«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Αυτή είναι η ρήση που ταιριάζει στην περίπτωση της διαμάχης του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου με τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό, η οποία θα έχει συνέχεια αφού τίθεται επί τάπητος το θέμα της αφαίρεσης της τοποτηρητείας από τον κ. Τυχικό. Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο Αρχιεπίσκοπος δυνατόν να επικοινωνήσει με μέλη της Ιεράς Συνόδου με σκοπό να συζητήσει το όλο θέμα, επειδή δεν θέλει να φέρει τους Συνοδικούς προ τετελεσμένου γεγονότος καταθέτοντας σχετική πρόταση χωρίς να ζητήσει την άποψη τους προηγουμένως. Αυτό από μόνο του παραπέμπει στο ότι οι όποιες εξηγήσεις δόθηκαν από πλευράς Τυχικού δεν τον ικανοποίησαν.

Υπενθυμίζεται, ότι το θέμα της πρόθεσης του Αρχιεπισκόπου για αφαίρεση της Τοποτηρητείας από τον Μητροπολίτη Πάφου έφερε στην επιφάνεια ο «Φ». Για το ίδιο ζήτημα, ο Μακαριότατος προέβη το απόγευμα της Πέμπτης σε σκληρές αναφορές οι οποίες πέρασαν εν πολλοίς απαρατήρητες, αφήνοντας εμμέσως να νοηθεί, πως ο κ. Τυχικός δεν αποτελεί υγιή κατάσταση για την Εκκλησία της Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο Μακαριότατος κατά τη διάρκεια δηλώσεων του και ερωτηθείς κατά πόσον θα συνεχίσει να προωθεί τη μεταρρύθμιση αναφορικά με τον Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, είπε: «Είναι μια σκέψη την οποία έχω, ναι, ότι πρέπει να έχει μια διάδοχη κατάσταση που να είναι υγιής».

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον η θέση του αυτή έχει σχέση με τον Μητροπολίτη Πάφου ο Αρχιεπίσκοπος το επιβεβαίωσε αναφέροντας: «Ασφαλώς, έχω τίποτα με την Μητρόπολη την οποία αγάπησα τόσο πολύ»;

Οπόταν, από τη στιγμή που δεν έχει πρόβλημα με την Μητρόπολη, είναι ξεκάθαρο πως έχει πρόβλημα με τον Μητροπολίτη Τυχικό και κατ’ ακρίβεια με τη συμπεριφορά και την νοοτροπία του.

Κατά τη διάρκεια χθεσινών δηλώσεων του στην Πάφο, ο Μακαριότατος δεν αναίρεσε ούτε ένα γιώτα από όσα είχε δηλώσει στον «Φ» σχετικά με τη νοοτροπία του Μητροπολίτη Πάφου, ούτε και για την αναφορά του στον μεσαίωνα. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν είναι καιρός να επιστρέφουμε σε εποχές σκοταδισμού».

Το μέρος της δήλωσης αυτής έχει ως εξής:

«Το ζητούμενο είναι η αλλαγή νοοτροπίας και να μην επηρεάζεται και να καθοδηγείται από άλλους». Η Εκκλησία της Κύπρου, έχει ένα ήθος και πρέπει να το κρατήσουμε. Δεν είναι καιρός να επιστρέφουμε σε εποχές σκοταδισμού. Έχουμε τα δόγματα μας τα οποία μας καθοδηγούν, αλλά έχουμε και την ανθρώπινη υπόσταση μας, η οποία βαδίζει με την εποχή μας».

«Το ζήτημα είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Και περιμένω αλλαγή νοοτροπίας», συμπλήρωσε.

Από πλευράς του ο Μητροπολίτης Τυχικός ανέφερε: «Οποιαδήποτε προβλήματα θα τα λύσουμε με αγάπη για χάρη του καλού και της ενότητας της Εκκλησίας». Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Αρχιεπισκόπου ότι καθοδηγείται από άλλους, σχολίασε ότι «αυτό δεν ευσταθεί» και πρόσθεσε: Έχω σπουδάσει 20 χρόνια και έχω εμπειρία μέσα στην Εκκλησία, 15 χρόνια κοντά του, δεν χρειάζομαι καθοδήγηση από κανέναν. Απλά θέλω να είμαι πατέρας και σέβομαι την γνώμη του καθενός».

Τα σημεία που προκάλεσαν την ρήξη

Πώς, όμως φτάσαμε ως εδώ; Σημειώνεται, πως ο κ. Γεώργιος χειροτόνησε τον κ. Τυχικό αρχικά ως διάκονο και μετέπεισα ως επίσκοπο (ο Αρχιεπίσκοπος πλέον) ενώ στο παρελθόν τον είχε αρχιδιάκονό του στη Μητρόπολη Πάφου.

Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», μια από τις βασικές αιτίες ρήξης απετέλεσε η άρνηση του Μητροπολίτη Πάφου να δεχθεί την κάρα του Αποστόλου Παύλου, θεωρώντας τον Πάπα Αιρετικό και εμμέσως τον Απόστολο Παύλο. Το θέμα δεν θα προσλάμβανε τόσο μεγάλες διαστάσεις, αν δεν μεσολαβούσε ο τέως Αρχιεπίσκοπος προς τον Πάπα προκειμένου να επιτρέψει τη μεταφορά της κάρας του Αποστόλου εκτός της Αγίας Έδρας και μάλιστα για πρώτη φορά.

Ο Αρχιεπίσκοπος με δεδομένο ότι ο κ. Τυχικός είχε υποδεχθεί ανθρώπους από το Βατικανό, θεώρησε πως η νέα στάση του προέκυψε κατόπιν επηρεασμού του από κάποιους κύκλους.

Στην πορεία ανέκυψε θέμα με την άρνηση του Μητροπολίτη Τυχικού να θάβει ξένους και είναι χαρακτηριστική η είδηση του «Φ» στις 24 Ιουνίου 2023 «Αρνείται την ταφή αλλόθρησκων ο μητροπολίτης Πάφου». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Πάφου Τυχικός είχε δώσει οδηγίες σε κληρικούς να μην θάβουν στα κοιμητήρια μουσουλμάνους και άλλους αλλόθρησκους.

Όπως είχε γραφτεί τότε, η πολιτική της Εκκλησίας επί του θέματος ήταν μεν να μην τελείται νεκρώσιμος ακολουθία από ιερέα αλλά αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται σε τέτοιες περιπτώσεις και για ανθρωπιστικούς λόγους, επέτρεπε την ταφή σε κοιμητήρια.

Σημειώνεται, πως κάποιοι από τους αλλοδαπούς που αποβιώνουν στην Κύπρο ζουν εντελώς μόνοι και όχι μόνο δεν έχουν δικά τους κοιμητήρια να θαφτούν αλλά ούτε έναν συγγενή.

Στην πορεία, έφταναν πληροφορίες στην Αρχιεπισκοπή, ότι ο Μητροπολίτης Πάφου άλλαξε τις κλειδαριές στη Μητρόπολη, ενώ δεν επέτρεπε στους υπαλλήλους της να χρησιμοποιούν το ψυγείο για να φυλάνε το φαγητό τους.

Ακολούθως έφτασαν άλλες πληροφορίες για απαγόρευση των αναψυκτικών στη Μητρόπολη και είναι σχετική η προχθεσινή αναφορά του Αρχιεπισκόπου: «Όταν εκδίδονται ανακοινώσεις ότι πρέπει τα τρόφιμα να διαβάζονται από ιερείς, ότι τα αναψυκτικά είναι δαιμονικά, ότι τα κόλλυβα δεν πρέπει να μπαίνουν μέσα σε ποτηράκι, αυτά όλα είναι επιπέδου που δεν περίμενα να έχουμε στην Πάφο». Με τα πιο πάνω, ο Μακαριότατος παρέπεμψε σε παλαιότερο κήρυγμα του Μητροπολίτη, δια του οποίου, μεταξύ άλλων, καλούσε τους πιστούς να μην τρώνε αυτά που προσφέρουν «άνθρωποι που δεν είναι του Θεού».

Ειδικά όσον αφορά τα «τρόφιμα που διαβάζονται», έγραψε σχετικά ο «Φ» και η αναφορά του Μακαριοτάτου παραπέμπει σε εγκύκλιο του Μητροπολίτη Πάφου με την οποία συνέστηνε στους πιστούς να μην λαμβάνουν δώρα από ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι κοντά στο Θεό και αν πάρουν να τα θέτουν ενώπιον πνευματικού για να τα διαβάζει. Με την ίδια εγκύκλιο συνέστηνε επίσης στους πιστούς να μην τρώνε ό,τι τους προσφέρουν άνθρωποι που δεν είναι του Θεού, επειδή συνήθως αυτοί που ασχολούνται με δαιμονικά πράγματα βάζουν μέσα στο φαγητό ή στο ποτό μας ουσίες για να μας μολύνουν».

Βεβαίως, οι διαδοχικές αναφορές που έφταναν στην Αρχιεπισκοπή για τα πιο πάνω, καθώς και άλλες πληροφορίες ως προς το ποιοι επηρεάζουν τον Μητροπολίτη Πάφου και προς ποια κατεύθυνση, οδήγησαν σε αντίδραση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος με δηλώσεις του στον «Φ», στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, απέδωσε «τα του Καίσσαρος το Καίσσαρι και τα του Τυχικού τω Τυχικώ».