Από ερωτήματα συνοδεύεται η νέα αναβολή στην υπόθεση του Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, ο οποίος κατηγορείται για μεγάλης κλίμακας σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Η δικηγόρος του, Μαρία Νεοφύτου, ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον της έδρας ότι ο πελάτης της έχει καρκίνο. Η κ. Νεοφύτου, επικαλέστηκε τα ευρήματα γιατρού από τη Βρετανία, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο κι εξέτασε τον πελάτη της στις Κεντρικές Φυλακές κατόπιν άδειας από τη Νομική Υπηρεσία και από τη διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Η δικηγόρος του Αϊκούτ έκανε λόγο για σοκ και αναστάτωση που προκλήθηκε από τα δυσάρεστα νέα, επικαλούμενη και έκθεση από την ιατρό των Κεντρικών Φυλακών, δρα Ελένη Αντωνίου, η οποία τον Δεκέμβριο είχε γνωματεύσει ότι ο 74χρονος ήταν απόλυτα υγιής. Στη βάση αυτών των δεδομένων ζήτησε από το Κακουργιοδικείο, όπως δοθεί αναβολή μιας εβδομάδας, ώστε να έχει χρόνο να προσκομίσει ιατρικά πιστοποιητικά. Εξήγησε πως ο γιατρός από το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις χθες αργά το απόγευμα ενημέρωσε για τα ευρήματά του.

Από τη στιγμή που ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, δικηγόρος της Δημοκρατίας Α΄, Ανδρέας Αριστείδης, δεν έφερε ένσταση στο συγκεκριμένο αίτημα, το Κακουργιοδικείο (Χριστιάνα Παρπόττα, Χρίστος Ρασπόπουλος, Παναγιώτης Σαββίδης) αποφάσισε να ορίσει την επόμενη δικάσιμο για τις 6 Φεβρουαρίου.

Η σημερινή δικάσιμος ήταν ορισμένη προκειμένου να απαντήσει ο Αϊκούτ στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Να σημειωθεί ότι στις 20 Δεκεμβρίου η γιατρός των Φυλακών, δρ Ελένη Αντωνίου, σε έκθεσή της που είχε παρουσιαστεί ενώπιον Δικαστηρίου σημείωνε πως στον Αϊκούτ είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (καρδιολογικές, πνευμονολογικές, χειρουργικές, αιματολογικές, ουρολογικές) και ότι τα αποτελέσματα αυτών «είναι τόσο καλά που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ένας άνθρωπος της ηλικίας των 74 ετών είναι τόσο υγιής».

Η δρ Αντωνίου είχε εκφράσει, ταυτόχρονα, έκπληξη για το γεγονός ότι ιατρός από το Ισραήλ που είχε εξετάσει τον υπόδικο κατόπιν ενεργειών της υπεράσπισης και κατέληξε πως πρέπει να κάνει περαιτέρω εξετάσεις στη βάση ευρημάτων, έκανε διάγνωση εκ του μακρόθεν χωρίς να τον έχει εξετάσει.

Τότε το Κακουργιοδικείο στη βάση των πιο πάνω δεδομένων είχε απορρίψει σχετικό αίτημα για να μείνει ελεύθερος ο Αϊκούτ υπό αυστηρούς όρους, κρίνοντας πως δεν υπήρχε διαφοροποιητικό δεδομένο σε σχέση με το θέμα κράτησης του κατηγορούμενου.

Ο Αϊκούτ, η υπεράσπιση του οποίου έκανε πολλές προσπάθειες προκειμένου να μείνει ελεύθερος με όρους, αντιμετωπίζει συνολικά 242 κατηγορίες. Αυτές αφορούν σφετερισμό 60 τεμαχίων γης που έχουν ως ιδιοκτήτες Ελληνοκύπριους. Κατηγορείται -μεταξύ άλλων- για δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία, παράνομη κατοχή, νομή και χρήση γης, συνωμοσία προς καταδολίευση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι μάρτυρες κατηγορίας ξεπερνούν τους 100.

Η κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος αφορά το ποσό των €43,5 εκατ. Σε περίπτωση καταδίκης είναι ορατό το ενδεχόμενο επιβολής ποινής φυλάκισης μέχρι και για 14 χρόνια.

Ο κατασκευαστικός όμιλος AFIK GROUP υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκεται η συνδεδεμένη με τον Αϊκούτ εταιρεία Duminka, άρχισε να υλοποιεί το έργο «Caesar Project». Το έργο περιλάμβανε τις αναπτύξεις «Caesar Blue», «Caesar Beach», «Caesar Breeze», «Caesar Bay», «Caesar Cliff» και «Caesar Resort». Όλα αυτά σε τεμάχια γης στα Γαστριά, στην Ακανθού, στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας και στο Τρίκωμο.