Πολιτική Άμυνα, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Ασθενοφόρα, Τμήμα Δασών, όλα σε ένα. Περιπολικά, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα σε μια οθόνη, και όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες κάτω από μια «ομπρέλα» η οποία, προς το παρόν δεν έχει όνομα.

«Θα μπορούσαμε να την πούμε Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, θα μπορούσαμε να την πούμε Γενική Διεύθυνση, θα μπορούσαμε να την πούμε υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, θα μπορούσαμε να την πούμε Ανεξάρτητη Αρχή ή ό,τι άλλο κριθεί κατάλληλο με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης που κάνει ο οργανισμός που παρέχει τεχνική βοήθεια στην Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε στον «Φ» ο καθηγητής και σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα πολιτικής προστασίας Γεώργιος Μπούστρας.

«Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που θα μας οδηγήσει σε ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης κρίσεων και καταστροφών και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τομέα της πολιτικής προστασίας στην Κύπρο», είπε και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο προωθείται η υλοποίηση της μεταρρύθμισης αυτής τονίζοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τέσσερις μήνες.

Πρώτος πυλώνας, η μετεξέλιξη του συστήματος «112». Της τηλεφωνικής γραμμής η οποία πλέον θα είναι νέας γενιάς, «112 new generation», όπως πανευρωπαϊκά ονομάζεται, και μέσω αυτής θα συντονίζονται οι κινήσεις όλων των αρμοδίων υπηρεσιών.

«Η τηλεφωνική γραμμή 112 λειτουργεί και σήμερα. Δηλαδή τώρα παίρνει ο πολίτης τηλέφωνο, η κλήση του καταγράφεται, ενημερώνεται η αρμόδια υπηρεσία και ανταποκρίνεται. Μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα. Με το νέο 112 τα πράγματα θα αλλάξουν. Ανά πάσα στιγμή το Κέντρο θα γνωρίζει πού βρίσκονται ασθενοφόρα, περιπολικά, ποια πυροσβεστικά οχήματα είναι διαθέσιμα κ.λπ.. Στην πορεία όλες οι υπηρεσίες θα αποκτήσουν το δικό τους κέντρο το οποίο θα διασυνδέεται με το κεντρικό 112. Με το νέο 112 θα μπορούν να ενημερώνουν με εναλλακτικούς τρόπους (π.χ. με βιντεοκλήση) συμπολίτες μας που για διάφορους – συνήθως ιατρικούς – λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα».

Για παράδειγμα, «για τα ασθενοφόρα, θα γνωρίζουμε πού υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, σε ποια νοσοκομεία, με ποιους γιατρούς κ.λπ. ώστε να γίνεται η μεταφορά του ασθενούς εκεί που πρέπει. Με τα περιπολικά θα γνωρίζουμε πού βρίσκεται το κάθε ένα και θα μπορούσε να ανταποκριθεί γρηγορότερα στην κλήση ενός πολίτη. Θα υπάρχει δηλαδή ένας κεντρικός συντονισμός όλων αυτών των υπηρεσιών, μέσα από μια κοινή πλατφόρμα. Όλες αυτές οι Υπηρεσίες και σήμερα συνεργάζονται αλλά σε μια περίοδο κρίσης βλέπουμε ότι υπάρχει ένα κενό μέχρι που να υπάρξει ο συντονισμός που πραγματικά χρειαζόμαστε».

Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ο κ. Μπούστρας «θα συμμετέχουν, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες μια κρίση ή μια καταστροφή το επιβάλλει, η Εθνική Φρουρά αλλά και το Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης και με αυτό τον τρόπο θα έχουμε όλες τις Υπηρεσίες, που και τώρα ανταποκρίνονται ή συμμετέχουν σε μια προσπάθεια διαχείρισης μιας κρίσης, στο ίδιο σημείο συντονισμού».

Δεύτερος πυλώνας της μεταρρύθμισης, ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και η μετεξέλιξη της σημερινής Πολιτικής Άμυνας σε φορέα Πολιτικής Προστασίας.

«Με τον συνδυασμό των δύο, εκείνο που επιχειρούμε να κάνουμε είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων. Μπορεί να ονομαστεί άλλως πως αλλά σε κάθε περίπτωση θα λειτουργεί ως «ομπρέλα» για όλες τις Υπηρεσίες».

Στην Κύπρο, «έχουμε το Τμήμα Πολιτικής Άμυνας. Δυστυχώς παρατηρούμε ότι μετά την τουρκική εισβολή του 1974 δεν είδαμε κάποια διαφοροποίηση, σημαντική, στον τρόπο λειτουργίας του τμήματος αυτού, το Κράτος δεν έκανε τις αλλαγές που έπρεπε μέσα στα χρόνια που πέρασαν. Άρα τώρα ερχόμαστε να εκσυγχρονίσουμε και να μετεξελίξουμε την Πολιτική Άμυνα σε Πολιτική Προστασία, κατά τα επιτυχημένα πρότυπα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

Προς τον σκοπό αυτό, «η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. ανταποκρίθηκε και έδωσε αυτή τη βοήθεια μέσω του Οργανισμού «Expertise France». Πρόκειται για μια κρατική εταιρεία του γαλλικού κράτους η οποία εξειδικεύεται σε αυτά τα θέματα και φέρει εις πέρας δεκάδες έργα διεθνώς. Μόνιμο προσωπικό όσο και εμπειρογνώμονες της «Expertise France», βρίσκονται εδώ και περίπου τέσσερις μήνες με δικό τους γραφείο στην Πολιτική Άμυνα και η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη».

