Απανωτά ερωτήματα πολλά εκ των οποίων έμειναν αναπάντητα, υψηλοί τόνοι και κυρίως αναφορές που δείχνουν αδυναμία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) να εξετάσει αυτεπάγγελτα ζητήματα κακών πρακτικών από οργανισμούς σε συγκεκριμένους κλάδους υπηρεσιών (υγεία, καύσιμα, τραπεζικός τομέας και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια), συνέθεσαν το σκηνικό στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών.
Η συζήτηση αφορούσε γενικότερα τη λειτουργία της ΕΠΑ, κατόπιν εισήγησης του πρόεδρου της επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου και της ανεξάρτητης βουλευτού, Αλεξάνδρας Ατταλίδου. Σ’ αυτήν προσκλήθηκαν και συμμετείχαν –μεταξύ άλλων– τα στελέχη της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού.
Όπως σημειώσαμε, ένα από τα καυτά ζητήματα που απασχόλησαν και αναδείχθηκαν μέσα από ξεκάθαρες αναφορές, ήταν η αδυναμία της ΕΠΑ να προβεί σε αυτεπάγγελτες έρευνες και να προλάβει έγκαιρα φαινόμενα στην αγορά που πλήττουν τους απλούς πολίτες, όπως οι χρεώσεις των τραπεζών και τα επιτόκια.
Στα τελικά στάδια της δεύτερης ώρας της συζήτησης, ο βουλευτής Ανδρέας Πασιουρτίδης, με ερωτήματά του προς την πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, Εύα Παντζαρή, κατέδειξε πως είναι εφικτό και στο πλαίσιο της νομιμότητας να εξετάζει η ΕΠΑ αυτεπάγγελτες υποθέσεις και όχι μόνο κατόπιν καταγγελιών. Μάλιστα, έγινε απ’ όλους παραδεκτό ότι η ΕΠΑ μπορούσε στο πλαίσιο της έρευνας να εξασφαλίσει έγγραφα από ανεξάρτητους οργανισμούς και να κινήσει μόνη της διαδικασίες ελέγχου οργανισμών παροχής υπηρεσιών.
Ωστόσο, παρά τις υποβολές του κ. Πασιουρτίδη και σχετικά ερωτήματα των βουλευτών Παύλου Μυλωνά και Αλεξάνδρας Ατταλίδου κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή, κανένα από τα παρευρισκόμενα στελέχη της ΕΠΑ δεν ήταν σε θέση να πει γιατί η Επιτροπή δεν κάνει αυτεπάγγελτα έρευνες.
Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης επέμεινε αναφερόμενος στο φαινόμενο με τις υπερχρεώσεις τραπεζών, λέγοντας ότι η ΕΠΑ θα μπορούσε τα τελευταία δυο χρόνια να επέμβει και να σταματήσει έγκαιρα το φαινόμενο. «Γιατί να μην τους ανοίξω έξι αυτεπάγγελτες;», διερωτήθηκε. Και πάλι δεν υπήρξε απάντηση. Μόνο σε κάποια στιγμή το μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, Άριστος Αριστείδου Παλούζας, είπε πως υπάρχει θέμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος προσώπων για πρόσληψη στην ΕΠΑ και κατ’ επέκταση αδυναμία στελέχωσης ώστε να διεξαχθούν μεγάλες έρευνες. Ωστόσο, όταν βουλευτής ανέφερε πως τίποτα δεν τους εμποδίζει να αποκτήσουν προσωπικό, δεν αμφισβητήθηκε η θέση του.
Όπως, πάντως, αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση, η ΕΠΑ έχει μόνο 17 λειτουργούς, ενώ παλιότερα εργοδοτούσε 28. Επιπλέον, αναδείχθηκαν κι άλλα ζητήματα σε σχέση με τη λειτουργία της. Η πρόεδρος της, Εύα Παντζαρή, εξήγησε πως λόγω ένδικων μέσων που είχαν ληφθεί κατά προηγούμενου στελέχους της ΕΠΑ, για 11 μήνες «πάγωσαν» οι διεργασίες, αφού όπως εξήγησε η ΕΠΑ δεν μπορούσε να εκδώσει απόφαση γιατί θα υπήρχε κίνδυνος να προσβληθεί και να μην έχει νομιμότητα.
Πέραν από την αδυναμία αυτεπάγγελτων ερευνών από την ΕΠΑ, το θέμα υποστελέχωσής της και τον νεκρό χρόνο των 11 μηνών, αναδείχθηκε διάσταση απόψεων που οδήγησε σε εντάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος επικαλέστηκε τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες σήμερα, ήταν πολύ έντονος σε κάποια στιγμή που συζητούσε με την κ. Παντζαρή και, μάλιστα, έγιναν συστάσεις για να πέσουν οι τόνοι (σ.σ. ενοχλήθηκαν ακόμη και από τη διπλανή αίθουσα).
Επιπλέον, όταν ρωτήθηκαν τα στελέχη της ΕΠΑ για πρόστιμα που επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν, έγινε ενδεικτική αναφορά στην περίπτωση των τσιμεντοποιίων Βασιλικού (πρόστιμο €5,2 εκατ.), ενώ δόθηκε η δέσμευση να προμηθεύσουν τους βουλευτές με αναλυτικό κατάλογο. Αναφέρθηκαν σε άλλες έρευνες που έγιναν και για τις οποίες –επίσης– δεσμεύτηκαν να δώσουν λεπτομερή στοιχεία.
Συνοπτικά, τα θέματα που εγέρθηκαν για συζήτηση ήταν οι πρακτικές των τραπεζών, οι επενδύσεις στον χώρο των νοσηλευτηρίων (επενδυτικό ταμείο CVC και είσοδός του στην αγορά), τα καύσιμα και ο τομέας της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Η Εύα Παντζιαρή, καθώς και άλλοι συνάδελφοί της στην Επιτροπή, προσπάθησαν να απαντήσουν πειστικά ότι είναι υπό παρακολούθηση και τα δεδομένα με τον τραπεζικό τομέα, αλλά και οι εξελίξεις στην υγεία και συγκεκριμένα στην προσπάθεια ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου να αγοράσει νοσηλευτήρια. Έγινε επίκληση αριθμητικών και άλλων δεδομένων σε σχέση με τις τράπεζες. Χαρακτηριστική ήταν η επέμβαση της διευθύντριας της ΕΠΑ, Όλγας Δρουσιώτη – Παπαχρυσάνθου, για τον τομέα της υγείας, που αναφέρθηκε σε αριθμούς, για να υποδείξει ότι η επένδυση δεν είναι στον βαθμό που δικαιολογείται επέμβαση της υπηρεσίας της. Να σημειωθεί ότι υπήρξε έντονη διαφωνία με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλο Χριστοδούλου. Ο τελευταίος αναφέρθηκε σε καταγγελία του Συνδέσμου του τον Απρίλιο του 2023 για πρατηριούχους που πωλούσαν σε χονδρική τιμή με αποτέλεσμα να ευνοείται το ολιγοπώλειο. Με τη θέση ότι «κάτι δεν πάει καλά στον τομέα των καυσίμων» συμφώνησε και ο Μάριος Δρουσιώτης (Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών). Ωστόσο, η κ. Παντζιαρή δεν αναγνώρισε τις αναφορές και ανέφερε πως η καταγγελία αφορούσε τις αρχές του 2000, αναφέροντας πως η καταγγελία δεν συνοδευόταν από στοιχεία. Επέμεινε ο κ. Χριστοδούλου στις δικές του θέσεις, χωρίς να ξεκαθαριστεί το σκηνικό.