Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση τίθεται το νέο νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά εκσυγχρονίζει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την αναδοχή, ενώ μέσω των προνοιών του θεσμοθετείται η «επαγγελματική» αναδοχή, μέσω της οποίας επαγγελματίες που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες θα αναλαμβάνουν την αναδοχή παιδιών με αναπηρίες.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που βρισκόταν υπό επεξεργασία για χρόνια. Υπενθυμίζεται πως στην αρχική του μορφή ετοιμάστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και το νεοσύστατο τότε Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και μάλιστα είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, λίγο πριν αλλαγή σκυτάλης με την παρούσα Κυβέρνηση, τον Φεβρουάριο του 2023. Τελικά με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση κρίθηκε αναγκαίο όπως το νομοσχέδιο τύχει διαφοροποίησης σε κάποια σημεία.

Σκοπός του νέου νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της αναδοχής στην Κύπρο μέσα από την αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου και την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα παιδιά που βρίσκονται υπό τη νομική φροντίδα του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, με το νέο νομοσχέδιο που τιτλοφορείται ως «Ο περί της Μεταχείρισης Παιδιών υπό τη Γονική Μέριμνα ή Επιμέλεια ή Φροντίδα του Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Νόμος», εισάγονται νέες πρόνοιες, ενώ εντάσσονται στον Νόμο και άλλες που ήδη εφαρμόζονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας μέσω εγκυκλίων.

Ο «επαγγελματίας ανάδοχος»

Ανάμεσα στις νέες πρόνοιες συγκαταλέγεται η εισαγωγή μίας νέας μορφής αναδοχής, της επαγγελματικής, στο πλαίσιο της οποίας επαγγελματίες ανάδοχοι, οι οποίοι διαθέτουν την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση, θα αναλαμβάνουν τη φροντίδα παιδιών με αναπηρία. Ειδικότερα, θα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες βάσει των εξατομικευμένων αναγκών κάθε παιδιού και αφορά επαγγελματίες από κλάδους, μεταξύ άλλων, της Κοινωνικής Εργασίας, της Ψυχολογίας, της Νοσηλευτικής, της Εργοθεραπείας κ.α.

Πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη εντάσσονται στο νόμο

Παράλληλα, ανάμεσα στις πρόνοιες που ήδη εφαρμόζονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και που θα εντάσσονται πλέον και στον Νόμο είναι, μεταξύ άλλων:

  • η συμμετοχή, καθώς και η ενημέρωση του ίδιου του παιδιού στα θέματα που το αφορούν, αναλόγως της ωριμότητας και της ηλικίας του και
  • η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών στήριξης των παιδιών για ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση μέχρι και το 21ο έτος, όπως η συνέχιση της συνεργασίας με επαγγελματία για σκοπούς επαγγελματικής κατάρτισης και κοινωνικής ενσωμάτωσης, η οικονομική ενίσχυση για σπουδές, επαγγελματικό εξοπλισμό κ.α.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο philenews πως η νέα νομοθεσία θα συμβάλει περαιτέρω στον εκσυγχρονισμό του θεσμού, ο οποίος έχει ήδη εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε για έγκριση στο Υπουργικό από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και θα βρίσκεται στην ατζέντα είτε της αυριανής συνεδρίασης είτε της επόμενης. Μετά την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Στη Νομική Υπηρεσία νομοσχέδιο για την υιοθεσία

Στο μεταξύ στο στάδιο του νομοθετικού ελέγχου στη Νομική Υπηρεσία βρίσκεται το νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει τον περί Υιοθεσίας Νόμο. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά αναθεωρεί τον υφιστάμενο περί Υιοθεσίας Νόμο, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη ότι χρονολογείται από το 1995, χρήζει αναθεώρησης και επικαιροποίησης. Το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο και αναμένεται σύντομα -εφόσον ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος- να πάρει σειρά και να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού για έγκριση, με τελική κατάληξη τη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφιση.