Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών διαφορετικών κατηγοριών, ώστε οι πολίτες να ξέρουν που απευθύνονται ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν προκρίνει το υπουργείο Υγείας με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό να δηλώνει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας ότι «μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε πραγματικά να αποσυμφορήσουμε τα ΤΑΕΠ των νοσηλευτηρίων».

Έτοιμος να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας με την ανώτερη λειτουργό του Οργανισμού Μόνικα Κυριάκου να αναφέρει ότι «χωρίς να υπάρχει κάποιος επιστημονικός λόγος στον οποίο να μπορούσε να αποδοθεί το φαινόμενο αυτής της πολύ σημαντικής αύξησης, το 2024 η προσέλευση ασθενών σε ΤΑΕΠ του Γενικού Συστήματος Υγείας μόνο στη Λευκωσία αυξήθηκε κατά 73%».

Με απλά λόγια, αυξήθηκαν τα διαθέσιμα ΤΑΕΠ, αφού προστέθηκαν και τα ιδιωτικά σε εκείνα του δημοσίου και, μαζί με την αύξηση των Τμημάτων πρώτων βοηθειών αυξήθηκε και η προσέλευση των ασθενών σε αυτά χωρίς να παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στον αριθμό των ασθενών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας συζητούσε πρόταση για αύξηση των ΤΑΕΠ που λειτουργούν στα νοσηλευτήρια της Κύπρου με τον υπουργό Υγείας να εξηγεί ότι «δεν είναι εύκολο να λειτουργεί σωστά ένα ΤΑΕΠ διότι για να γίνει αυτό πρέπει το νοσηλευτήριο να διαθέτει γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, να διαθέτει κλίνες, υποστηρικτικές υπηρεσίες κ.λπ.. Ως εκ τούτου, εκείνο που φαίνεται ότι θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που παρατηρείται με τη συμφόρηση των ΤΑΕΠ και την καθυστέρηση, πολλές φορές, στην εξυπηρέτηση των ασθενών θα ήταν η λειτουργία Τμημάτων τα οποία θα προσφέρουν συγκεκριμένες υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να διαθέτουν όλα όσα προϋποθέτει η λειτουργία ενός Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Να υπάρχουν δηλαδή διαφορετικές κατηγορίες ΤΑΕΠ τα οποία κατ’ επέκταση θα αποζημιώνονται και με διαφορετικό τρόπο από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Ίσως θα μπορούσαμε να πούμε για δύο κατηγορίες ΤΑΕΠ διότι πλήρη ΤΑΕΠ όπως τα γνωρίζουμε δεν μπορούν εύκολα να λειτουργήσουν σε άλλα νοσοκομεία μας».

Για παράδειγμα, ένας πολίτης που «δεν κινδυνεύει, που τραυματίστηκε στο χέρι του ή το πόδι του να μπορεί να απευθύνεται σε μια μονάδα που να μην είναι ΤΑΕΠ αλλά να μπορεί να τον εξυπηρετήσει και σε μη εργάσιμες ώρες και ημέρες και οι πολίτες να είναι ενήμεροι για το που πρέπει να αποταθούν ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν. Τώρα πολλές φορές οι πολίτες ταλαιπωρούνται ενώ αν για ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι επείγον, δεν προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση κ.λπ. υπάρχει ένα ΤΑΕΠ διαφορετικής κατηγορίας για να τον εξυπηρετήσει, τότε σίγουρα η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Και όλοι αυτοί οι πολίτες δεν θα πηγαίνουν στα άλλα ΤΑΕΠ τα οποία θα αποσυμφορηθούν σημαντικά».

«Στο ΓεΣΥ είναι ενταγμένα 70 νοσηλευτήρια παγκυπρίως. Δεν πιστεύω να θεωρεί κάποιος ότι πρέπει να διαθέτουμε 70 ΤΑΕΠ», ανέφερε εκ μέρους του ΟΑΥ η Μόνικα Κυριάκου προσθέτοντας ότι «από τα στοιχεία που προκύπτουν από το σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ, από τα οποία προκύπτει και η τόσο σημαντική αύξηση στην προσέλευση ασθενών, διαπιστώνεται ότι ίσως και οι πολίτες να μην γνωρίζουν το πότε πρέπει να επισκέπτονται ένα ΤΑΕΠ και πότε πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους για να τους εξυπηρετήσει».

