Ολοκληρώνεται, τέσσερα χρόνια μετά, η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί στον Δήμο Λευκωσίας εντός του επόμενου τριμήνου ως «cold shell». Αυτό σημαίνει ότι οι εσωτερικοί χώροι δεν θα είναι ολοκληρωμένοι, ώστε οι διαχειριστές των καταστημάτων να μπορούν να τους διαμορφώσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Όπως λέχθηκε στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, μέχρι το Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθούν και τα τελευταία πλακόστρωτα, ενώ από Δευτέρας θα ξεκινήσουν οι εργασίες καθαρισμού. Πάντως, υπήρξε παραδοχή πως ακόμη εκκρεμούν αρκετά μικροπροβλήματα, τα οποία όμως αναμένεται να ξεπεραστούν σύντομα σε συνεργασία με τον εργολάβο.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και αναμενόταν να ολοκληρωθεί δύο χρόνια μετά, ωστόσο, μετά από αίτημα του εργολάβου έλαβε παράταση 1,5 χρόνου. Η Δημοτική Μηχανικός του Δήμου Λευκωσίας, Κούλλα Ιωάνου, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι η παράταση που ζητήθηκε ήταν πλήρως δικαιολογημένη. Διευκρίνισε ότι το έργο αναμένεται να παραληφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025 αν και αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εξέταση επιπλέον αιτήματα του εργολάβου για παράταση.

Ο Δήμος Λευκωσίας περιμένει την έκθεση για πρόβλεψη του τελικού λογαριασμού της ανάπλασης, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, δεν αναμένεται να ξεπεράσει το budget. Το κόστος ανέρχεται στα €19.720.000, πλέον ΦΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει και 10ετή συντήρηση. Η συγχρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα «ΘΑΛΕΙΑ» 2021-27 και το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Τα χαρακτηριστικά της ανάπλασης

Η ανάπλαση του χώρου του παλιού ΓΣΠ θα περιλαμβάνει δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης, συνολικής χωρητικότητας 554 θέσεων, συμπεριλαμβανομένων 33 χώρων για ΑμεΑ, 28 χώρων για οικογένειες που έχουν άτομα μειωμένης κινητικότητας, 12 χώρων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και 108 χώρων στάθμευσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Επιπρόσθετα, θα περιλαμβάνει δύο λόφους με βλάστηση οι οποίοι θα αποτελέσουν τον πνεύμονα του έργου, αστική πλατεία στην οποία θα εντάσσεται το κτήριο του ΘΟΚ, αμφιθέατρο, περίπτερο, χώροι αναψυχής, γκαλερί, conference center και ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές. Παράλληλα, κατά μήκος της Λεωφόρου Ευαγόρου θα δημιουργηθούν δύο καφενεία και καταστήματα, ενώ σε κάθε λόφο θα δημιουργηθεί και ένα εστιατόριο. Το έργο θα αποτελεί την μεγαλύτερη πλατεία της πρωτεύουσας, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ανθρώπων.