Σε σοβαρές καταγγελίες για εκφοβισμό αλλά και εμπόδια τα οποία του έβαλαν κάποιοι, προέβη ο αθλητής παραθλητισμού, Μάριος Κουτσουλλή, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε αθλητικές εγκαταστάσεις και διοργανώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος, από το 2022 αφότου αποφάσισε να ενταχτεί στον παραθλητισμό βρήκε πολλά εμπόδια από τους αρμόδιους και την Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΚΕΠΕ) στον δρόμο του. «Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να δω τους λόγους και γιατί αυτό το bullying».

Όπως είπε ο κ. Κουτσουλλή, όλα άρχισαν το 2023 όταν κατά τη διάρκεια προπόνησής του στην Αφρική με σκοπό τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ντουμπάι, πέρασε μια ασθένεια, η οποία τον ταλαιπώρησε αρκετά με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να ταξιδέψει και να συμμετάσχει στους αγώνες αυτούς. Σύμφωνα με την καταγγελία του, όταν ενημέρωσε την Παραολυμπική Επιτροπή, πως ο γιατρός του, του συνέστησε να δει την υγεία του γιατί είχε λοίμωξη και ήταν αναγκαίο να πίνει αντιβιοτικά φάρμακα, η απάντηση της Επιτροπής ήταν πως έπρεπε να συμμετάσχει, «χωρίς να τους ενδιαφέρει η υγεία του».

«Δεν είμαστε και υπόχρεοι να βρίσκουμε προπονητές», ήταν η απάντηση που έλαβε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Μάριος Κουτσουλής, όταν ζήτησε από την παραολυμπιακή επιτροπή να του βρουν προπονητή καθώς ο προηγούμενος τον εγκατέλειψε.  «Έπειτα από αυτό το περιστατικό (της ασθένειας), ο προπονητής μου δεν ήθελε να συνεχίσει μαζί μου. Συνέχισα μόνος μου και ζήτησα από την Παραολυμπιακή Επιτροπή να μου βρουν προπονητή που να ενδιαφέρετε και η απάντηση ήταν πως δεν είναι υπόχρεοι να βρίσκουν προπονητές». Μάλιστα, όπως κατήγγειλε,  ο εκφοβισμός συνεχίστηκε καθώς όπως επεσήμανε ο Μάριος, «η επιτροπή ήθελε να γράψω πως εγώ έφταιγα που δεν ταξίδεψα στο Ντουμπάι».

Ο αθλητής μετά από αρκετές προσπάθειες βρήκε προπονητή, ωστόσο οι δυσκολίες του δεν τελείωσαν εκεί, καθώς έκανε προπόνηση με «λάθος σφαίρα».

«Φτάσαμε στο αεροδρόμιο για να ταξιδέψω και να συμμετάσχω στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ντουμπάι 2024 και εκεί μου ανέφεραν πως η σφαίρα που θα λάμβανα μέρος ήταν πιο βαρετή από αυτή που έκανα προπονήσεις».

Τέλος, όπως σημείωσε ο Μάριος, δεν τον συμπεριέλαβαν στον προϋπολογισμό του 2025, «γιατί συμπέραναν πως έχει σταματήσει το αγώνισμα της σφαιροβολίας».

«Αναληθή τα όσα ειπώθηκαν»

Από την πλευρά της Κυπριακής Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΚΕΠΕ), ο Τεχνικός της Σύμβουλος Σάββας Λακερίδης, χαρακτήρισε αναληθή τα όσα ακούστηκαν από τον αθλητή περί εκφοβισμού. «Από πού κι ως πού bullying. Εμείς είπαμε μετά την ασθένεια του να έρθει πίσω για να συνεχίσει τις προπονήσεις γιατί είδαμε πως είχε δυνατότητες».

Σύμφωνα με τον κ. Λακερίδη, όταν επέστρεψαν από το ταξίδι στο Ντουμπάι, ο Μάριος δεν απαντούσε τα τηλέφωνα ούτε στον ίδιο ούτε στον προπονητή του, «γ’ αυτό υποθέσαμε πως έχει σταματήσει».

Ωστόσο, όπως υποσχέθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο κ. Λακερίδης, αν είναι καλές οι επιδόσεις του Μάριου Κουτσουλή, ο ίδιος θα εισηγηθεί να είναι στον προϋπολογισμό, σημειώνοντας μάλιστα πως ποτέ δεν έχει διαγραφεί ο αθλητής. «Θεωρήσαμε πως σταμάτησε γιατί δεν απαντούσε στα τηλέφωνα. Μίλησα με την ΚΕΠΕ για να ανανεώσει την άδεια του αθλητή. Κανένας δεν τον διέγραψε».

Στη δική του παρέμβαση κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, κατήγγειλε πως στο νέο γήπεδο της Λεμεσού δεν υπάρχει πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία στην κερκίδα των φιλοξενούμενων. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, ο ΚΟΑ υποσχέθηκε ανελκυστήρες οι οποίοι ακόμη δεν έχουν εγκατασταθεί και  τοποθέτησαν μια ράμπα «πολύ επικίνδυνη».

«Ένα γήπεδο των 40 εκατομμυρίων δεν είχαν ανησυχία πως κάποιος δεν θα το εγκρίνει;», διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για υποκρισία. «Θέλουμε να δείχνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε. Δεν θέλουμε ούτε εράνους ούτε φιλανθρωπίες, θέλουμε το κράτος να μας στηρίξει».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής οι βουλευτές ζήτησαν από τον ΚΟΑ να καταθέσει τη στρατηγική του για τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρίες τόσο αθλητών όσο και θεατών. Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, το πρόβλημα στις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας μας είναι πολύ μεγάλο, τόσο για τους αθλητές όσο και για τους θεατές με αναπηρία.

Από την πλευρά της η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, έθεσε κάποια ερωτήματα όπως, «αν υπάρχουν κώδικες δεοντολογίας για προπονητές;», «τι κατέδειξε ο έλεγχος που έγινε στις αθλητικές εγκαταστάσεις;», 

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, είναι σημαντικό να υπάρχει πληροφόρηση από την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων για τη συμμόρφωση των σταδίων.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου, το 25% των πολιτών στην Ευρώπη δηλώνουν πως έχουν κάποιου είδους αναπηρία, ενώ όσον αφορά την Κύπρο 15.000 πολίτες αντιμετωπίζουν κάποιου είδους αναπηρία. Όπως τόνισε η κ. Ατταλίδου συνάνθρωποι  μας δεν έχουν πρόσβαση για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.

Τέλος, ζητήθηκε λίστα από τον ΚΟΑ για όλους τους αθλητικούς  χώρους, ούτως ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.