Τη σφοδρή δυσαρέσκεια και απογοήτευση εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή των Αιγοπροβατοτρόφων για τις διαχρονικές πολιτικές και τακτικές που εφαρμόζονται για το χαλλούμι. Αυτή τη φορά, σημειώνει, για την πρόθεση αλλαγής της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του χαλουμιού από 30% σε 15% για το μήνα Φεβρουάριο 2025.
Η Συντονιστική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της διερωτάται κατά πόσο «έτσι θα φτάσουμε στην πιστή εφαρμογή του Κανονισμού ΠΟΠ για το χαλλούμι το 2029 που θα εκπνεύσει η πενταετής παράταση; Που αντί να ανεβαίνει η ποσόστωση αυτή κατεβαίνει στο χαμηλότερο επίπεδο που ήταν από το 2014; Πραγματικά, φοβόμαστε να μη χαθεί το κατοχυρωμένο χαλλούμι ΠΟΠ που είναι ο προστάτης των εξαγωγών και όλων των εμπλεκόμενων παραγωγικών κλάδων, σε αυτό».
Οι αιγοπροβατοτρόφοι αναφέρουν ότι «με ιδιαίτερη λύπη, αλλά και μεγάλη ανησυχία, διαβάσαμε και ακούσαμε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε ομόφωνα από όλους! Το διαψεύδουμε κατηγορηματικά, αφού ο εκπρόσωπος των αιγοπροβατοτρόφων διαφώνησε με οποιαδήποτε αλλαγή του 30%. Τέτοιες τακτικές πραγματικά φέρνουν την Κύπρο σε άλλες εποχές και παρεμποδίζουν τις συμμετοχές στις από κοινού προσπάθειες».
Διερωτώνται ακόμα πού βασίστηκε αυτή η αλλαγή της ποσόστωσης; Υποστηρίχτηκε, σημειώνουν, ότι η παραγωγή του αιγοπρόβειου για το Δεκέμβριο 2024, βάση των δεδομένων του νέου λογισμικού καταμέτρησης γάλακτος έφτανε το 13%. «Ήταν κοινή η αποδοχή ότι το λογισμικό είχε προβλήματα εφόσον, δεν είχε ολοκληρωθεί η καταγραφή όλου του γάλακτος – δικαιολογημένα, αφού το σύστημα βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε πιλοτική εφαρμογή. Έτσι, λήφθηκαν υπόψιν τα δεδομένα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, όπου τα στοιχεία δίδονται από τα Τυροκομεία, τα οποία έδειξαν ότι η παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος (για το χαλλούμι) το Δεκέμβριο 2024 έφτασε το 18%, ακριβώς το ίδιο ποσοστό με το Δεκέμβριο 2023, χωρίς καμία μείωση όπως υποστηρίχτηκε. Και είναι γνωστό σε όλους, ότι η παραγωγή από δω και στο εξής θα αυξάνεται συνεχώς για τους επόμενους μήνες», συμπληρώνουν.
Είναι πλέον, υπογραμμίζουν, από σίγουρο ότι τέτοιες πολιτικές δεν ενθαρρύνουν την αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος.
«Όταν τα διατάγματα καθορίζουν ποσοστώσεις χαμηλότερες από την παραγωγή, δεν εκμηδενίζουν τη ζήτηση του αιγοπρόβειου γάλακτος με όλα τα επακόλουθα; Είναι αρκετό για τους παραγωγούς να παραλαμβάνεται όλο το γάλα τους από τους τυροκόμους, όταν αυτό είναι ζημιογόνο;», διερωτώνται.
Τον Ιανουάριο 2024, σημειώνουν, μας ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήσεις για την αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος. Από αυτές τις εισηγήσεις, αναφέρουν, δεν πραγματοποιήθηκε καμία μέχρι τώρα.
«Διαχρονικά, φωνάζουμε ότι έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας στη Πολιτεία. Αλήθεια, πόσα τυροκομεία που παρανομούσαν έκλεισαν ή κατασχέθηκε προϊόν τους μέχρι τώρα βάση της νομοθεσίας; Κανένα. Για παράδειγμα, πρόσφατα αποτελέσματα ελέγχου της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας σε καντίνες σχολείων, κατέδειξαν ότι το ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος ήταν μόλις 5%, αντί 15%. Το χαλλούμι αυτό έφερε σφραγίδα ΠΟΠ. Έκανε κάτι η Αρμόδια Αρχή; Κατασχέθηκαν αυτά τα χαλούμια; Καταγγέλθηκε η εταιρεία που τα παρασκεύασε; Όχι!!!! Που είναι η δέσμευση της Υπουργού Γεωργίας για εντατικούς ελέγχους, οι οποίοι θα διασφαλίσουν την τήρηση των κανόνων του ΠΟΠ;», αναφέρουν.
Σύμφωνα με τη Συντονιστική «Όσο για τους φόβους ότι τα μικρά τυροκομεία θα κλείσουν, όπως αναφέρει δημοσίευμα, δεν ισχύουν αφού ποτέ δεν σταματήσαμε την παράδοση γάλακτος σε αυτά. Είχαμε κάνει και σχετική ανακοίνωση στις 17 Ιουλίου 2024, σαν απάντηση σε προπαγανδιστική επιστολή που αναμφισβήτητα, δεν προήλθε από τα μικρά τυροκομεία!», εξηγούν.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Αιγοπροβατοτρόφων, κρίνει άκρως απαραίτητο αυτή τη στιγμή, να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του χαλουμιού ΠΟΠ αλλά και την βιωσιμότητα των αιγοπροβατοτρόφων. Καλούμε, καταλήγουν, για μία ακόμη φορά την Υπουργό Γεωργίας, να εφαρμόσει πολιτικές που όχι μόνο προστατεύουν τις εξαγωγές, αλλά διασφαλίζουν κυρίως, την παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ στα πλαίσια των προδιαγραφών του και του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.