Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χαλλούμι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, η χρήση γαλακτόσκονης για την παραγωγή του, βαίνει στο τέλος μέσω ερευνητικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συνεργασία ΤΕΠΑΚ, Γενικού Χημείου του Κράτους και Τμήματος Γεωργίας που, ανάμεσα σε άλλα, θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της προέλευσης του γάλακτος. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώνεται ακόμα κατά πόσο το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χαλλουμιού προέρχεται από την Κύπρο ή από το εξωτερικό. Για το θέμα της γαλακτόσκονης ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι είναι νόμιμη η εισαγωγή της και η οποία και χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή γιαουρτιού και παγωτού. Την ευθύνη καταγραφής της είπε έχουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Την ίδια ώρα όπως λέχθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας την ερχόμενη εβδομάδα θα σταλεί για νομοτεχνικό έλεγχο νομοσχέδιο που τροποποιεί τους περί της Προστασίας των Ονομασιών Προέλευσης και Γεωγραφικών Ενδείξεων Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων Νόμους.
Σκοπός του Νομοσχεδίου όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο γενικός διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Γρηγορίου είναι η αυστηροποίηση των ποινών με υποβολή διοικητικών προστίμων μέχρι €300.000 σε περίπτωση εντοπισμού μη συμμορφώσεων. Πρόσθεσε ότι πλαίσιο των διοικητικών κυρώσεων έχει συμπεριληφθεί πρόνοια για δημοσιοποίηση των στοιχείων επιχείρησης της οποίας έχει ανακληθεί η έγκριση (name and shame). Τέλος, χαρακτήρισε σημαντική την προσθήκη πρόνοιας για γνωστοποίηση, από τους εξαγωγείς προς το Τμήμα Γεωργίας των εξαγωγών σε Τρίτες χώρες καθώς και των διακινήσεων σε άλλα κράτη μέλη προστατευόμενων προϊόντων.
Ο καθηγητής Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΠΑΚ, Φώτης Παπαδήμας, ανέφερε ότι ετοιμάζονται βάσεις δεδομένη με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία σε συνεργασία με το Κρατικό Χημείο που έχει την τεχνογνωσία και την τεχνολογία για να ανιχνεύει εάν ένα προϊόν είναι κυπριακό.
Εκ μέρους του Τμήματος Γεωργίας ο Ανδρέας Σελεάρης αναφερόμενος στα αποτελέσματα των δειγματοληψιών για το 2024 που διενέργησε τόσο το αρμόδιο Τμήμα όσο και ο οργανισμός Bureau Veritas. Όπως εξήγησε διενεργήθηκαν 127 δειγματοληψίες, 37 από Τμήμα Γεωργίας και 90 από τον φορέα ελέγχου Bureau Veritas. Για 12 δείγματα δεν λήφθηκαν ακόμα τα αποτελέσματα. Για τις υπόλοιπες δειγματοληψίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις από συνολικά έξι τυροκομεία. Τρεις περιπτώσεις αφορούσαν την ποσόστωση και συγκεκριμένα ότι το ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό που προέβλεπε το σχετικό Διάταγμα του Υπουργού Εμπορίου. Για άλλα τρία τυροκομεία υπήρχε απόκλιση στην υγρασία για το ώριμο χαλλούμι όπου ήταν πολύ περισσότερη από την προδιαγραφή του προϊόντος.
Η Ρεβέκκα Κοκκινόφτα, από το Γενικό Χημείο ανέφερε ότι αναλύθηκαν συνολικά 199 δείγματα χαλλουμιού τα οποία παραδόθηκαν εκτός από το Τμήμα Γεωργίας, τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.
Ο Ηρόδοτος Ηροδότου αν. προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι δειγματοληψίες διενεργούνται σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλους χώρους που δεν δειγματίζονται από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Οι Υπηρεσίες ανέφερε λαμβάνουν 15 δείγματα ετησίως που αφορούν ποσόστωση γάλακτος στο χαλλούμι.
Από πλευράς του Υπουργείου Εμπορίου αναφέρθηκε ότι το 2024 λήφθηκαν 31 δείγματα από 31 εταιρείες και δεν παρατηρήθηκε παράβαση στην ποσόστωση. Μία παράβαση πρόσθεσε αφορούσε αλάτι, υγρασία και λίπος.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κινούνται με ρυθμούς χελώνας στο θέμα διακρίβωσης της παρασκευής του χαλλουμιού σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, παρά τις επί μια δεκαετία διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι η χρήση σκόνης γάλακτος στο χαλλούμι ελέγχεται εργαστηριακά, πριν από τρία χρόνια ενημερωθήκαμε ότι λόγω προβλημάτων πιστοποίησης της μεθόδου και αδυναμίας τεκμηρίωσης των παραβάσεων και επιβολής ποινών, η μέθοδος εγκαταλείπεται.