Υπάρχει τελικά εξήγηση γιατί στοιβάζονται τα εξώδικα από τις κάμερες της Τροχαίας. Δόθηκε χθες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του θέματος με τη λειτουργία της πλατφόρμας όπου η Αστυνομία κάλεσε τους πολίτης να ελέγχουν αν εκκρεμεί εναντίον τους εξώδικο, διαφορετικά μετά τις 31/3/2025 θα αρχίσουν ποινικές διώξεις.
Γενική ήταν η παραδοχή όλων των εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών ότι οι κυβερνητικές πύλες που έχουν αποθηκευμένα τα στοιχεία των πολιτών όπως και η ΚΑΠ, δεν είναι επικαιροποιημένες με αποτέλεσμα χιλιάδες εξώδικα να μην μπορούν να επιδοθούν. Όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Χρυσόστομος Φιλίππου που για πρώτη φορά κλήθηκε στη Βουλή, ενώ δίνεται μια διεύθυνση στον επιδότη για να επιδώσει το εξώδικο, αυτός πάει σε ένα μπλοκ κτηρίων και δεν είναι γνωστό ποιο είναι το διαμέρισμα του παραβάτη οδηγού με αποτέλεσμα να μην γίνεται επίδοση.
Αναφέρθηκε επίσης ότι πολλοί ενώ αγοράζουν ή μεταβιβάζουν ένα όχημα, εντούτοις διατηρούν την παλαιά τους διεύθυνση με αποτέλεσμα όταν πηγαίνει ο επιδότης να συναντά τους γονείς ή άλλους ενοίκους.
Το μπάχαλο που επικρατεί με τις βάσεις δεδομένων αποδεικνύεται και από τους ίδιους τους αριθμούς. Το 2024, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή ο εκπρόσωπος της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας το Ταχυδρομείο επέστρεψε πίσω 100.000 εξώδικα τα οποία δεν επιδόθηκαν, είτε λόγω λανθασμένων διευθύνσεων είτε γιατί οι πολίτες δεν τα παρέλαβαν. Από αυτά, οι 65.000 προωθήθηκαν από την ανάδοχο εταιρεία σε επιδότες της. Για 30.000 εξώδικα έγινε προσπάθεια για να επιδοθούν και δεν εντοπίστηκαν οι παραβάτες οδηγοί και μόνο για τις 10.000 έγινε επίδοση.
Το Υπουργείο Μεταφορών, σύμφωνα με εκπρόσωπό του μετά από συνεννόηση με την Αστυνομία, προωθεί νομοσχέδιο ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται και μέσω sms στο κινητό τους, ότι εκκρεμεί εξώδικο εναντίον τους.
Απαντώντας στις φωνές βουλευτών ότι η πλατφόρμα είναι παράνομη, η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πολίνα Ευθυβούλου ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα να θεωρείται ως επίδοση του εξωδίκου, αν κάποιος πολίτης λάβει γνώση ότι εκκρεμεί εναντίον του εξώδικο. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει παρανομία με την πλατφόρμα, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η προθεσμία που τέθηκε μέχρι τις 31 Μαρτίου είναι γιατί θα έπρεπε αυτός ο πρόσθετος χρόνος που δόθηκε σε κάποιον, να ολοκληρωθεί.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού διαφώνησε με τη θέση αυτή, διερωτώμενος που εδράζεται νομικά η πρόνοια για χρονική προθεσμία και υποστήριξε ότι «δημιουργούμε οιωνοί ποινικά αδικήματα για να φοβηθεί ο κόσμος».
Μεγάλος χρόνος της συζήτησης αναλώθηκε στο κατά πόσον διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών αφού μπορεί κάποιος που γνωρίζει την ταυτότητα και τους αριθμούς οχήματος ενός προσώπου (σύζυγο, θυγατέρα κ.ά.) να πληροφορείται αν εκκρεμεί εναντίον του ποινικό αδίκημα. Ο βοηθός διευθυντής Τμήματος Τροχαίας Χάρης Ευριπίδου ανέφερε ότι μελετώνται οι εισηγήσεις της Επιτρόπου προστασίας προσωπικών δεδομένων ώστε οι πολίτες να ελέγχουν αν εκκρεμεί εξώδικο εναντίον τους μέσω της κρατικής πύλης Cy login.
Ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας ανέφερε πως αυτή τη στιγμή έχουν 80 επιδότες για τα εξώδικα και πως το μεγάλο πρόβλημα είναι οι σωστές διευθύνσεις των οδηγών. Ανέφερε επίσης ότι η πλατφόρμα της εταιρείας έχει το απαραίτητο ISO ασφάλειας και πως λήφθηκε πρόνοια να μην επιτρέπει σε ρομπότ ξένων πλατφόρμων να συλλέγουν στοιχεία που είναι αποθηκευμένα.
Η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζανέττου αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας περί επίδοσης, σημειώνοντας ότι στη Βρετανία προβλέπεται επίδοση κλήσης σε 14 ημέρες ενώ στην Κύπρο σε 180.