Ο πετυχημένος τομέας της υδατοκαλλιέργειας και της ιχθυοκαλλιέργειας στην Κύπρο, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε ο Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών, Κώστας Καδής, σε ενημέρωσή του προς Κύπριους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις προκλήσεις και τους στόχους του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, ο κ. Καδής τόνισε πως η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί τον πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα παραγωγής τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κολλήσει, εδώ και χρόνια, στο 10% της κατανάλωσης όσον αφορά στα θαλασσινά προϊόντα.
Παρά το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, η Κύπρος παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης του 3%-5% τα τελευταία χρόνια, κάτι που αναδεικνύεται σε μια προσπάθεια να μεταφερθούν οι θετικές εμπειρίες του νησιού μας και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Η στήριξη του ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας και ιχθυοκαλλιέργειας με παράλληλη διασφάλιση της βιωσιμότητας των θαλασσών, είναι ο ένας από τους πέντε πυλώνες που έθεσε ως προτεραιότητά του ο Επίτροπος.
Άλλος πυλώνας είναι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς, για το οποίο έχει ήδη αρχίσει ευρεία διαβούλευση και ταυτόχρονα έχει μόλις αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόσκληση υποβολής απόψεων με δομημένο τρόπο, για το Σύμφωνο για τους Ωκεανούς, η τελική μορφή του οποίου θα περάσει από το Κολλέγιο των Επιτρόπων και ακολούθως θα παρουσιαστεί στη μεγάλη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια στις αρχές Ιουνίου.
Τρίτος στόχος είναι η αξιολόγηση και βελτίωση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Η διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη και έως το τέλος του χρόνου θα τροχοδρομηθούν διορθωτικές κινήσεις εκεί και όπου θα διαφανεί ότι ο σχετικός Κανονισμός υστερεί. Από τον μέχρι τώρα διάλογο έχει ήδη διαφανεί, για παράδειγμα, πως υπάρχει ανάγκη ανανέωση των γενεών, καθώς δεν εισέρχονται νέοι ψαράδες στο επάγγελμα. Έχει διαφανεί επίσης ότι πρέπει να γίνονται πιο στοχευμένοι μέθοδοι αλιείας που δεν προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον. Η ένταξη γυναικών στο επάγγελμα και η ασφάλεια στα σκάφη, αποτελούν επίσης σημαντικές παραμέτρους.
Ο τέταρτος πυλώνας αφορά τη στήριξη της αλιείας μικρής κλίμακας και παράκτιων κοινοτήτων, κάτι που επηρεάζει και τη Κύπρο. Εξάλλου το 76% των αλιευτικών σκαφών της ΕΕ αναλογεί σε αυτό τον τομέα, στον οποίο εργοδοτείται το 50% του εργατικού δυναμικού της αλιείας. Πρόκειται για ένα εμβληματικό τομέα που ταυτίζεται με την ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε χώρας, ενώ είναι ο τομέας της αλιείας που προκαλεί τη λιγότερη ζημιά στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Πέμπτη πρόκληση για τον τομέα, αποτελεί η αναβάθμιση της νησιωτικής διάστασης της Κοινής Πολιτικής για την Αλιεία, εξού και υπάρχει στενή συνεργασία της Επιτροπής για την Αλιεία με την Επιτροπή για τη Γεωργία και με την Επιτροπή για τις Μεταφορές και τον Τουρισμό, υπό την ομπρέλα του αντιπροέδρου για τα θέματα Συνοχής, ούτως ώστε να υπάρξει συνέργεια και θετική επίδραση επί του εδάφους.