«Είναι γεγονός και είναι γνωστό ότι η χρήση των ΤΑΕΠ από τους πολίτες δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο», ανέφερε η διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου. «Πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών που πηγαίνουν στα ΤΑΕΠ χρειάζονται άλλου είδους υπηρεσίες. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί». Διευκρίνισε παράλληλα ότι «η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των νοσηλευτηρίων δεν υποχρεώνει το νοσηλευτήριο να διαθέτει ΤΑΕΠ. Τα νοσοκομεία αποφασίζουν ποια τμήματα και τι ειδικότητες θα διαθέτουν».

Εκπρόσωποι των ιδιωτικών νοσοκομείων υπενθύμισαν ότι πριν από μερικά χρόνια το υπουργείο Υγείας είχε αρχίσει τη διαδικασία κατηγοριοποίησης των ΤΑΕΠ, έγιναν αρκετές συσκέψεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος, ωστόσο, «η προσπάθεια εκείνη παρέμεινε στάσιμη και δεν υπήρξε καμία κατάληξη μέχρι σήμερα».

Ο ΟΑΥ, είπε η κ. Κυριάκου, «είναι έτοιμος να εφαρμόσει σύστημα κατηγοριοποίησης των ΤΑΕΠ, αφού το προκρίνει και το υπουργείο Υγείας».

«Εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι χρειαζόμαστε ΤΑΕΠ άλλων κατηγοριών για να καλύψουμε τις ανάγκες διότι για πλήρη ΤΑΕΠ είναι πολύ δύσκολο να το πετύχουμε. Ένα πλήρες ΤΑΕΠ χρειάζεται να υπάρχουν ιατρικές ειδικότητες, άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, διαθέσιμες κλίνες, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κ.λπ. για να λειτουργήσει σωστά και αυτό είναι αδύνατο να γίνει με τα δεδομένα των νοσοκομείων μας. Μπορούμε όμως να προχωρήσουμε στην ένταξη ΤΑΕΠ διαφορετικών κατηγοριών τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών».

Ειδικά για τις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου στις οποίες λειτουργούν μόνο τα ΤΑΕΠ των κρατικών νοσοκομείων, η κ. Κυριάκου ανέφερε ότι ο ΟΑΥ, «είναι πρόθυμός να εντάξει στο σύστημα ΤΑΕΠ άλλης κατηγορίας, εφόσον υπάρχουν νοσηλευτήρια που τα διαθέτουν ώστε να αποσυμφορηθεί το Τμήμα του δημόσιου τομέα».

Υπάρχει πρόβλημα διοίκησης στα νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου

Τα νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου δεν διοικούνται σωστά, ανέφερε στο περιθώριο της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας ο υπουργός Υγείας σχολιάζοντας τα όσα η Επιτροπή συζήτησε την περασμένη εβδομάδα αναφορικά με την ανάγκη διορισμού διευθυντών στα νοσοκομεία Πάφου και Αμμοχώστου που δεν αποτελούν έδρα διοικητικής περιφέρειας του ΟΚΥπΥ.

Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο Πάφου, ο Μιχάλης Δαμιανός ανέφερε ότι «όντως υπάρχει πρόβλημα στην Περιφέρεια Λεμεσού – Πάφου διότι μιλάμε για μια διοικητική Περιφέρεια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας η οποία έχει υπό την αρμοδιότητα της τέσσερα νοσοκομεία και είναι γεγονός ότι είναι δύσκολο να λειτουργούν όλα σωστά όταν δεν υπάρχει αυτονομία», ανέφερε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας ο Υπουργός.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους βουλευτές, ότι το Υπουργείο του συμφωνεί ότι «πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να διοικούνται τα νοσοκομεία αυτά καλύτερα και να διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία».

Η νομοθεσία, εξήγησε ο κ. Δαμιανός, «δίνει το δικαίωμα στον ΟΚΥπΥ να διαμορφώνει τις διοικητικές του Περιφέρειες κατά την κρίση του και ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Ως εκ τούτου, είναι θέμα του ΟΚΥπΥ να μελετήσει και να αποφασίσει κατά πόσον χρειάζεται η Πάφος να διαθέτει τον δικό της εκτελεστικό διευθυντή, ανεξάρτητα από τη Λεμεσό. Εμείς ως Υπουργείο θα στηρίζαμε μια τέτοια απόφαση ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει σε σχέση πάντοτε με τον προϋπολογισμό του. Από τη στιγμή που τα οικονομικά του Οργανισμού «δεν πετούν» εμείς δεν μπορούμε να πιέζουμε για αύξηση των δαπανών».