Μια γιορτή της δύναμης των νεαρών γυναικών να εμπνέουν την κοινωνική αλλαγή και να διαμορφώνουν ένα καλύτερο μέλλον με τις ηγετικές τους ικανότητες, ήταν η τελετή λήξης του εκπαιδευτικού προγράμματος Young Female Leaders, όπου οι 21 συμμετέχουσες μαθήτριες δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της πόλης της Λεμεσού, ηλικίας14-18 ετών, παρουσίασαν στο κοινό τα τέσσερα έργα για μια καλύτερη Λεμεσό, που δημιούργησαν τους τελευταίους πέντε μήνες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό, υπό την αιγίδα του Δήμου της πόλης, στην παρουσία του δημάρχου Γιάννη Αρμεύτη, που τόνισε σε χαιρετισμό του ότι «η ισότητα και η συμπερίληψη, αποτελούν βασικές αξίες, στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια πόλη για όλους». Παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος Δήμος Κάτσης, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου που επίσης απηύθυνε χαιρετισμό και η βουλεύτρια ΔΗΣΥ Λεμεσού Φωτεινή Τσιρίδου.
«Εργαστήκαμε μαζί, για να ενδυναμώσουμε μια νοοτροπία που όχι μόνο ονειρεύεται την ισότητα των φύλων, αλλά εργάζεται ενεργά για αυτήν, αφού η πραγματική ανάπτυξη συμβαίνει, όταν οι νέες γυναίκες, δεν φοβούνται το άγνωστο, αλλά κάνουν αυτό το άλμα πίστης στον εαυτό τους, όπως η κάμπια που μεταμορφώνεται σε πεταλούδα», είπε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό της η Αντιγόνη Κωμοδίκη, συντονίστρια του Young Female Leaders που υλοποιήθηκε με τη στήριξη του International Visitor Leadership Program (IVLP) και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο. Η κ. Κωμοδίκη είναι διευθύνουσα σύμβουλος του Junior Achievement Κύπρου (JA Cyprus).

Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης δρ Μαριάννα Προκόπη Δημητριάδη, σχολίασε για τον «Φ» ότι «οι 21 νεαρές γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, είναι η ζωντανή απόδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί, όταν δίνονται ευκαιρίες στη νέα γενιά. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό – πρόσθεσε – να βλέπει κανείς νεαρά κορίτσια να παρουσιάζουν τις ιδέες τους με αυτοπεποίθηση και να πιστεύουν βαθιά σε αυτές. Με τόλμη και ευρηματικότητα, ανέπτυξαν πρωτοποριακές ιδέες και παρουσίασαν λύσεις που έχουμε ανάγκη και μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον όλων μας. Η επένδυση σε τέτοιες πρωτοβουλίες, δεν αφορά μόνο την ανάδειξη ηγέτιδων, αλλά τη δημιουργία ενός κόσμου όπου οι φωνές όλων ακούγονται, χωρίς αποκλεισμούς». Παρουσιάστρια της εκδήλωσης, που έγινε στα αγγλικά, ήταν η Ελένη Τοβλετιάν, συντονίστρια έργου του JA Cyprus.
>Διακίνηση με λεωφορείο και εφηβικές εγκυμοσύνες
Όπως ανέφερε η Αντιγόνη Κωμοδίκη, το Young Female Leaders ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2024, όταν τα 21 κορίτσια, τότε άγνωστα μεταξύ τους, συναντήθηκαν σε ένα ολοήμερο εργαστήρι μαζί με τις ομιλήτριες και τις μέντορες τους και μέσα από τη συνεργασία τους, έβαλαν τις βάσεις για τα τέσσερα έργα τους που υλοποίησαν το επόμενο διάστημα και παρουσίασαν την περασμένη Κυριακή. «Κατά τη διάρκεια αυτών των 5 μηνών – είπε – είχαμε πολλές συναντήσεις, επικοινωνήσαμε διαδικτυακά με γυναίκες σε όλο τον κόσμο που προσφέρουν στις κοινότητές τους, διαπραγματευτήκαμε με αρχές και ιδιωτικές εταιρείες για την επίτευξη των στόχων και συγκεντρώσαμε κεφάλαια για την ολοκλήρωση των έργων μας».

Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από τις Αλεξάνδρα Παλά, Iωάννα Κωνσταντίνου, Kαλλιρόη Μπέρου, Σοφία Ζαντή και Dora Türk, παρουσίασαν στη σκηνή, μέσα από σύντομες αφηγήσεις και προβολή διαφανειών και σύντομων βιντεοταινιών, το έργο τους με θέμα «Limassol by bus». Αυτό, όπως είπαν, «εστιάζει στη δημιουργία ενός πιο αξιόπιστου και προσβάσιμου συστήματος δημόσιων μεταφορών, ξεκινώντας από τα λεωφορεία. Πιστεύουμε – ανέφεραν – ότι οι καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες, μπορούν να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη για όλους, να μειώσουν την κυκλοφορία και να βοηθήσουν το περιβάλλον. Για να ζωντανέψει αυτό το όραμα, δημιουργήσαμε μια αίτηση για να συγκεντρώσουμε υποστήριξη από κατοίκους της Λεμεσού, πραγματοποιήσαμε έρευνα για τα συστήματα δημόσιων μεταφορών στην Κύπρο και στον κόσμο, ξεκινήσαμε μια σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχεδιάσαμε ένα ερωτηματολόγιο για να συλλέξουμε σχόλια από τους κατοίκους της Λεμεσού. Μέσω αυτού του έργου, ελπίζουμε να εμπνεύσουμε την αλλαγή και να κάνουμε τη δημόσια συγκοινωνία, καλύτερη επιλογή για όλους στην κοινότητά μας».
Η δεύτερη ομάδα αποτελούμενη από τις Παυλίνα Παπαδοπούλου, Adeel Shah Bano, Mαρία Ιωάννου, Mαρία Άννα Τεπέ και Σοφία Ευσταθίου, υλοποίησαν το έργο «Safe Steps», που έχει στόχο, όπως ανέφεραν, «να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κατά την εφηβεία. Μέσα από τις παρουσιάσεις μας στα σχολεία – πρόσθεσαν – οι έφηβοι ενημερώθηκαν για το ζήτημα, καθώς και για τις συνέπειες των εφηβικών εγκυμοσυνών. Ελπίζουμε έτσι, ότι ο αριθμός των νεαρών γονέων, θα μειωθεί. Μέσα από αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία, μάθαμε πως με θετική στάση ζωής, αφοσίωση, σκληρή δουλειά και ενώνοντας δυνάμεις, μπορεί κανείς να αλλάξει τον κόσμο!».
Η μέντορας των δύο αυτών ομάδων Μάρω Μανώλη, διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της εταιρείας E-mbracelet (που μέσω της τεχνολογίας, στηρίζει άτομα με αυτισμό και τους φροντιστές τους), δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι «ήταν πραγματικά τιμή της να γνωρίσει και να καθοδηγήσει αυτές τις εξαιρετικές κοπέλες, μέσα από το πρόγραμμα». Πρόσθεσε ότι «δεν ήταν μόνο οι συμμετέχουσες που έμαθαν και εξελίχθηκαν, αλλά κι εμείς, οι μέντορες, αποκτήσαμε πολύτιμες εμπειρίες. Το σημαντικότερο μάθημα που πήραμε, είναι η τεράστια δύναμη που έχουν οι γυναίκες όταν συνεργάζονται για έναν κοινό στόχο, ειδικά όταν αυτός αφορά τη βελτίωση της κοινωνίας. Οι δύο ομάδες που είχα την τύχη να καθοδηγήσω, ξεπέρασαν εμπόδια, δούλεψαν σκληρά και κατάφεραν να προσφέρουν ουσιαστική αλλαγή στην κοινότητά τους. Τις θαυμάζω απεριόριστα για την αφοσίωση και το πάθος τους!».

Κάθε φωνή να ακούγεται και κάθε ιστορία να μετρά…
Την προσωπική και επαγγελματική της διαδρομή, που αποτυπώνει τη δύναμη της παιδείας, της επιμονής και της καινοτομίας, μοιράστηκε στην εκδήλωση η δρ Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη, επιστήμονας και επιχειρηματίας στον τομέα της βιοτεχνολογίας. «Όταν μετακόμισα στην Κύπρο – είπε – αντιμετώπισα προκλήσεις, αφού η οικονομική κρίση του 2012 είχε καταστροφικές συνέπειες στη χρηματοδότηση της έρευνας, οδηγώντας πολλούς από εμάς, στην ανεργία. Και σε προσωπικό επίπεδο – συνέχισε – ο πατέρας μου πέθανε από καρκίνο, μέσα σε ένα μήνα από τη διάγνωσή του και λίγα χρόνια αργότερα, η μικρότερη αδερφή μου, από την ίδια ασθένεια. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, βασίστηκα σε πολλούς ανθρώπους για υποστήριξη, βρίσκοντας μια νέα οικογένεια στο νησί, αλλά και ανθρώπους που με ενέπνευσαν να συνεχίσω.
Ο Sir James Black, βραβευμένος με Νόμπελ και μέντοράς μου κατά τη διάρκεια του διδακτορικού μου στο King’s College London, μου δίδαξε ότι η επιστήμη, δεν αφορά μόνο την ανακάλυψη, αλλά και τη βελτίωση ζωών. Και πίσω στην Κύπρο, η Εύη Παπαδοπούλου, επιχειρηματική ηγέτιδα και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών, μου έδειξε ότι η ηγεσία δεν αφορά μόνο την προσωπική επιτυχία, αλλά και την προσφορά στην κοινότητα. Είχα τότε την τύχη να γνωρίσω τους δύο επιχειρηματικούς μου συνεργάτες, που μοιράζονται το ίδιο όραμα με μένα και την τελευταία δεκαετία, ιδρύσαμε τρεις εταιρείες – τη Theramir Ltd, τη Promed Bioscience Ltd και την RSL Revolutionary Labs Ltd. Τις δημιουργήσαμε για να καινοτομήσουμε, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών και να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων.

Σήμερα, είμαι περήφανη να πω ότι έχουμε προχωρήσει πολύ. Οι εγκαταστάσεις μας, είναι ο τόπος όπου η αιχμή της επιστήμης, συναντά πρακτικές λύσεις. Από την ανάπτυξη θεραπευτικών miRNAs, έως τη δημιουργία βιοϋλικών τεχνητών οργάνων και καινοτόμων προϊόντων περιποίησης δέρματος για διάφορες παθήσεις, η δουλειά μας γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ έρευνας και εφαρμογών, στον πραγματικό κόσμο. Η βιοτεχνολογία έχει απίστευτες δυνατότητες, με τον αριθμό των νεοφυών εταιρειών να έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Μόνο πέρσι, επενδύθηκαν 27 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 64% των φαρμάκων που βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές, αναπτύσσονται από νεοφυείς βιοτεχνολογικές εταιρείες, όπως οι δικές μας. Αλλά, θέλω να θυμίσω κάτι…Πριν από τέσσερα χρόνια, καθώς στεκόμουν στη σκηνή στα Βραβεία Έρευνας και Καινοτομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με εντυπωσίασε η έλλειψη γυναικείας εκπροσώπησης. Κάθε χρόνο, η ίδια εικόνα. Δυστυχώς, αυτό δεν αντικατοπτρίζει μόνο την Κύπρο, είναι μια παγκόσμια πρόκληση. Αυτή η στιγμή, ενίσχυσε τη δέσμευσή μου να φέρω αλλαγή. Ας καθοδηγήσουμε, ας ενδυναμώσουμε, ας εκπαιδεύσουμε τη νεότερη γενιά και ας δημιουργήσουμε έναν κόσμο, όπου η ηγεσία δεν γνωρίζει όρια φύλου. Το μέλλον είναι στα χέρια μας, να το διαμορφώσουμε έτσι που κάθε φωνή να ακούγεται και κάθε ιστορία να μετρά».
Τα lockers και η ψυχική υγεία στα σχολεία
Η τρίτη ομάδα αποτελούμενη από τις μαθήτριες Χριστοθέα Ευθυμίου, Chen Xuanyu (Jessy), Μαρίλια Κωνσταντινίδου, Στεύη Νικολάου, Κλειώ Damerla, Μαρίλια Σομαράκη και Xριστίνη Λιασή, υλοποίησαν το έργο «Locking around Cyprus».