Στόχος, όλης αυτής της διαδικασίας είναι «να δημιουργηθεί αυτή η «ομπρέλα», που θα μπορούσε να έχει όποια μορφή και όνομα αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο και θα ψηφιστεί η λειτουργία της με νόμο από τη Βουλή, και μέσω αυτής της οντότητας θα λειτουργούν, από κοινού, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες αφού η Πολιτική Προστασία πλέον θα διαχειρίζεται από το Κέντρο διαχείρισης Κρίσεων ή όπως άλλως ονομαστεί».

Στο πλαίσιο αυτού του εκσυγχρονισμού, «και οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα κληθούν να εκσυγχρονιστούν. Η Κυπριακή Δημοκρατία σίγουρα θα προχωρήσει στην απόκτηση δικών της πτητικών μέσων για αντιμετώπιση πυρκαγιών ή για μεταφορές κ.λπ. και αναλόγως η Αστυνομία, θα προχωρήσει στον δικό της εκσυγχρονισμό, η Πυροσβεστική το ίδιο, τα ασθενοφόρα επίσης κ.λπ.».

Άρα, είπε ο κ. Μπούστρας, «μιλάμε για ένα τεράστιο έργο, μια μεταρρύθμιση η οποία σε μερικά χρόνια θα μας δείξει το πόσο σημαντική είναι. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να αλλάξουμε όλα όσα γνωρίζουμε και εφαρμόζουμε μέχρι σήμερα. Πρέπει να αλλάξουμε διαδικασίες, πρέπει να καταρτίσουμε σχέδιο που θα κάνει τις ενέργειες μας πιο συγκεκριμένες και πιο στοχευμένες και κυρίως πιο συντονισμένες και αποτελεσματικές».

Ασφαλή στατιστικά δεδομένα και το Δασικό Κολλέγιο

Με την λειτουργία του «112 new generation», μεταξύ άλλων, η Κύπρος θα αποκτήσει και τη δυνατότητα καταγραφής στατιστικών δεδομένων τα οποία θα αξιολογούνται και θα λαμβάνονται, εάν κρίνεται ότι χρειάζονται, αποφάσεις. Για παράδειγμα, «μπορεί να προκύπτει η ανάγκη για απόκτηση εξοπλισμών, μπορεί να προκύψει η ανάγκη για μεταφορά κάποιων σταθμών ασθενοφόρων ή πυροσβεστικών οχημάτων σε άλλες περιοχές ή η λειτουργία νέων σταθμών». Πρόκειται «για ένα ακόμα όφελος που θα έχει το κυπριακό κράτος από την όλη μεταρρύθμιση».

Στην μεγάλη εικόνα όμως της μεταρρύθμισης, περιλαμβάνεται και το Δασικό Κολλέγιο αλλά και ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει. «Όλες αυτές οι αλλαγές δημιουργούν και την ανάγκη για εκπαίδευση. Το Δασικό Κολλέγιο το οποίο έχει επαναλειτουργήσει, θα προχωρήσει στην επιμόρφωση και εκπαίδευση των υφιστάμενων λειτουργών του Τμήματος Δασών και στη συνέχεια θα βοηθήσει στην εκπαίδευση και όλων των υπολοίπων μελών των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών».

Αυτών λεχθέντων, είπε καταλήγοντας ο κ. Μπούστρας, «εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε το πόσο σημαντικό και πόσο περίπλοκο είναι αυτό το έργο διότι στην πραγματικότητα θα πάρουμε πολλές υπηρεσίες οι οποίες αυτή τη στιγμή λειτουργούν, η κάθε μια με τον δικό της καθορισμένο τρόπο, και θα της βάλουμε κάτω από μια ομπρέλα κοινού συντονισμού, διατηρώντας την αυτονομία τους. Για να καταλήξουμε στα τελικά συμπεράσματα και στα επόμενα βήματα πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και σίγουρα να ολοκληρωθεί και το έργο των εμπειρογνωμόνων της «Expertise France», από τους οποίους περιμένουμε, μεταξύ άλλων, και τις εισηγήσεις πριν ληφθεί η οποιαδήποτε τελική πολιτική απόφαση. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την εφαρμογή του «112 new generation», το χρονοδιάγραμμα βρίσκεται στο 2026 οπόταν σιγά σιγά πρέπει να περιμένουμε ότι το έργο θα αρχίσει να βαίνει προς ολοκλήρωση».