Πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύσανθου Σαββίδη για ρύθμιση της εξουσίας του Υπουργού Εσωτερικών, ως αρμόδιας αρχής, να καθορίζει με διάταγμα τις περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η ιερακοθηρία, ώστε να ελέγχεται ο πληθυσμός ειδών της άγριας πανίδας που προκαλούν ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες σε προστατευόμενες περιοχές και στις οποίες δεν επιτρέπεται το κυνήγι (απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου), συζητείται σήμερα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Η ιερακοθηρία είναι η άσκηση θηρευτικών δραστηριοτήτων από πιστοποιημένους χειριστές αρπακτικών πτηνών, με τη χρήση εκτρεφόμενων αρπακτικών πτηνών, με σκοπό τον εκφοβισμό και έλεγχο των πληθυσμών αδέσποτων περιστεριών και ειδών της άγριας πανίδας. Για την άσκηση της ιερακοθηρίας απαιτείται η έκδοση άδειας ειδικού τύπου «άδεια χειριστή θηρευτικού ιέρακος», η οποία εκδίδεται από την καθ’ ύλην αρμόδια αρχή.

Κύριος σκοπός του κυνηγιού με γεράκια είναι η διαχείριση των πληθυσμών συγκεκριμένων ειδών της πανίδας σε αγροτικές, δασικές, αστικές και βιομηχανικές περιοχές για την αντιμετώπιση ζημιών, που προκαλούνται από την κατά τόπους συγκέντρωση μεγάλων πληθυσμών επιβλαβών ειδών.

Συγκεκριμένα, οι θηρευτικοί ιέρακες, αρπακτικά πτηνά που έχουν γεννηθεί και εκτραφεί αποκλειστικά σε εκτροφεία, προτάσσονται ως φυσικοί θηρευτές στη δράση απομάκρυνσης πληθυσμού πτηνών που απειλούν την αγροτική παραγωγή, την ασφάλεια πτήσεων σε αεροδρόμια και άλλες σημαντικές ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Η ιερακοθηρία είναι μία πανάρχαια τέχνη, η οποία έχει πρόσφατα αναγνωριστεί από την UNESCO ως άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Ωστόσο, η παράδοση αυτή δεν καταγράφεται στην Κύπρο και απαγορεύεται με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο.