Οι πρωτοφανείς διαστάσεις που προσέλαβαν οι ακραίες κόντρες στον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού, που έφτασαν στο σημείο -αν είναι δυνατόν- να επηρεάζουν τη λειτουργία 12 σχολείων, ανάγκασαν το υπουργείο Παιδείας να λάβει μια δραστική απόφαση, σε μια προσπάθεια να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της Σχολικής Εφορείας και ν’ ανοίξουν οι σχολικές μονάδες τη Δευτέρα. Τον γόρδιο δεσμό θα λύσει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα εκχωρήσει προσωρινά τις αρμοδιότητες της Σχολικής Εφορείας σε άλλη.
Το ζήτημα προέκευψε επειδή δεν ορίστηκε δεύτερος εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ στη Σχολική Εφορεία, η προηγούμενη σύνθεση της οποίας είχε κηρυχθεί ως παράνομη, αφού έμεινε εκτός το ΑΚΕΛ. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να καταρτιστεί σε σώμα εδώ και ενάμιση μήνα η Σχολική Εφορεία και να πληρωθούν οι περίπου 25 εργαζόμενοί της.
«Θα ανατεθούν οι αρμοδιότητες της Σχολικής Εφορείας σε άλλη για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και υποβάλαμε σχετική πρόταση», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Παντελή, υποδεικνύοντας πως η απόφαση θα ληφθεί την Τετάρτη. Πρόσθεσε ακόμα πως οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν με μερικές μέρες καθυστέρηση, υποδεικνύοντας πως στην πορεία θ’ ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία. «Εμείς θα δώσουμε ένα χρονικό περιθώριο για να γίνει σωστά η συγκρότηση της Σχολικής Εφορείας. Εάν δεν γίνει θα προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια, που περιλαμβάνουν διατάγματα και άλλες ενέργειες, προκειμένου να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία. Αντιλαμβάνεστε πως εάν δεν υπάρχει σωστή συγκρότηση της Σχολικής Εφορείας οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα είναι παράνομη».
ΣΕΚ και ΠΕΟ πάντως διαμηνύουν πως εάν οι εργαζόμενοι δεν πληρωθούν το αργότερο μέχρι το πρωί της Δευτέρας δεν θα παρουσιαστούν στις εργασίες τους. «Εάν υπάρχει δέσμευση πως μέχρι το Δευτέρα το πρωί θα πληρωθούν τότε θα το συζητήσουμε. Μιλούμε για κόσμο χαμηλόμισθο που δεν μπορεί χωρίς αυτά τα χρήματα», ανέφερε στον «Φ» ο οργανωτικός γραμματέας ΣΕΚ, Χριστόφορος Κιντ. Αντίστοιχη είναι και η θέση της ΠΕΟ. «Εάν δεν πληρωθούν οι μισθοί οι εργαζόμενοι τη Δευτέρα δεν θα πάνε δουλειά», σημείωσε ο εκπρόσωπός της, Κώστας Κομήτης.
Εν τω μεταξύ, μετά την επίρριψη της ευθύνης από το ΑΚΕΛ Λάρνακας στον ΔΗΣΥ, η δημοτική ομάδα του κόμματος, μέσω μακροσκελούς ανακοίνωσης, αντέστρεψε τα πυρά, κάνοντας λόγο για παραπλανητικές αναφορές. Υποστηρίζοντας πως η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ απείχε από την πρώτη διαδικασία ορισμού μελών της Σχολικής Εφορείας, σημειώνει πως ο δήμαρχος δεν αποδέχθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε πριν τον ορισμό νέων μελών ζητηθούν διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Κατά τη γνώμη μας η Σχολική Εφορεία συστάθηκε παράνομα σε σώμα, με πρόεδρο, γραμματέα και ταμεία από το ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρο το εκλεγμένο μέλος της Σχολικής Εφορείας του ΔΗΣΥ. Η διαδικασία αυτή, που έγινε χωρίς τη νόμιμη εκπροσώπηση όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, παραβιάζει κάθε αρχή δικαίου», σημειώνει η δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ, υποδεικνύοντας πως βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων.
Από την πλευρά της η επαρχιακή γραμματέας του ΑΚΕΛ, Χρυστάλλα Αντωνίου, κάλεσε την ηγεσία του ΔΗΣΥ ν’ αναλάβει τις ευθύνες της. «Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα δηλαδή ο ΔΗΣΥ να διορίσει ακόμη ένα εκπρόσωπο στη Σχολική Εφορεία και βρεθεί οποιοσδήποτε άλλος τρόπος να λειτουργήσει, κατά την άποψή μου, είναι κατάργηση της δημοκρατίας. Σημαίνει πως δεν λαμβάνεται υπόψη η βούληση του λαού στις πρόσφατες εκλογές».