Διέξοδο ακόμα και σε πλωτές μονάδες αφαλάτωσης αναζητεί το Υπουργείο Γεωργίας για αντιμετώπιση του προβλήματος της παρατεταμένης ανομβρίας που επικρατεί στο νησί τα τελευταία χρόνια και έχει μειώσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα στο 25% της χωρητικότητας των φραγμάτων.
Με στόχο να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη κρίση λειψυδρίας τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονιά, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) προβαίνει σε κινήσεις προς δύο κατευθύνσεις, εξετάζοντας ουσιαστικά επιλογές για νέες μονάδες αφαλάτωσης: Πρώτο, εξετάζεται η λειτουργία παράκτιων εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, δηλαδή μονάδες που λειτουργούν σε πλοία και φορτηγίδες, σε κοντινή απόσταση από την ακτή. Δεύτερο, εξετάζεται η δυνατότητα για τη λειτουργία εγκαταστάσεων αφαλάτωσης στην ξηρά, δηλαδή για μονάδες που λειτουργούν στην ξηρά, σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το ΤΑΥ διεξάγει προκαταρκτική διαβούλευση με την αγορά, με σκοπό την προμήθεια αφαλατωμένου νερού. Ουσιαστικά το ΤΑΥ ενεργεί σύμφωνα με το άρθρο 37 του περί ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και συναφών θεμάτων Νόμου του 2016 [Ν. 73(Ι)/2016], για τη διερεύνηση των διαθέσιμων επιλογών για την αγορά πόσιμου νερού που παράγεται από μονάδες αφαλάτωσης. Με τη διαβούλευση ενημερώνει τους οικονομικούς φορείς, όσον αφορά τη σύναψη σύμβασης με αντικείμενο την προμήθεια αφαλατωμένου νερού, λαμβάνοντας υπόψη οποιαδήποτε παραγωγική ικανότητα.
Το ΤΑΥ καλεί τους οικονομικούς φορείς να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους υποβάλλοντας μια περιγραφή της πρότασής τους, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:
Για πλωτές μονάδες: το είδος του σκάφους (πλοίο, φορτηγίδα, άλλο), τη δυναμικότητα της εγκατάστασης σε κ.μ./ώρα, τις προδιαγραφές του παραγόμενου νερού, τον χρόνο υλοποίησης της σύμβασης μετά την επίτευξη συμφωνίας.
Για χερσαίες μονάδες: τη θέση του εργοστασίου, τη δυναμικότητα της εγκατάστασης σε κ.μ./ώρα, τις προδιαγραφές του παραγόμενου νερού, τον χρόνο υλοποίησης της σύμβασης μετά την επίτευξη συμφωνίας.
Με βάση την εκδήλωση ενδιαφέροντος για πλωτές και χερσαίες μονάδες αφαλάτωσης, θα επιλεγεί η καταλληλότερη μέθοδος προμήθειας, χρησιμοποιώντας μοριοδότηση που θα επιτρέπει την αξιολόγηση παραμέτρων όπως ο χρόνος έναρξης παράδοσης νερού, το κόστος του αφαλατωμένου νερού, την τοποθεσία παράδοσης, τις ανάγκες νερού στην προτεινόμενη περιοχή, τις εργασίες που απαιτούνται για τη σύνδεση με το δίκτυο του ΤΑΥ κ.λπ.
Οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς πρέπει να έχουν προκαταρκτικές ενδείξεις για την ποιότητα του θαλάσσιου νερού και την απαιτούμενη ποιότητα αφαλατωμένου νερού ώστε να είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Το παραγόμενο νερό από τη μονάδα αφαλάτωσης πρέπει να συμμορφώνεται με τον Νόμο 46(Ι)/2023 (Οδηγία ΕΟΚ του Συμβουλίου Αρ. 2020/2184) για την ποιότητα του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Περαιτέρω, λόγω των προβλημάτων στην επαρχία Πάφου η οποία προμηθεύεται νερό για σκοπούς ύδρευσης από την μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια (καταστράφηκε από πυρκαγιά) και από τα φράγματα του Ασπρόκρεμμου και της Καναβιούς, αναμένεται εντός το ημερών το ΤΑΥ να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την υλοποίηση έργου κινητής μονάδας αφαλάτωσης στη θαλάσσια περιοχή της κοινότητας Κισσόνεργας του Δήμου Ακάμα δυναμικότητας 10.000 κ.μ./ημέρα. Για το ΤΑΥ, ο χρόνος υλοποίησης της Σύμβασης θωρείται ως ουσιώδης και κρίσιμος. Επομένως, επιθυμεί την ενωρίτερη δυνατή εγκατάσταση των απαιτούμενων υποδομών και έναρξη λειτουργίας τους για την άμεση παραγωγή και διάθεση πόσιμου νερού. Το ΤΑΥ θα εξετάσει τη δυνατότητα συμπερίληψης στους όρους της σύμβασης, bonus ενωρίτερης κατασκευής.