Από 12 ετών η Βερόνικα Αγάθα Πούπου είχε αποφασίσει ποια θα είναι πορεία της. Μια πορεία που δεν χωρούσε σε καλούπια. Οι «τρικυμίες» που θα συναντούσε σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα όπως αυτό της ναυτιλίας δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να κυνηγήσει το όνειρό της.
Με επιμονή, σκληρή δουλειά και αστείρευτο πάθος, αποδεικνύει πως ο επαγγελματικός χώρος δεν έχει φύλο. Έχει μόνο ανθρώπους που αξίζουν να βρίσκονται εκεί.
Η 20χρονη Βερόνικα, η οποία σπουδάζει Ναυτική Επιστήμη στη Ναυτική Ακαδημία Κύπρου για να γίνει αξιωματικός στα πλοία, τόνισε πως, σχόλια όπως, «αυτό δεν είναι επάγγελμα για γυναίκες», «πότε θα κάνεις οικογένεια», δεν την πτόησαν ποτέ, αντιθέτως την έκαναν πιο δυνατή, με την ίδια να πεισμώνει ακόμη περισσότερο για να συνεχίσει αυτό το όμορφο ταξίδι ζωής.

Η Βερόνικα ετοιμάζεται εντός των επόμενων ημερών, να φορέσει και πάλι τη στολή της και να επιβιβαστεί στο πλοίο για ένα ταξίδι που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό και την καρδιά της. Παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 20 ετών, έχει ήδη αποκτήσει μια μικρή γεύση και εμπειρία στα θαλάσσια ταξίδια. Το περασμένο καλοκαίρι πέρασε δύο ολόκληρους μήνες πάνω στο πλοίο, με μόλις πέντε ημέρες εκτός αυτού.
Από μικρή εκδήλωσε το ενδιαφέρον της
Όπως μας διηγείται η ίδια, όποτε περνούσε από το λιμάνι της Λεμεσού, όπου είναι και η καταγωγή της, ρωτούσε τον πατέρα της, πώς καταλαβαίνει ο καπετάνιος πού πρέπει να οδηγήσει τα πλοία. «Από μικρή ηλικία άρχισα να ενδιαφέρομαι για τα πλοία».
Ο πατέρας της ήταν λες και προέβλεψε το μέλλον λέγοντας της, «σπούδασέ το να μάθεις και να μας πεις».
Όταν η Βερόνικα ανακοίνωσε στους γονείς της την απόφασή της να ακολουθήσει την καριέρα στον τομέα των πλοίων, σύμφωνα με την ίδια, η στάση τους ήταν συγκινητική καθώς στάθηκαν στο πλευρό της και τη στήριξαν πλήρως από την αρχή, παρόλο που η ανακοίνωση έγινε όταν ήταν μόλις 12 ετών.
«Αποφάσισα λοιπόν στα 12 μου ότι θέλω να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό, ενώ οι συμμαθητές μου ήθελαν να σπουδάσουν αισθητικοί, γιατροί, δικηγόροι, εγώ ήξερα ότι δεν θέλω να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο», ανέφερε.
Όταν πήρε την απόφαση, οι γονείς της, όπως μας είπε η ίδια, ήταν πολύ βοηθητικοί και την πήγαν σε διάφορα σεμινάρια καριέρας, με αποτέλεσμα να βρει την ακαδημία της, η οποία είναι η Ναυτική Ακαδημία Κύπρου. «Η μητέρα μου είχε τον φόβο ότι μπορεί να μην είμαι σίγουρη ακόμα, πως μπορεί να μην μου αρέσει στο τέλος, όμως συνέχισε να είναι υποστηρικτική με την απόφασή μου».
Από τα 12 μέχρι τα 18 της έτη που αποφοίτησε από το σχολείο, δεν άλλαξε ποτέ γνώμη για την απόφασή της.
«Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με άτομα που είναι ήδη στον κλάδο της ναυτιλίας και αυτό που μου έλεγαν πάντα είναι ότι αυτό που χρειάζομαι είναι η αυτοπειθαρχία και η αυτοπεποίθηση. Δώδεκα χρονών δεν είχα αρκετή αλλά το δούλεψα αρκετά για να φτάσω σήμερα σε ένα ικανοποιητικό σημείο».
Η μόνη γυναίκα μεταξύ 30 ανδρών
Στο πρώτο της ταξίδι, το οποίο διήρκησε δύο μήνες, η πρόκληση ήταν μεγάλη, καθώς ήταν η μόνη γυναίκα ανάμεσα σε 30 άντρες.
