Σε σοβαρή καταγγελία σχετικά με τη διαχείριση δημόσιας σχολικής γης προέβη η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, προς τον Γενικό Ελεγκτή, αναφορικά με τη δημιουργία ιδιωτικών αθλητικών γηπέδων σε σχολεία της Λεμεσού. Συγκεκριμένα, η καταγγελία αφορά το 20ό Δημοτικό Σχολείο Αγίας Φύλας, όπου -σύμφωνα με την καταγγελία- παραχωρήθηκε γη σε ιδιώτη για τη λειτουργία 10 ή και περισσότερων γηπέδων padel, καθώς και το Τσίρειο Γυμνάσιο, όπου δημιουργήθηκαν γήπεδα τένις.
Στην επιστολή της προς τον Γενικό Ελεγκτή, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρει ότι η Σχολική Εφορεία Λεμεσού παραχώρησε σχολική γη σε ιδιώτη για τη δημιουργία γηπέδων. Πρόκειται, όπως σημειώνει, για γη η οποία απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας με σκοπό την ανάπτυξη σχολικών μονάδων στην περιοχή Αγίας Φύλας Λεμεσού, ωστόσο, μόνο οι μαθητές των δύο σχολείων δεν τη χρησιμοποιούν.
Η βουλεύτρια τονίζει ότι αυτή η ενέργεια εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας. Όπως σημειώνει, έχει ήδη αποστείλει επιστολές τόσο στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας όσο και στην Υπουργό Παιδείας ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα που εγείρει.
Ζήτα παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Η κ. Χαραλαμπίδου ζητά από τον Γενικό Ελεγκτή να διερευνήσει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την παραχώρηση της σχολικής γης. Συγκεκριμένα, θέτει ερωτήματα που αφορούν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, ποιοι ενέκριναν και υπέγραψαν τη συμφωνία, εάν υπάρχει εποπτεία για τη συμμόρφωση με τους όρους παραχώρησης και, αν ναι, από ποιον. Υποστηρίζει ακόμη, ότι η παραχώρηση γης για μη εκπαιδευτικούς σκοπούς προκαλεί σοβαρές ανησυχίες. Όπως αναφέρει, η γη που είχε απαλλοτριωθεί στην περίπτωση του 20ού Δημοτικού Αγίας Φύλας ανέρχεται σήμερα σε εκατομμύρια ευρώ. «Όταν το κράτος απαλλοτριώνει ιδιωτικές περιουσίες, η γη αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και σε καμία περίπτωση δεν εκμισθώνεται για εμπορικούς σκοπούς και κερδοσκοπία ιδιωτών. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ιδιοκτήτης έχει κάθε δικαίωμα να κινηθεί εναντίον της Δημοκρατίας».
Λειτουργία γηπέδων και οχληρία
Πέραν των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, η κ. Χαραλαμπίδου καταγγέλλει ότι τα γήπεδα λειτουργούν ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς να τηρούνται περιορισμοί στους όρους λειτουργίας, προκαλώντας οχληρία σε κατοίκους της πυκνοκατοικημένης περιοχής. Επισημαίνει ακόμη ότι για τα γήπεδα του Τσιρείου Γυμνασίου, οι γονείς αναφέρουν ότι δεν παρέχεται πρόσβαση στους μαθητές, παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου. Διερωτάται επίσης και καλεί τους αρμοδίους να τοποθετηθούν για το πώς γίνεται να δίνεται πρόσβαση στον οποιονδήποτε πολίτη για να χρησιμοποιεί τα γήπεδα, εντός του σχολικού χώρου κατά τις πρωινές ώρες, ενώ στο χώρο βρίσκονται οι μαθητές και ποιος ελέγχει την πρόσβαση και τη διέλευση στα γήπεδα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, όπως τονίζει η κ. Χαραλαμπίδου, ότι δεν επιτρέπεται η εκμίσθωση γης χωρίς την άδεια της Υπουργού. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τέτοιες δραστηριότητες απαιτείται έγκριση από την Υπουργό Παιδείας, ενώ σε περιπτώσεις οχληρίας ή εγγύτητας με κατοικημένες περιοχές, είναι απαραίτητη η γραπτή συγκατάθεση των περιοίκων.
Η κ. Χαραλαμπίδου επισημαίνει ότι σκοπεύει να ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για την εν λόγω υπόθεση, αφού όπως φαίνεται, δεν έχουν τηρηθεί οι όροι απαλλοτρίωσης με τη δραστηριότητα κερδοσκοπικής εταιρίας σε σχολική γη. Επιπλέον, αναφέρει ότι πρέπει να εξεταστεί το θέμα και για άλλα σχολεία της Λεμεσού, όπου παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο με συναλλαγές με την ίδια εταιρία, μετά από σχετικές καταγγελίες που έλαβε.
Νομιμότητα όλων των διαδικασιών απαντά η Σχολική Εφορεία Λεμεσού
Σε σχέση με τα δεκάδες καυτά ερωτήματα που εγείρονται για το ζήτημα της ενοικίασης σχολικής γης προς ιδιώτη, η Σχολική Εφορεία Λεμεσού αναφέρει σε γραπτή της ανακοίνωση ότι προκήρυξε διαγωνισμούς για παραχώρηση εξωτερικών γηπέδων σε εξωτερικούς φορείς μέσω της μεθόδου ΒΟΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) με ανοιχτή διαδικασία, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Εξηγεί ακόμη ότι στις 22/10/2019 έγινε συνάντηση μεταξύ της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού και με εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας όπου συζητήθηκε η πρόθεση του Υπουργείου για διάθεση σχολικών χώρων με επενδύσεις από ιδιώτες, νοουμένου ότι δεν θα επηρεάζεται η λειτουργία του Σχολείου.
Η ολομέλεια της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού έγκρινε την προκήρυξη των Διαγωνισμών με τη μέθοδο ΒΟΤ και οι προκηρύξεις έγιναν με βάση τον περί Ρύθμισης των Διαδικασιών Ανάθεσης Συμβάσεων Παραχώρησης και για Συναφή Θέματα Νόμο 11(Ι)/2017.
Από τον Ιούλιο του 2021 προκηρύχτηκαν διαγωνισμοί για παραχώρηση χώρων 4 φορές, για οκτώ σχολεία και κατακυρώθηκαν μόνο δύο συμβάσεις, σημειώνοντας ότι όλοι οι άλλοι διαγωνισμοί ακυρώθηκαν, εφόσον δεν έδειξε ενδιαφέρον κανένας οικονομικός φορέας.
Όλες οι προκηρύξεις έγιναν με κοινοποίηση στην Ελεγκτική Υπηρεσία, με επισύναψη όλων των εγγράφων του κάθε διαγωνισμού. Οι διαγωνισμοί προκηρύσσονται στο ηλεκτρονικό σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου και ταυτόχρονα δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Σχολική Εφορεία Λεμεσού σημειώνει ότι έχει επιλέξει αυτόν τον τρόπο σύμβασης λόγω έλλειψης κεφαλαίων για την κατασκευή εξ ιδίων των εν λόγω χώρων και επιπλέον απαιτείται εξειδίκευση και διοικητική εμπειρία ή οποιοσδήποτε άλλος λόγος αποφασίσει ή κρίνει λογικό, ο οποίος θα αποφέρει έσοδα στη Σχολική Εφορεία Λεμεσού και κατ’ επέκταση στο Κράτος.
Οι ιδιώτες ανάδοχοι αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση, κατασκευή και διαχείριση των αθλητικών χώρων, οι οποίοι παραμένουν διαθέσιμοι για σχολικές δραστηριότητες εντός σχολικού ωραρίου χωρίς επιπλέον κόστος. Στο τέλος των συμβάσεων, οι εγκαταστάσεις επιστρέφουν στη Σχολική Εφορεία.