Επανέρχεται η Ειρήνη Χαραλαμπίδου και στήνει στον τοίχο την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, για το θέμα της ενοικίασης σχολικής γης σε ιδιώτες για τη λειτουργία γηπέδων padel.
Όπως αναφέρει, «όταν η σχολική γη και μάλιστα αυτή που έχει απαλλοτριωθεί για σκοπούς εκπαίδευσης γίνεται πλιάτσικο για κερδοσκοπία, η Υπουργός Παιδείας δεν μπορεί να επικαλείται άγνοια και ούτε μπορεί να μεταφέρει την ευθύνη στην σχολική εφορεία Λεμεσού η οποία ναι, έστρωσε το χαλί για όλο αυτό το σκηνικό που εξελίσσεται σήμερα ενώπιον μας».
Σε ανάρτησή της η βουλευτής επανέρχεται στο θέμα λέγοντας πως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τον περί σχολικών εφορειών νόμο του 1997 (παράγραφος 4) χωρίς την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν μπορεί να αποκτηθεί, να εκποιηθεί, να επιβαρυνθεί ή να διατεθεί με οποιοδήποτε τρόπο οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία σχολείων.
Επιπρόσθετα, στους περί Σχολικών Εφορειών Νόμους του 1997 (108(I)/1997, στο άρθρο 8 παράγραφος 2, αναφέρεται πως κάθε σχολική εφορεία έχει αρμοδιότητα «με έγκριση του Υπουργού, να αξιοποιεί οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία, εξαιρουμένων των σχολικών κτιρίων, που είναι εγγεγραμμένη στο όνομά της και να μεριμνά για την ανέγερση, την κατεδάφιση και επανοικοδόμηση, τη βελτίωση, την επέκταση και συντήρηση οποιασδήποτε φύσης οικοδομής που βρίσκεται σε τέτοια περιουσία με σκοπό την αύξηση των πόρων των σχολείων που διαχειρίζεται και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών σκοπών, καθώς και να μεριμνά για την εκμίσθωση οποιασδήποτε τέτοιας περιουσίας με τους επωφελέστερους όρους».
Επίσης, σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου «είναι και ο νόμος για την απαλλοτρίωση που δεν επιτρέπει άλλη χρήση από αυτήν της απαλλοτρίωσης και αν αλλάξει η χρήση πρέπει να υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, σίγουρα όχι τα κέρδη του ιδιώτη».
Συνεπώς, συνεχίζει, «όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία επί Οδυσσέα Μιχαηλίδη (την άνοιξη του 2024), μετά από καταγγελία ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα, το Υπουργείο Παιδείας με γραπτή απάντηση και με επισύναψη της επιστολής της σχολικής εφορείας ενημέρωνε ότι έδωσε την έγκριση. Τότε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν έμεινε ικανοποιημένος και ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις από το Υπουργείο ενώ ακολούθησε η παύση του από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο».
Έχει στην κατοχή της βίντεο
Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρει πως «μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και μετά από καταγγελίες που έχω γραπτώς από γονείς και για παραπλάνηση τους από μέλη της σχολικής εφορίας (επιστολή καταγγελία έχει πάει και στην Επιτροπή Παιδείας από τον σύνδεσμο γονέων) έχω στείλει αίτημα για διερεύνηση στον νυν Γενικό Ελεγκτή». «Θέλω να ελπίζω», προσθέτει, «ότι κατανοεί πως έχουμε στην κατοχή μας και βίντεο χρήσης των γηπέδων κατά τις σχολικές ώρες που η εφορία ισχυρίζεται ότι δεν εργάζονται, και αυτοκίνητα να χρησιμοποιούν τον χώρο στάθμευσης που έχει περιφραχτεί για να εξυπηρετεί τα γήπεδα κατά τις σχολικές ώρες, ενώ παιδιά είναι περιορισμένα στην μικρή αυλή αριστερά του σχολείου».
Σύμφωνα με την βουλεύτρια, ούτε οι κανόνες λειτουργίας σε κατοικημένη περιοχή τηρούνται όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις λειτουργίας παρόμοιων γηπέδων προκειμένου να δοθούν άδειες από τις αρμόδιες αρχές.
«Αν μετά την καταγγελία στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Υπουργός έκανε τον κόπο να επισκεφτεί τα σχολεία θε έβλεπε αυτά που είδαμε κει εμείς», επισημαίνει.
Όπως εξηγεί, αυτό που αντίκρισαν ήταν τα παιδιά του νηπιαγωγείου να είναι περιορισμένα σε μπροστινό χώρο που εφάπτεται του κεντρικού δρόμου, να αναπνέουν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, το πεζοδρόμιο να είναι τόσο στενό που δεν χωρά ένα παιδί να κυλήσει την τσάντα του με τροχάκια, τον σιδερόφραχτο περιφραγμένο χώρο που ανήκει στο σχολείο, χώρο στάθμευσης να εισέρχονται τα αυτοκίνητα όσων ενοικιάζουν γήπεδα padel.
«Χαιρετίσματα κυρία Υπουργέ και αν περιμένατε να γίνουν σε σας οι καταγγελίες, αυτό δεν θα γινόταν ποτέ γιατί προϋπόθεση για όλο αυτό ήταν η έγκριση του Υπουργείου σας. Συνεπώς γνωρίζατε!», καταλήγει σε έντονο ύφος η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.