Θα εκπονήσει ειδική μελέτη – «Σχεδόν έξι χρόνια μετά την εφαρμογή του Συστήματος χρειάζεται η ανάπτυξη μηχανισμών που θα προσδιορίζουν τις ανάγκες για κάθε υπηρεσία», λέει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Πάροχοι και υπηρεσίες του ΓεΣΥ υπό αξιολόγηση. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει ήδη αναθέσει την εκπόνηση μελέτης σε ξένο, γνωστό στον τομέα της Υγείας, οίκο εμπειρογνωμόνων και στόχος του είναι να αναπτύξει μηχανισμούς που θα βοηθήσουν στη διαδικασία της συνεχούς αξιολόγησης και, ταυτόχρονα, θα δίνουν τη δυνατότητα για πρόβλεψη νέων αναγκών ώστε εκεί που προκύπτει ανάγκη να γίνονται παρεμβάσεις και να τίθενται όρια, κριτήρια και κανονισμοί που θα οδηγούν σε αναβάθμιση του Συστήματος.

Ο διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου «ανάπτυξη μηχανισμών για την αξιολόγηση της συμμετοχής των παρόχων υπηρεσιών υγείας στο ΓεΣΥ» έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο ανάδοχος, πρέπει να παραδώσει τα αποτελέσματα της μελέτης του, στα οποία θα περιλαμβάνεται και ο μηχανισμός/ εργαλείο, που θα χρησιμοποιείται από τον ΟΑΥ, μέχρι το τέλος του έτους. Η αρχή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΑΥ, θα γίνει με την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, δηλαδή τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ και τα φαρμακεία και στη συνέχεια η μελέτη θα επεκταθεί σε όλους τους παροχείς υπηρεσίων υγείας του Συστήματος.

«Ο χάρτης της Υγείας στην Κύπρο αλλάζει και ένας από τους βασικότερους στόχους πλέον πρέπει να είναι η διασφάλιση της ποσοτικής και ποιοτικής επάρκειας των παρόχων υπηρεσιών υγείας, ώστε να καλύπτονται πραγματικά και αποτελεσματικά οι ανάγκες των πολιτών», ανέφερε στον «Φ» η διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ιφιγένεια Καμίτση και ανέλυσε τις λεπτομέρειες της μελέτης που αναμένεται ότι θα αρχίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Λέγοντας ότι το συγκεκριμένο έργο, «είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον ΟΑΥ», η κ. Καμίτση ανέφερε ότι «ειδικά στην Κύπρο, μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και όπως ήταν αναμενόμενο, βλέπουμε σημαντικές αλλαγές αλλά και μεγάλες και νέες επενδύσεις. Σίγουρα εμείς ως ΟΑΥ θεωρούμε ότι εφόσον έχει σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό το Σύστημα, σχεδόν έξι χρόνια μετά την εφαρμογή του το ζητούμενο είναι πλέον η ανάπτυξη μηχανισμών που θα προσδιορίζουν τις ανάγκες για κάθε υπηρεσία αλλά και τον τρόπο που αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα χαμηλής προσφοράς ή υπερπροσφοράς, να διασφαλίζεται η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και η βιωσιμότητα του ίδιου του ΓεΣΥ».

Αλλαγές, είπε, «γίνονται και σε ό,τι αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον τρόπο λειτουργίας διαφόρων παρόχων υπηρεσιών Υγείας. Δηλαδή, το υπουργείο Υγείας προωθεί μια σειρά νομοσχεδίων που αφορά τη λειτουργία ιατρείων, διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας κ.λπ.». Ως ΟΑΥ, «χαιρετίζουμε αυτή την προσπάθεια διότι θα βοηθήσει στη λειτουργία του ΓεΣΥ αφού θα υπάρχει αδειοδότηση και εποπτεία των παροχέων στη βάση νομοθεσιών πλέον, κάτι που απουσιάζει σήμερα από την Κύπρο». 

Στόχος, εξήγησε η διευθύντρια του ΟΑΥ, «είναι η ανάπτυξη μηχανισμών και εργαλείων τα οποία θα μας βοηθήσουν να αξιολογούμε τον τρόπο λειτουργίας των παροχέων υπηρεσιών υγείας και την αποτελεσματικότητα τους και να προβλέπουμε τις ανάγκες μας σε μεσοπρόθεσμο και μακροπόθεσμο ορίζοντα. Για παράδειγμα, συνεχώς προκύπτουν νέες τεχνολογίες και μέθοδοι. Χρειάζεται προγραμματισμός για να ενταχθούν έγκαιρα στο ΓεΣΥ και για να γίνει αυτό ο ΟΑΥ πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα, να είναι σε θέση να αξιολογήσει και να κοστολογήσει αυτές τις νέες μεθόδους, να θέσει προϋποθέσεις ένταξης τους στο Σύστημα κ.λπ.».

«Η παρακολούθηση και αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον ΟΑΥ και είναι και ένας από τους βασικότερους μας στόχους αυτή τη στιγμή», τόνισε η κ. Καμίτση και εξήγησε ότι η μελέτη θα περιλαμβάνει «την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, την ανάλυση των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν σε άλλα Συστήματα Υγειάς, την ανάπτυξη εργαλείου πρόβλεψης των αναγκών (health planning tool) αλλά και την υποβολή εισηγήσεων για πιθανούς τρόπους οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους που θα προκύψουν από την αξιολόγηση». 

Με την ολοκλήρωση της μελέτης, πρόσθεσε, «ο ΟΑΥ θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα και τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αποφασίσει τις πολιτικές που θα προωθήσει και θα εφαρμόσει στη συνέχεια».

Η επιλογή νοσοκομείων και φαρμακείων για την έναρξη της μελέτης, έγινε εξαιτίας της σημαντικότητας των δύο αυτών τομέων στο ΓεΣΥ.

«Από τη μια έχουμε την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη η οποία είναι μια από τις σημαντικότερες παροχές προς στους πολίτες και σίγουρα βλέπουμε τις αλλαγές που γίνονται στον τόπο μας και από την άλλη έχουμε τα φαρμακεία όπου ήδη γνωρίζουμε ότι είναι ένας τομέας στον οποίο υπάρχει “συνωστισμός” και θεωρούμε ότι πρέπει να τον αξιολογήσουμε».