Σήμα κινδύνου από πέντε ευρωπαϊκούς φορείς για τη χρήση αζολών σε φυτοφάρμακα, αφού, όπως διαπιστώνει σχετική έρευνα, η εκτεταμένη χρήση αζολικών μυκητοκτόνων στη γεωργία, παράλληλα με τη χρήση τους σε φάρμακα ανθρώπινης χρήσης, μπορεί να εντείνει την αντίσταση στα αντιβιοτικά που χορηγούνται σε ασθενείς με ασπρεργίλλωση.
Η ασπεργίλλωση προκαλείται από τον κοινό μύκητα ασπέργιλλο. Τα «σπόρια», (μικρά σωματίδια), του ασπέργιλλου, βρίσκονται στη μούχλα που συχνά σχηματίζεται στα φύλλα των δέντρων που σαπίζουν, σε εγκαταστάσεις ψύξης-θέρμανσης, σε υλικά θερμομόνωσης και αλλού. Τα σπόρια, βρίσκονται παντού στο περιβάλλον και εύκολα μπορεί να συναντήσουμε στη μούχλα στην οποία παράγονται, σε σημεία του σπιτιού μας όπου υπάρχει ζεστό και υγρό περιβάλλον όπως το μπάνιο και η κουζίνα.
Προκαλεί κρίσεις αλλεργίας, είναι επικίνδυνη για άτομα που πάσχουν από άσθμα ή άλλες πνευμονολογικές παθήσεις και μπορεί να οδηγήσει σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων.
Για την αντιμετώπιση της ασπεργίλλωσης στον άνθρωπο χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, τα οποία, όπως και τα φυτοφάρμακα ή κάποια κτηνιατρικά φάρμακα, περιέχουν ουσίες αζόλης, που όπως διαπιστώνεται, μεταφέρονται από την τροφή στον ανθρώπινό οργανισμό εντείνοντας έτσι τη μικροβιακή αντοχή (μικροβιακή αντοχή είναι η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά και είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών φαρμάκων από τον άνθρωπο, με τον ανθρώπινο οργανισμό να καθίσταται αδύναμος να ανταποκριθεί στα σκευάσματα που λαμβάνει για τη θεραπεία μιας λοίμωξης).
Η κοινή έκθεση των πέντε ευρωπαϊκών φορέων, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμακων (ΕΜΑ), «υπογραμμίζει ότι η ευρεία χρήση των αζολών εκτός της ανθρώπινης ιατρικής, ιδιαίτερα στη γεωργία, συμβάλλει στον κίνδυνο ο ασπέργιλλος να γίνει ανθεκτικός στις αζόλη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.
Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι «η έκθεση του ανθρώπου σε ορισμένα περιβάλλοντα όπου χρησιμοποιούνται ή υπάρχουν μυκητοκτόνα αζόλης, όπως γεωργικά και κηπευτικά απόβλητα και φρεσκοκομμένο ξύλο, μπορεί δυνητικά να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης».
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση «στην ΕΕ, από το 2010 έως το 2021, πωλήθηκαν 120.000 τόνοι αζολών για χρήσεις άλλες εκτός από φάρμακα για ανθρώπινη χρήση με τα περισσότερα, περίπου 119.000 τόνοι φαρμάκων, να αφορούν φυτοφάρμακα».
Οι φορείς συνεργάστηκαν για την αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης απειλής, EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων), ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), ECHA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων), EEA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος) και EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) επανεξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο η χρήση ουσιών αζόλης εκτός της ανθρώπινης ιατρικής επηρεάζει τη δημόσια υγεία και προχώρησαν σε ειδικές συστάσεις.
Στις συστάσεις του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η προσθήκη νέων ειδικών απαιτήσεων στις διαδικασίες έγκρισης και έγκρισης για μυκητοκτόνα αζόλης, η υποστήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης νέων μυκητοκτόνων με καινοτόμους μηχανισμούς δράσης που δεν οδηγούν σε αντίσταση στα αντιμυκητιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε ανθρώπινες θεραπείες».