Σε ερώτηση εάν ένιωσε περίεργα βλέμματα ή συμπεριφορές επειδή ήταν η μόνη γυναίκα, η Βερόνικα ανέφερε πως, υπήρχαν φάσεις τις οποίες ένιωσε άβολα. Μάλιστα, όπως μας δήλωσε, δέχθηκε σχόλια όπως, «μα είσαι γυναίκα», «πώς θα κάνεις οικογένεια», «δεν θα ήταν καλύτερο να βρεις μια δουλειά σε γραφείο;». Ωστόσο όπως τονίζει, αυτά τα σχόλια την έκαναν να δουλέψει ακόμη πιο σκληρά για να δείξει την αξία της. «Δεν είμαι εκεί για διακοπές, αντιθέτως θέλω να μάθω και να δουλέψω».
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα
Ερωτηθείσα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα πάνω στα πλοία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και το τι πρέπει να έχει μαζί της, ούτως ώστε να είναι πλήρως εξοπλισμένη, η Βερόνικα απάντησε πως, ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που αντιμετωπίζει όταν ετοιμάζεται για το ταξίδι είναι το τι θα πάρει μαζί της.
«Ως γυναίκα έχω να διαχειριστώ κάποιες δυσκολίες. Πρέπει να υπολογίζω τι θα χρειαστώ, τα φάρμακα τα οποία μπορεί να μην έχει το πλοίο. Επειδή κάθε γυναίκα έχει διαφορετικά φάρμακα τα οποία χρειάζεται τις δύσκολες ημέρες. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα που έχω εγώ πριν να ανέβω πάνω στο πλοίο, για τα όσα θα πάρω μαζί μου».
«Αυτή την καριέρα θέλω να ακολουθήσω»
Όσον αφορά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος σε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι και τις τρικυμίες που θα συναντήσει μπροστά του, σημείωσε πως στο δίμηνο ταξίδι της αν και καλοκαίρι συνάντησαν στον δρόμο τους κακοκαιρία, ωστόσο ο ενθουσιασμός της και η λαχτάρα της για να ακολουθήσει τα όνειρα της δεν άφησαν τον φόβο να την καταβάλει. «Μέσα σε δύο μήνες πήγα σε χώρες που δεν θα είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω αν δεν έκανα αυτή τη δουλειά, συνάντησα άλλες κουλτούρες, είδα πώς είναι να δουλεύεις με άτομα από διαφορετικά μέρη του κόσμου και νοοτροπίες».
Αυτή η αβεβαιότητα, σύμφωνα με τη Βερόνικα, είναι και αυτό που την ωθεί στο να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα. «Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί, πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένος για το μέλλον. Αυτό το επάγγελμα θέλω να ακολουθήσω».
Άγχος, ενθουσιασμός, ανυπομονησία και συνάμα δίψα για μάθηση, είναι τα συναισθήματα της Βερόνικας λίγο πριν ανέβει στο πλοίο για έξι ολόκληρους μήνες. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα τα άτομα που θα είναι πάνω στο πλοίο, να είναι καλά μαζί της και να είναι και εκείνη καλά μαζί τους.
Όσον αφορά τα σχέδιά της για το μέλλον η Βερόνικα ανέφερε πως, στόχος της όταν ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Ναυτική Επιστήμη από την Ακαδημία Κύπρου, είναι μέσα από την εκπαίδευση να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί. «Θέλω να δουλέψω όσο πιο πολλά χρόνια στα πλοία να αποκτήσω εμπειρία. Θα ήθελα να φτάσω στη θέση του καπετάνιου», σημείωσε.
Τέλος η 20χρονη Βερόνικα στέλνει το δικό της μήνυμα σε όλες τις γυναίκες που σπάζουν τα στερεότυπα, ακολουθώντας ένα επάγγελμα, το οποίο θεωρείται ανδροκρατούμενο μέχρι σήμερα. «Εγώ θεωρώ πως είναι δύσκολο επάγγελμα αυτό που ακολούθησα, ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει μια γυναίκα να κάνει οικογένεια. Αντιθέτως είναι μια δουλειά που δίνει και την οικονομική δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν οικογένεια και να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες».
Δεν πρέπει οι γυναίκες να αποθαρρύνονται να ακολουθήσουν τα όνειρα τους και την καριέρα τους από τα σχόλια των άλλων, αλλά να πιστεύουν στις δυνατότητες τους και να παλεύουν για να καταφέρουν όλα όσα επιθυμούν, καταλήγει. «Το πιστεύω και θα το κάνω, δεν πρέπει να υπάρχει φόβος».
*Η ιστορία της Βερόνικας Αγάθας Πούπου αναδείχθηκε στο πλαίσιο της της έναρξης της εκστρατείας «Γυναίκες στη Ναυτιλία», η οποία υλοποιείται από το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.