Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου, καλώντας την να μεταφέρει πλήρως στο εθνικό της δίκαιο την οδηγία για τον περιορισμό επικίνδυνων ουσιών σε ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης ενεργειών της Κομισιόν για τη μη κοινοποίηση μέτρων μεταφοράς ευρωπαϊκών οδηγιών από κράτη-μέλη.
Σύμφωνα με τις διαδικασίες της ΕΕ, τα κράτη-μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στις προειδοποιητικές επιστολές και να ολοκληρώσουν τη μεταφορά των οδηγιών στο εθνικό τους δίκαιο. Αν δεν συμμορφωθούν, η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη, το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, ενώ σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης, η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Η υπόθεση της Κύπρου
Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο λόγω της μη μεταφοράς της κατ’ εξουσιοδότηση οδηγίας (ΕΕ) 2024/1416, η οποία τροποποιεί την οδηγία 2011/65/ΕΕ (RoHS) για τον περιορισμό επικίνδυνων ουσιών, όπως το κάδμιο, σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
Η συγκεκριμένη οδηγία περιορίζει τη χρήση καδμίου σε εφαρμογές LED, προσαρμόζοντας το κανονιστικό πλαίσιο στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Στόχος είναι η μείωση των επικίνδυνων ουσιών στην αγορά, προστατεύοντας τόσο τη δημόσια υγεία όσο και το περιβάλλον.
Διαδικασίες κατά πολλών κρατών-μελών
Εκτός από την Κύπρο, η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές και σε άλλα κράτη-μέλη για μη συμμόρφωση με διάφορες οδηγίες της ΕΕ:
- Εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων: Η Κύπρος και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Δανία, δεν μετέφεραν την κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία (ΕΕ) 2024/299, που αφορά την ευθυγράμμιση των εθνικών εκθέσεων για τις εκπομπές ρύπων με τη διεθνή σύμβαση LRTAP.
- Κριτήρια μεγέθους επιχειρήσεων: Η Κύπρος, μαζί με την Τσεχία, την Ισπανία και τη Μάλτα, δεν συμμορφώθηκε με την οδηγία 2023/2775, η οποία προσαρμόζει τα χρηματικά όρια μεγέθους των επιχειρήσεων λόγω πληθωρισμού.
- Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αρχών επιβολής του νόμου: Η Κύπρος είναι μία από τις 18 χώρες που δεν έχουν ακόμη μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία 2023/977, η οποία διευκολύνει την αστυνομική συνεργασία εντός της ΕΕ.
- Προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο της ΕΕ: Η χώρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 11 κράτη που δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει πλήρη μεταφορά της οδηγίας (ΕΕ) 2019/997, η οποία προβλέπει ενιαία προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα για Ευρωπαίους πολίτες που χάνουν τα διαβατήριά τους στο εξωτερικό.
- Ισόρροπη εκπροσώπηση φύλων στα διοικητικά συμβούλια: Μαζί με άλλες χώρες, η Κύπρος δεν έχει μεταφέρει πλήρως την οδηγία 2022/2381, η οποία θέτει ποσοστώσεις για τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις διευθυντικών στελεχών εισηγμένων εταιρειών.
- Καθεστώς ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις: Η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο και άλλες επτά χώρες για τη μη εφαρμογή της οδηγίας 2020/285, που απλοποιεί το φορολογικό πλαίσιο για τις μικρές επιχειρήσεις στην ΕΕ.
Η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές οδηγίες εντός των καθορισμένων προθεσμιών. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, οι υποθέσεις ενδέχεται να οδηγηθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με πιθανές οικονομικές κυρώσεις για τις εμπλεκόμενες χώρες.
Πηγή: ΚΥΠΕ