Όπως είπαν, «στοχεύουμε να κάνουμε τα σχολικά ντουλάπια, προσβάσιμα στους μαθητές, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο για το θέμα αυτό, με απώτερο σκοπό να βοηθήσουμε στη μείωση των μυοσκελετικών προβλημάτων στην εφηβική ηλικία, λόγω των βαριών σχολικών τσαντών που κουβαλούν τα παιδιά. Επικοινωνώντας με διάφορους σπόνσορες, πετύχαμε την τοποθέτηση ντουλαπιών σε ένα σχολείο μέσης εκπαίδευσης και οργανώσαμε τη διεξαγωγή εργαστηρίου, κατά το οποίο κάθε μαθητής διακόσμησε το ντουλάπι του, όπως του αρέσει.
Αυτός είναι ένας διασκεδαστικός και διαδραστικός τρόπος εισαγωγής της ιδέας των σχολικών ντουλαπιών στα σχολεία της Κύπρου». Η τέταρτη ομάδα, αποτελούμενη από τις Xριστίνα Μιχαηλίδου, Ευφροσύνη Πάππα, Έλις Χαράκη και Λάουρα Bollini, υλοποίησαν το έργο «Empowering Voices». Ανέφεραν ότι «δημιούργησαν ένα podcast που απευθύνεται σε εφήβους και αφορά θέματα ψυχικής υγείας, για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους πιο αποτελεσματικά και να κάνει τη ψυχική τους υγεία, όσο το δυνατόν καλύτερη».
Η μέντορας των δύο ομάδων Αλεξάντρα Δημητριάδου, διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της εταιρείας MammoCheck, που βοηθά τις γυναίκες να εξεταστούν για τον καρκίνο του μαστού, στο σπίτι, δήλωσε στον «Φ» ότι τα κορίτσια που συμμετείχαν, «όχι μόνο πέτυχαν τους στόχους τους, αλλά δημιούργησαν και έναν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Μέσα από τη συνεργασία μας – πρόσθεσε – ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους, ξεπέρασαν προκλήσεις και ανέδειξαν τις δυνατότητές τους, αφήνοντας το δικό τους ξεχωριστό αποτύπωμα.
Αυτή η εμπειρία υπήρξε καθοριστική και για μένα, καθώς ανέδειξε τη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας και τη σημασία της ενδυνάμωσης των νέων».
Η έμπνευση, ένα ταξίδι στις ΗΠΑ!
«Καθώς κοιτάζω τον καθένα από εσάς απόψε, θυμάμαι ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τότε που βρέθηκα σε ένα σταυροδρόμι, αφήνοντας πίσω μου μια 16χρονη καριέρα στη διδασκαλία, για να ξεκινήσω ένα μονοπάτι γεμάτο νέες προκλήσεις και ευκαιρίες», είπε στην εκδήλωση η Αντιγόνη Κωμοδίκη και πρόσθεσε:
«Το ταξίδι μου με οδήγησε να εργαστώ για το Junior Achievement Cyprus, τμήμα του μεγαλύτερου μη κερδοσκοπικού οργανισμού στον κόσμο, που προωθεί την επιχειρηματικότητα στους νέους. Είχα το προνόμιο να συμμετάσχω στο International Visitor Leadership Program στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023, εκπληρώνοντας ένα όνειρο ζωής να βιώσω τις ΗΠΑ και την τοπική πραγματικότητα, όχι μόνο ως τουρίστρια, αλλά περισσότερο ως επαγγελματίας. Αυτό το ταξίδι, ήταν μια εμπειρία που άλλαξε τη ζωή μου, εμβάθυνε την κατανόησή μου για την ισότητα των φύλων και με ενέπνευσε να υπερασπιστώ πρωτοβουλίες, όπως αυτό το πρόγραμμα, που δεν δημιουργήθηκε μεμονωμένα, αλλά ήταν μια συλλογική προσπάθεια.
Μεταξύ άλλων πολλών, ευχαριστώ θερμά τις έξι απίστευτες γυναίκες που αλλάζουν την Κύπρο με τη δουλειά τους – με αλφαβητική σειρά τη Χριστίνα Αριστείδου, Έλενα Ολυμπίου, Εύα Κοραή, ΜαρίαΤερζή, Νατάσα Πηλείδου, Τερέζα Μαρκίδου. Είμαστε πάντως αποφασισμένες, να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα ετήσια παράδοση, επεκτείνοντάς το σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου, ζητάμε την υποστήριξή σας. Εάν κάποιος από εσάς γνωρίζει πιθανούς χορηγούς ή συνεργάτες που μοιράζονται το όραμά μας για την ενδυνάμωση νέων γυναικών ηγετών, παρακαλούμε ενημερώστε μας».