Μια σειρά από μέτρα για αντιμετώπιση της οπαδικής βίας εισηγείται ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΠΑΣΥΔΥ), μετά και τα τελευταία επεισόδια στην αναμέτρηση μεταξύ της ΑΕΚ και της ΑΕΛ.
Ανάμεσα στα προτεινόμενα αυτά μέτρα περιλαμβάνεται και εισαγωγή νέου εξοπλισμού για τα μέλη της Αστυνομίας.
Η εισήγηση του ΣΑΚ αφορά τον εξοπλισμό των αστυνομικών με συσκευές τύπου Manuhrin, οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες περίπου σε μεγέθος πινγκ πονγκ με βεληνεκές περίπου 15 μέτρα και δύναμη μικρότερη από μίας γροθιάς.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), με έντονο προβληματισμό και ανησυχία, παρακολούθησε τα σοβαρά χθεσινά επεισόδια που διαδραματίστηκαν εκτός του αθλητικού χώρου, μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΕΚ- ΑΕΛ στην Λάρνακα. Επεισόδια τα οποία είναι εδώ και χρόνια επαναλαμβανόμενα, εντός και εκτός των αθλητικών χώρων, με την βία όμως που τα χαρακτηρίζει να κλιμακώνεται προοδευτικά και με τους χούλιγκανς να στρέφονται κυρίως κατά των μελών της Αστυνομίας, αφού η χρήση φονικών επιθετικών όπλων όπως βόμβες μολότοφ και πιστόλια ναυτικών φωτοβολίδων, πλέον θεωρείται δεδομένη.
Ξεκάθαρα ο σκοπός αυτών των ανεγκέφαλων, είναι η καταστροφή περιουσίας, κάψιμο περιπολικών, πρόκληση σοβαρού τραυματισμού ή και θάνατο σε μέλη της Αστυνομίας ή ακόμη και ανυποψίαστων πολιτών.
Η καταδίκη των επεισοδίων πλέον δεν είναι αρκετή. Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου δεν μπορεί να παραμένει απαθείς και απλός θεατής. Με γνώμονα την ασφάλεια των συναδέλφων και κατ’επέκταση των πολιτών, οφείλουμε να καταθέσουμε την θέση μας εισηγούμαστε προτάσεις προς αντιμετώπιση αυτών των απαράδεκτων συμπεριφορών.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΑΚ εισηγείται προτάσεις σε δύο πυλώνες
● Α) Μέτρα Καταστολής και Πρόληψης
● Β) Κίνητρα προς ενίσχυση των μελών της Αστυνομίας.
Αναλυτικά προτείνεται όπως:
– Έναρξη συζήτησης από την Νομοθετική Εξουσία και τα Κοινοβουλευτικά κόμματα για την “ανάλογη βία”. Ποια είναι επιτέλους η “ανάλογη βία” όταν έχεις να αντιμετωπίσεις εν δυνάμει εμπρηστές και εν δυνάμει δολοφόνους; Η νομοθετική ρύθμιση που να δίνει δικαίωμα στα μέλη της Αστυνομίας χρήσης όλου του νόμιμου εξοπλισμού και ανανέωση του ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση προσώπων οπλισμένων με πιστόλια ναυτικών φωτοβολίδων και βόμβες μολότοφ είναι επιτακτική. Η κατοχή και χρήση τέτοιων δολοφονικών οργάνων, κατά οποιουδήποτε προσώπου ή και περιουσίας, από μόνη της να αποτελεί ικανοποιητική μαρτυρία, ώστε οι συνάδελφοι να μην χρειάζεται να αιτιολογούν σε ποινικούς ανακριτές και σε δικαστικές αίθουσες τις ενέργειες τους στην προσπάθεια καταστολής και σύλληψης των προσώπων αυτών.
Τα μηνύματα που θα σταλούν με την ρύθμιση αυτή είναι πολλαπλά. Προς τους χούλιγκαν, ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι ανεκτή και θα είναι αυτοί και μόνο υπεύθυνοι για τυχών επιπτώσεις από τις πράξεις τους, ακόμη και προς το άτομο τους. Προς τα μέλη της Αστυνομίας, δήλωση έμπρακτης στήριξης να εφαρμόζουν τον νόμο χωρίς τις όποιες αναστολές του παρελθόντος και τέλος προς την κοινωνία, ότι η Πολιτεία παρέχει τα κατάλληλα εφόδια για προστασία των πολιτών της και των περιουσιών τους.
– Ενίσχυση και αποτελεσματικότερη στελέχωση της πρώτης γραμμής με την δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων σε κάθε επαρχία, πλήρως εκπαιδευμένων με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Η ρύθμιση αυτή θα βελτιώσει τον χρόνο ανταπόκρισης και αντίδρασης σε περιστατικά. Παράλληλα η τοπογραφική γνώση αλλά και η εξειδίκευση του προσωπικού, θα επιφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα στην ασφάλεια των συναδέλφων και των πολιτών.
– Εισαγωγή νέου εξοπλισμού (συσκευές τύπου Manuhrin, οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες περίπου σε μεγέθος πινγκ πονγκ με βεληνεκές περίπου 15 μέτρα και δύναμη μικρότερη από μίας γροθιάς) και νέων μορφών αστυνόμευσης από τα μέλη της πρώτης γραμμής, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών Υπηρεσιών.

– Ασφαλιστική κάλυψη των μελών της Αστυνομίας σε περίπτωση τραυματισμού ή και θάνατο εν’ ώρα καθήκοντος.
Δεν νοείται το Κράτος ως ο μεγαλύτερος εργοδότης της Κυπριακής Δημοκρατίας, να έχει ανασφάλιστους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα απαιτεί και καταγγέλει τον ιδιώτη εργοδότη όταν δεν παρέχει ασφαλιστική στους υπαλλήλους του.
– Επίδομα Επικινδυνότητας σε όλα τα μέλη της Αστυνομίας
Θέσπιση του εν’ λόγω επιδόματος, ως ένδειξη αναγνώρισης της Πολιτείας, των ιδιόρρυθμων συνθηκών που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν τα μέλη της Αστυνομίας.
– Συνάντηση Υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας με Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου για ενημέρωση ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων.
Η ασφάλεια όλων των συναδέλφων και κατ’επέκταση των πολιτών, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα και αξία. Η Κυβέρνηση καλείται να λειτουργήσει περισσότερο αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση, προς αποτροπή χειρότερων εξελίξεων. Οι δημοκρατικές κοινωνίες λειτουργούν συντεταγμένα και ουδείς χούλιγκαν δικαιούται να επιτίθεται κατά των πολιτών και των Αρχών του Κράτους.