Η απόφαση για σύσταση και τρίτου Κακουργιοδικείου στη Λευκωσία θεωρείται πλέον γεγονός. Ήδη κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου το νέο αυτό τριμελές δικαστικό Σώμα πιάνει δουλειά από τις 17 Φεβρουαρίου.
Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας Γ’ θα απαρτίζεται από τον Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου, Λευτέρη Παντελή, την Ανώτερη Επαρχιακό Δικαστή Μαριλένα Θεοκλήτου και τον Επαρχιακό Δικαστή Κωνσταντίνο Μάρκο Πασιαρδή.
Η εν λόγω απόφαση έχει ανακοινωθεί χθες από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Πρωτοφανής φόρτος
Ο λόγος που οδήγησε στη σύσταση του τρίτου Κακουργιοδικείου δεν ξενίζει όλους όσοι παρακολουθούν τα δικαστικά δρώμενα στην πρωτεύουσα. Ήδη τα δύο Κακουργιοδικεία στη Λευκωσία αντιμετωπίζουν μεγάλο φόρτο. Όχι μόνο γιατί τα δύο αυτά Σώματα διαχειρίζονται μεγάλο όγκο υποθέσεων, αλλά και γιατί αυτές χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα.
Επιπλέον στη Λευκωσία εκδικάζονται πολύ σοβαρές υποθέσεις με μεγάλο αριθμό κατηγορούμενων και μαρτύρων. Λόγω της φύσης τους, μάλιστα, οι ακροαματικές διαδικασίες δεν κινούνται με γοργούς ρυθμούς.
Η κατηγοριοποίηση και η παράθεση αυτών των υποθέσεων αρκεί για να σχηματίσει ο οποιοσδήποτε την πλήρη εικόνα:
> Τρομοκρατία (βλ. δίκη Αζέρου που κατηγορείται για σχεδιασμό δολοφονίας Ισραηλινών επιχειρηματικών στελεχών στην Κύπρο και υπόθεση με τρία πρόσωπα συριακής καταγωγής που φέρονται να χρηματοδοτούσαν τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία).
> Σφετερισμός περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα (τέσσερις υποθέσεις που αφορούν τον Σιμόν Αϊκούτ, Γερμανίδα μεσίτρια, δύο γυναίκες από Ουγγαρία και ένα άλλο πρόσωπο ισραηλινής καταγωγής).
> Σοβαρά Κακουργήματα (υποθέσεις φόνων, όπως αυτή του Τανσού Τσιντάν στις Κεντρικές Φυλακές και του Δημήτρη Ανδρονίκου).
> Πολιτογραφήσεις.
Οι προαναφερθείσες υποθέσεις έχουν αχθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου Α΄( Νικόλας Α.Π. Γεωργιάδης Π.Ε.Δ., Νάγια Οικονόμου Ε.Δ., Ανδρέας Λουκά, Ε.Δ.) και του Κακουργιοδικείου Β΄(Χριστιάνα Παρπόττα Π.Ε.Δ., Χρίστος Ρασπόπουλος Α.Ε.Δ., Παναγιώτης Σαββίδης Ε.Δ.) και οι πλείστες εξ αυτών έχουν χαρακτηριστεί από σωρεία προδικαστικών ζητημάτων, χωρίς οι ακροάσεις τους να έχουν εισέλθει σε ουσιαστικό στάδιο.
Συσσώρευση
Όλη αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρευθεί αριθμός υποθέσεων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των Κακουργιοδικείων της Λευκωσίας (εκδικάζουν πρωτόδικα υποθέσεις με αδικήματα για τα οποία η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή υπερβαίνει την ποινή φυλάκισης 5 ετών).
Πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες δεν κρατούνται πρόσωπα ως υπόδικα υπό το φόβο φυγοδικίας. Αντίθετα, σε αυτές για τις οποίες αποφασίζεται η προσωποκράτηση κατηγορουμένων λαμβάνουν προτεραιότητα, για ευνόητους λόγους.
Είναι ακριβώς αυτές οι υποθέσεις που αναμένεται να αχθούν ενώπιον του νέου τριμελούς Δικαστικού Σώματος, που θα λύσει και τα χέρια των υφιστάμενων Κακουργιοδικείων, η σύνθεση των οποίων είχε αποφασιστεί από την 1η Ιουλίου του 2023.
Όλα τα πιο πάνω ζητήματα ήταν εμφανή, ενώ ήταν καλά ενημερωμένο και το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο είναι το αρμόδιο για να διαχειριστεί ζητήματα σε σχέση με το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα δεδομένα, μάλιστα, η εκδίκασή τους θα αρχίσει άμεσα από το τρίτο Κακουργιοδικείο.
Το πρόβλημα είχε αναγνωριστεί και απασχολήσει τον Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χάρη Μαλαχτό, υπό την ευθύνη του οποίου είναι η εύρυθμη λειτουργία των Κακουργιοδικείων.
Πίεση για δικηγόρους Δημοκρατίας
Η σύσταση τρίτου Κακουργιοδικείου στη Λευκωσία έχει ως αποτέλεσμα να αποχωρούν από άλλα Δικαστήρια τρεις Επαρχιακοί Δικαστές, ενώ επηρεάζει άμεσα και τους δικηγόρους της Δημοκρατίας, δηλαδή, τα στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας που είναι στην πρώτη γραμμή και χειρίζονται εκ μέρους της κατηγορούσας Αρχής τις εν λόγω υποθέσεις.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, πλέον σημαίνει ότι οι υποθέσεις που ήταν στο «πάγο» και για τις οποίες κάναμε αναφορά, θα αρχίσουν πλέον να εκδικάζονται και αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται και ο όγκος εργασίας τους, αφού ήδη χειρίζονται άλλες υποθέσεις κακουργημάτων.
Πάντως, πηγή του «Φ» αναφέρει ότι ήδη η Νομική Υπηρεσία έχει προβεί από τον Σεπτέμβριο σε ενέργειες που θα υποβοηθήσουν την κατάσταση. Η ίδια πηγή παραπέμπει σε ενέργειες της υπεύθυνης του ποινικού τμήματος, Έλενας Κλεόπα, η οποία έχει ήδη διευθετήσει τη μεταφορά έμπειρων στελεχών στη Λευκωσία, λόγω των απαιτήσεων των υποθέσεων. Πιστεύεται με άλλα λόγια ότι παρά τις αυξημένες απαιτήσεις θα υπάρξει ανταπόκριση από τα στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας.
Ήδη υπάρχουν επαφές μεταξύ λειτουργών στη Νομική Υπηρεσία εδώ και μέρες, προκειμένου τα έμπειρα στελέχη που χειρίζονται τις υποθέσεις στη Λευκωσία να επηρεαστούν στον μικρότερο δυνατόν βαθμό.
Νομικοί κύκλοι με τους οποίους μίλησε ο «Φ» δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ίδρυσης και δεύτερου ποινικού Εφετείου.