Συναγερμός σήμανε στην περιοχή της Γερμασόγειας, καθώς κομμάτι από μπαλκόνι πολυκατοικίας αποκολλήθηκε και έπεσε στο έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματίες.


Δήμαρχος Αμαθούντας: Μας ταλαιπωρούν χρόνια οι συγκεκριμένες πολυκατοικίες

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αμαθούντας Κυριάκος Ξυδιάς, είπε πως “οι συγκεκριμένες τέσσερεις πολυκατοικίες μας ταλαιπωρούν χρόνια. Από τον καιρό του Δήμου Γερμασόγειας έχουμε αποστείλει πολλές επιστολές. Οι εν λόγω πολυκατοικίες είναι υπό καθεστώς διαχείρισης και έχουμε φέρει και τον διαχειριστή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα, όμως, είναι μία διαφορετική περίπτωση. Η μία πολυκατοικία, όπως βλέπετε, έχουν προχωρήσει σε ανακαίνιση. Η πτώση του μπαλκονιού σήμερα προκλήθηκε από τις εργασίες που εκτελούν μέσα, από τις δονήσεις που υπάρχουν στο κτήριο. Έχει καταρρεύσει ένα μπαλκόνι, στην προσπάθεια των ιδιοκτητών ουσιαστικά να στηρίξουν στατικά την πολυκατοικία και να την ανακαινίσουν”.

Ο Δήμαρχος είπε ότι επειδή, λόγω της μεταρρύθμισης η οικοδομική αρμοδιότητα δεν ανήκει στους Δήμους, ήδη έχει ενημερώσει τον ΕΟΑ τον τομέα της Αδειοδότησης, τον υπεύθυνο μηχανικό για να ελέγξει κατά πόσο έχουν ληφθεί τα μέτρα ασφάλειας και υγείας στην υφιστάμενη οικοδομή.

Όπως σημείωσε, «οι εργασίες που εκτελούνται είναι αυτό που θέλουμε να γίνεται. Δηλαδή να προβούν οι ιδιοκτήτες σε ανακαινίσεις ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα. Δυστυχώς η σημερινή πτώση επήλθε από αυτές τις διαδικασίες. Το μόνο που απομένει είναι να ελεγχθεί κατά πόσο ο εργολάβος είχε εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες και τηρεί το σχέδιο ασφάλειας της οικοδομής. Κατά τα άλλα είναι θετικό αυτό που συμβαίνει εδώ. Η μια εκ των τεσσάρων πολυκατοικιών θα αρθεί επικινδυνότητα».

Ο κ. Ξυδιάς δήλωσε πως ο δήμος κατέγραψε όλες τις επικίνδυνες οικοδομές στο παραλιακό μέτωπο. Όμως, εξήγησε, “όπως είναι η νομοθεσία σήμερα που προβλέπει ότι ο δήμος πρέπει να εκκενώσει τις πολυκατοικίες, να βρει χώρο γι’ αυτούς που διαμένουν, να προχωρήσει στην αποκατάσταση, θέλουμε 3-4 προϋπολογισμούς του δήμου για να εκπληρώσουμε αυτή τη διαδικασία και δεν θα πάρουμε ποτέ πίσω τα λεφτά. Θα αναμένουμε αν μπει memo στις περιουσίες και αν δεήσουν να μεταβιβάσουν για να αποπληρώσουν. Ειναι αδύνατο είτε για τον δήμο είτε για τον ΕΟΑ. Επειδή στις πλείστες δεν διαμένουν ιδιοκτήτες, αλλά ενοικιαστές, πρέπει να γίνει μία τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να μπορούμε να τις σφραγίσουμε να τις κρίνουμε ακατάλληλες να ασχοληθούμε μόνο με τα θέματα ασφαλείας και όταν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν εισόδημα θα φροντίσουν να τις φτιάξουν”.