Η απόφαση για σύσταση και τρίτου Κακουργιοδικείου στη Λευκωσία θεωρείται πλέον γεγονός. Ήδη κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου το νέο αυτό τριμελές δικαστικό Σώμα πιάνει δουλειά από τις 17 Φεβρουαρίου.

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας Γ΄ θα απαρτίζεται από τον Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου, Λευτέρη Παντελή, την Ανώτερη Επαρχιακό Δικαστή Μαριλένα Θεοκλήτου και τον Επαρχιακό Δικαστή Κωνσταντίνο Μάρκο Πασιαρδή.

Η εν λόγω απόφαση ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πρωτοφανής φόρτος

Ο λόγος που οδήγησε στη σύσταση του τρίτου Κακουργιοδικείου δεν ξενίζει όλους όσοι παρακολουθούν τα δικαστικά δρώμενα στην πρωτεύουσα. Ήδη τα δυο Κακουργιοδικεία στη Λευκωσία αντιμετωπίζουν μεγάλο φόρτο. Όχι μόνο γιατί τα δυο αυτά Σώματα διαχειρίζονται μεγάλο όγκο υποθέσεων, αλλά και γιατί αυτές χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα.

Επιπλέον στη Λευκωσία εκδικάζονται πολύ σοβαρές υποθέσεις με μεγάλο αριθμό κατηγορούμενων και μαρτύρων. Λόγω της φύσης τους, μάλιστα, οι ακροαματικές διαδικασίες δεν κινούνται με τους γοργούς ρυθμούς.

Η κατηγοριοποίηση και η παράθεση αυτών των υποθέσεων αρκεί για να σχηματίσει ο οποιοσδήποτε την πλήρη εικόνα:

>> Τρομοκρατία (βλ. δίκες Αζέρου που κατηγορείται για σχεδιασμό δολοφονίας Ισραηλινών επιχειρηματικών στελεχών στην Κύπρο και υπόθεση με τρία πρόσωπα συριακής καταγωγής που φέρονται να χρηματοδοτούσαν τρομοκρατική οργάνωσης).

>> Σφετερισμός περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα (τέσσερις υποθέσεις που αφορούν τον Σιμόν Αϊκούτ, γερμανίδα μεσίτρια, δυο γυναίκες από Ουγγαρία και ένα άλλο πρόσωπο ισραηλινής καταγωγής).

>> Σοβαρά Κακουργήματα (υποθέσεις φόνων, όπως αυτή του Τανσού Τσιντάν και του Δημήτρη Ανδρονίκου).

>> Πολιτογραφήσεις.

Οι προαναφερθείσες υποθέσεις έχουν αχθεί ενώπιον του Κακουυργιοδικείου Α΄( Νικόλας Α.Π. Γεωργιάδης Π.Ε.Δ., Νάγια Οικονόμου Ε.Δ., Ανδρέας Λουκά, Ε.Δ.) και του Κακουργιοδικείου Β΄(Χριστιάνα Παρπόττα Π.Ε.Δ., Χρίστος Ρασπόπουλος Α.Ε.Δ., Παναγιώτης Σαββίδης Ε.Δ.) κι οι πλείστες εξ αυτών έχουν χαρακτηριστεί από σωρεία προδικαστικών ζητημάτων, χωρίς οι ακροάσεις τους να έχουν εισέλθει σε ουσιαστικό στάδιο.

Συσσώρευση

Όλη αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρευθεί αριθμός υποθέσεων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των Κακουργιοδικείων της Λευκωσίας (εκδικάζουν πρωτόδικα υποθέσεις με αδικήματα για τα οποία η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή υπερβαίνει την ποινή φυλάκισης 5 ετών).

Πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες δεν κρατούνται πρόσωπα υπό το καθεστώς της υποδικίας. Αντίθετα, σε αυτές για τις οποίες αποφασίζεται η προσωποκράτηση κατηγορουμένων λαμβάνουν προτεραιότητα.

Είναι ακριβώς αυτές οι υποθέσεις που αναμένεται να αχθούν ενώπιον του νέου τριμελούς Δικαστικού Σώματος, που θα λύσει και τα χέρια των υφιστάμενων Κακουργιοδικείων, η σύνθεση των οποίων είχε αποφασιστεί από την 1η Ιουλίου του 2023.

Περισσότερα στην αυριανή έντυπη έκδοση του “Φιλελεύθερου”