Σε κλείσιμο κλινικών και νοσοκομείων θα οδηγήσουν τα νομοσχέδια που ετοίμασε το υπουργείο Υγείας εάν ψηφιστούν σε νόμο, προειδοποίει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, η οποία, μετά τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου καλεί με τη σειρά της τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό, να τα αποσύρει και να προχωρήσει σε «ουσιαστική διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και επηρεαζόμενους φορείς».  

Ο δημόσιος διάλογος γύρω από τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας συνεχίστηκε και σήμερα με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό να στέλνει το μήνυμα σε όλους, όσοι αντιδρούν, ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συζήτηση και αλλαγές με στόχο «να μην αδικηθεί κανένας».

Υπενθυμίζεται ότι ΠΑΣΙΝ και ΟΣΑΚ, όπως και η ΟΕΒ, διαμαρτύρονται τόσο για το περιεχόμενο των δύο τροποποητικών νομοσχεδίων που προβλέπουν για τη λειτουργία των νοσοκομείων στην Κύπρο, όσο και για το γεγονός ότι το  υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ετοιμασία δύο νομοσχεδίων, ένα για τα δημόσια και άλλο για τα ιδιωτικά νοσοκομεία ενώ, όπως υποστηρίζουν, εδώ και χρόνια έχει αποφασιστεί η προώθηση ενός κοινού νόμου και για τους δύο τομείς (δημόσιο και ιδιωτικό).

«Η προώθηση δυο ξεχωριστών νόμων που θα διέπουν τη λειτουργία ιδιωτικών και δημόσιων νοσηλευτηρίων δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενός κοινού και ισότιμου πλαισίου λειτουργίας για όλους τους πάροχους υγείας», αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΟΕΒ και προσθέτει ότι «για να επιτευχθεί ισότιμος ανταγωνισμός ανάμεσα σε όλους, η ύπαρξη κοινών απαιτήσεων και κοινού νομοθετικού πλαισίου είναι ουσιαστική προϋπόθεση».

Σε ό,τι αφορά τις πρόνοιες των δύο νομοσχεδίων η ΟΕΒ υποστηρίζει ότι «αυτές δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των νοσηλευτηρίων και ούτε συμβαδίζουν με τα δεδομένα και τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούν» και επισημαίνει πως «η απαίτηση της προτεινόμενης νομοθεσίας για αύξηση του αριθμού των νοσηλευτών, αποτελεί σοβαρότατο εμπόδιο για λειτουργία των ιδιωτικών δομών παροχής υπηρεσιών υγείας και θα οδηγήσει σε αναστολή της λειτουργίας κλινικών ή και νοσηλευτηρίων εξολοκλήρου».

«Με πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Υγείας, γίνεται παραδοχή ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία χρειαζόμαστε ακόμα 470 νοσηλευτές οι οποίοι δεν υπάρχουν στην Κύπρο», προστίθεται και σημειώνεται ότι «παραταύτα, ενώ ο νόμος σήμερα απαιτεί για κάθε 5 ασθενείς να υπάρχει ένας νοσηλευτής, με το προωθούμενο νομοσχέδιο θα απαιτείται ένας νοσηλευτής για κάθε τρεις κλίνες».

Για τις κτιριακές αλλαγές και άλλες τεχνικές μεταβολές που απαιτούνται από την προωθούμενη νομοθεσία η ΟΕΒ σημειώνει ότι «είναι εξωπραγματικές για τα υφιστάμενα νοσηλευτήρια και για να υλοποιηθούν θα πρέπει να κατεδαφιστεί σχεδόν η ολότητα των νοσοκομείων. Ανάλογα προβλήματα και δυσλειτουργίες προκαλούνται και από άλλες πρόνοιες της νομοθεσίας».

«Η ΟΕΒ κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου ότι σε περίπτωση που εγκριθεί η προτεινομένη νομοθεσία ως έχει, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος αναστολής λειτουργίας μεγάλου αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με ότι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα υγείας της χώρας μας».

Ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε όσους διαμαρτύρονται από το πρωί σήμερα ανέφερε σε δηλώσεις του ότι το υπουργείο Υγείας, «ούτε να κλείσει, ούτε να κατεδαφίσει θέλει τα νοσοκομεία». Αλλά, όπως είπε, «σιγά σιγά πρέπει να τα αναβαθμίσουμε και κτηριολογικά».

«Υπάρχουν λύσεις, μπορούμε να τις βρούμε, η δημόσια διαβούλευση συνεχίζεται, να υποβάλουν όλοι τα σχόλια τους και θα τα δούμε όλα. Υπάρχει χρόνος για να έρθουν να μας εξηγήσουν ακριβώς τι χρειάζονται και σε ποια θέματα διαφωνούν. Έχω μιλήσει εγώ με κόσμο και έχω μεταφέρει το μήνυμα ότι είμαι ανοικτός να μιλήσουμε και νομίζω ότι δεν υπάρχει ένα θέμα το οποίο να μην λύνεται αυτή τη στιγμή».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν ετοίμασε ένα νομοσχέδιο που να καλύπτει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά δύο διαφορετικές τροποποιήσεις, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε: «Να έρθουν να μας πουν τους ενδοιασμούς και θα τα κάνουμε να είναι ίσα και για τους δύο τομείς.  Κάποιες εξαιρέσεις όμως πρέπει να γίνουν», είπε και εξήγησε ότι «Για παράδειγμα ο ΟΚΥπΥ δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα στο νοσοκομείο Τροόδους ή στο νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς. Άρα κάποιες εξαιρέσεις πρέπει να τις δώσουμε».

Στο αίτημα για απόσυρση των δύο νομοσχεδίο και δημιουργία ενός νέου, κοινού νομοσχεδίου και για τα δημόσια και για τα ιδιωτικά νοσοκομεία ο Υπουργός Υγείας είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν θεωρεί ότι η απόσυρση θα βοηθήσει την κατάσταση.

«Να συζητήσουμε και βεβαίως αν δεν λύνονται τα προβλήματα και πρέπει να αποσύρουμε τα νομοσχέδια είναι άλλη ιστορία αλλά προτιμώ να μην το κάνουμε από τώρα».