτώ μηνών να τύχουν αντικατάστασης. Σε περίπτωση που παρέλθει το χρονικό διάστημα χωρίς ανταπόκριση, αναστέλλεται η ισχύς του πιστοποιητικού καταλληλότητας και το όχημα ακινητοποιείται.
Όλα ξεκίνησαν μετά τη δημοσίευση δύο σχετικών διαταγμάτων από τον υπουργό Μεταφορών. Στους περίπου 82.000 που επηρεάζονται με ανάκληση για αερόσακους στάλθηκε μήνυμα από το ΤΟΜ με το οποίο ενημερώνονται για την ανάκληση.
Σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες 272 οχημάτων τα οχήματα των οποίων οι κατασκευαστές αποτίμησαν τον κίνδυνο και έχουν καταλήξειπως πρέπει να ακινητοποιηθούν στήθηκε τηλεφωνικό κέντρο στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών και για ενημέρωση των ιδιοκτητών των οχημάτων για τα οποία οι οδηγίες του κατασκευαστή είναι να μην κυκλοφορούν λόγω ανάκλησης αερόσακων και για έλεγχο του ενισχυτή φρένων.
Μέσω του μηχανογραφικού συστήματος του ΤΟΜ ενημερώνονται απευθείας οι ιδιοκτήτες από τηλεφώνου, πέραν των ενεργειών που κάνουν οι διανομείς ή αντιπρόσωποι του κατασκευαστή ώστε να ακινητοποιήσουν το όχημά τους και να προγραμματίσουν την άμεση επιδιόρθωσή τους. Για τα οχήματα αυτά το ΤΟΜ έχει προχωρήσει στην ανάκληση του πιστοποιητικού καταλληλότητας, ενώ ακυρώθηκε και η άδεια κυκλοφορίας τους.
Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τη λίστα με τα 134 οχήματα με επιβολή άμεσης ακινητοποίησης λόγω ελαττωματικών φρένων της εταιρείας Mercedes.
Περαιτέρω ανάμεσα στις 82.000 περίπου ανακλήσεις που αφορούν αερόσακους περιλαμβάνονται 138 οχήματα που ακινητοποιούνται λόγω ελαττωματικού αερόσακου Takata και για τα οποία σύμφωνα με τον κατασκευαστή έχει αποσταλεί οδηγία (do not drive). Από τα 138 οχήματα, τα 130 είναι μάρκας Citroen, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ μάρκας Ford. Στη λίστα περιλαμβάνονται ανακλήσεις από 25 αντιπροσωπείες.
Χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης αναφέρθηκε στο κενό που υπάρχει από το 2010 στις ανακλήσεις των αυτοκινήτων που εισάγονται από τρίτες χώρες και επομένως είναι χωρίς ευρωπαϊκή έγκριση τύπου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημείωσε, σήμερα περίπου 200.000 οχήματα να τυγχάνουν ανάκλησης και οι ιδιοκτήτες να μην το γνωρίζουν. Αν αναλογιστεί κανείς ότι κυκλοφορούν στους κυπριακούς δρόμους 442.000 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα οι ιδιοκτήτες πέραν του 50% των οχημάτων να μην είχαν ενημέρωση για ανακλήσεις κάποια επικίνδυνα και κάποια λιγότερα επικίνδυνα. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο είναι εγγεγραμμένα σήμερα περίπου 810.000 αυτοκίνητα.
Το κενό αυτό θα λύσουν τα δύο διατάγματα που εκδόθηκαν χθες και ρυθμίζουν σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη θέματα ανακλήσεων οχημάτων.
Το πρώτο διάταγμα αφορά στη διαδικασία ανάκλησης και προνοεί άμεση ενημέρωση των ιδιοκτητών από τους διανομείς και το ΤΟΜ, καθώς και υλοποίηση ανακλήσεων γενικής φύσεως εντός 18 μηνών, ή σε περίπτωση που το ΤΟΜ κρίνει πως πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία γρηγορότερα. Για τα οχήματα που διαθέτουν ελαττωματικούς αερόσακους ο χρόνος υλοποίησης των ανακλήσεων καθορίστηκε σε οκτώ μήνες. Επομένως, μέχρι τον Οκτώβριο οι διανομείς πρέπει να προγραμματίσουν την αντικατάσταση των ελαττωματικών αερόσακων από τις περίπου 82.000 αυτοκίνητα.
Το δεύτερο διάταγμα ρυθμίζει την αποκατάσταση της αλυσίδας ενημέρωσης για ανακλήσεις μέσω βεβαιώσεων και δηλώσεων και υποχρεώνει όσους εγγράφουν ή μεταβιβάζουν οχήματα να προσκομίζουν στην αρμόδια Αρχή βεβαίωση ότι το όχημα δεν υπόκειται σε ανάκληση και ότι έχει ενταχθεί στη βάση δεδομένων του διανομέα για μελλοντική ενημέρωση σχετικά με ανακλήσεις. Πρόκειται για διευθέτηση που εφαρμόζεται για όσο ισχύουν τα έκτακτα μέτρα. Το ΤΟΜ εργάζεται για να ενισχύσει την αλυσίδα ενημέρωσης των ιδιοκτητών οχημάτων.
Εξαιρέσεις είπε εφαρμόζονται για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κατασκευαστής (π.χ. Saab), δεν υπάρχει γνωστή διαδικασία ανάκλησης (όπως για οχήματα μεγάλης ηλικίας για τα οποία δεν τηρούνται στοιχεία) ή δεν υπάρχει αντιπρόσωπος ή διανομέας του κατασκευαστή στην Κύπρο (όπως π.χ. για οχήματα που εισάγονται μεταχειρισμένα).
Όπως σημείωσε, σε περιπτώσεις εξαιρέσεων, οι ιδιοκτήτες θα υποβάλλουν δήλωση για τις ανακλήσεις συνοδευόμενες με πιστοποιητικά από έρευνα που θα διεξάγουν στην ιστοσελίδα των κατασκευαστών ή άλλο οργανισμό πιστοποίησης που θα ανακοινώσει το ΤΟΜ.
Περαιτέρω, ο κ. Βαφεάδης αναφέρθηκε σε ενδείξεις εκ μέρους κάποιων κατασκευαστών για επαρκή αποθέματα αερόσακων προς αντικατάσταση, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια που θα ακολουθήσει αμέσως μετά αφορά το πλάνο υλοποίησης από τους διανομείς σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών.
Σχετικά με όσους ιδιοκτήτες κληθούν να πληρώσουν για την αντικατάσταση των προβληματικών αερόσακων, ο Υπουργός είπε ότι η ενημέρωση του Υπουργείου είναι ότι η αντικατάσταση θα είναι δωρεάν ως ευθύνη των κατασκευαστριών εταιρειών και πως αν κάπου προκύπτουν χρεώσεις είναι ζήτημα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.
Σε αντίθεση, είπε, με τα οχήματα με ευρωπαϊκή έγκριση τύπου, οι ανακλήσεις για τα οποία καλύπτονται από τους κατασκευαστές, την ευθύνη ανάκλησης για τα οχήματα που εισάγονται από χώρες όπως η Ιαπωνία έχει όποιος τοποθετεί το όχημα για πρώτη φορά στην αγορά. Συμπλήρωσε ότι στην πορεία διεφάνη ότι οι κατασκευαστές συνεχίζουν να διατηρούν και να πληρώνουν τις ανακλήσεις, όμως υπάρχει πάντα η πιθανότητα άρνησης κάλυψης του κόστους μελλοντικά.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι η απόφαση ακινητοποίησης ανήκει στον κατασκευαστή με κριτήριο την ασφάλεια των οδηγών και κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να υλοποιεί τις ανακλήσεις άμεσα. Πρόσθεσε ωστόσο πως για όσους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχει επιβληθεί ακινητοποίηση οχήματος και για όσους επιλέξουν με δική τους πρωτοβουλία να ακινητοποιήσουν το όχημα τους, κατατέθηκε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για παροχή δωρεάν μεταφοράς με λεωφορείο που θα εξεταστεί αύριο.
Ενημέρωση ιδιοκτητών και κατά τον έλεγχο ΜΟΤ
Τα διατάγματα διαχειρίζονται θέματα ανακλήσεων γενικά αλλά η πληροφόρηση που διαθέτει το ΤΟΜ για οχήματα χωρίς ευρωπαϊκή έγκριση τύπου (γενικά για εισαγωγές οχημάτων από Ιαπωνία και Σιγκαπούρη), αφορά μόνο τις ανακλήσεις για τους αερόσακους Takata. Ο υπουργός Μεταφορών κάλεσε όλους τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων χωρίς ευρωπαϊκή έγκριση τύπου να απευθυνθούν στους διανομείς των κατασκευαστών για να ενημερωθούν κατά πόσο το όχημα τους υπόκειται σε οποιαδήποτε ανάκληση. Εξήγησε ότι το ΤΟΜ με δικές του ξεχωριστές ενέργειες θα καταβάλει προσπάθεια για να συμπεριληφθούν όλα τα οχήματα αυτά στην βάση δεδομένων των κατασκευαστών.
Σημειώνεται ότι από το σύνολο 82.000 οχημάτων από 25 εταιρείες που έχουν ανάκληση για αερόσακους περισσότερα από τα μισά αφορούν αυτοκίνητα τριών γιαπωνέζικων αυτοκινητοβιομηχανιών τα οποία οι αγοραστές τα προμηθεύτηκαν μεταχειρισμένα. Αυτά αφορούν 27.111 Toyota, 16.023 Mazda και 10.253 Honda.
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι για την εγγραφή ή την μεταβίβαση οι ιδιοκτήτες οχημάτων πρέπει να υποβάλουν βεβαίωση ή δήλωση κατά περίπτωση, για την κατάσταση του οχήματος σε σχέση με τις ανακλήσεις.
Τονίζεται πως κατά τον τεχνικό έλεγχο, ο λειτουργός του ΙΚΤΕΟ θα ελέγχει για την ύπαρξη ανάκλησης στο μηχανογραφικό σύστημα του ΤΟΜ. Για όλα τα οχήματα που τυγχάνουν ανάκλησης, ο λειτουργός ΙΚΤΕΟ θα ενημερώνει τον ιδιοκτήτη και θα ακολουθείται η διαδικασία ανάκλησης που περιλαμβάνεται στο διάταγμα.
Πατήστε στην κάθε μάρκα αυτοκινήτων για να δείτε τους αριθμούς εγγραφής:
AUDI 2.414
MAZDA 16.023
BMW 6.316
MERCEDES 1.697
CHEVROLET 520
MITSUBISHI 4.213
CHRYSLER 26
NISSAN 6.136
CITROEN 374
OPEL 1.042
DAIHATSU 5
SEAT 308
DODGE 2
SKODA 190
FORD 200
SUZUKI 113
SUBARU 459
HONDA 10.253
TESLA 26
JAGUAR-LAND ROVER-RANGE ROVER 217
TOYOTA 27.111
JEEP 38
VAUXHALL 4
LEXUS 133
VOLKSWAGEN 2.815