Μια σχολική μέρα στο Λύκειο Παλλουριώτισσας δεν περιλαμβάνει μόνο Ελληνικά, Μαθηματικά και τα υπόλοιπα μαθήματα. Περιλαμβάνει και πολλές άλλες δραστηριότητες, οι οποίες συνήθως διεξάγονται κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και μάλιστα με άκρως ικανοποιητική συμμετοχή μαθητών.

Κι αν μέχρι τώρα, γνωρίζαμε ότι σε σχολεία αυτές οι δραστηριότητες έχουν σχέση μόνο με θεματικές των διαφόρων ομίλων (χοροί, σχολική εφημερίδα, θέατρο, χορωδίες κ.λπ.), σίγουρα αυτό που συμβαίνει στο Λύκειο Παλλουριώτισσας δεν θα το φανταζόμαστε. Κι αυτό διότι, το πρόγραμμα πλέον περιλαμβάνει και… γιόγκα!

Για την ακρίβεια, από σήμερα και κάθε Τρίτη, το πρώτο διάλειμμα, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής μαζί με ομάδα μαθητριών που ασχολούνται με γιόγκα, θα παραδίδουν μαθήματα για όσους μαθητές αλλά κι εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται. Όπως μάλιστα, λέει και η αγγελία του σχολείου «Όλοι ευπρόσδεκτοι με κολάν ή χωρίς…»!

Με αφορμή αυτές τις εναλλακτικές δράσεις που διοργανώνονται στο σχολείο επικοινωνήσαμε με τη διευθύντρια του, Έλενα Χατζηγέρου, η οποία εξήγησε το σκεπτικό να εφαρμοστεί αυτός ο τύπος ανοικτού σχολείου.

Όπως ανέφερε, αυτό που επιδιώκεται είναι η αξιοποίηση ταλέντων που έχουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς ακόμη και φίλοι του σχολείου. Με αυτό τον τρόπο το σχολείο ανοίγει και επεκτείνεται και σε άλλα φάσματα δραστηριοτήτων, οι οποίες πολλές φορές είναι και συμπληρωματικές των μαθημάτων.

Σύμφωνα με την κ. Χατζηγέρου, διοργανώνονται διάφορες δράσεις κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και εφαρμόζεται ένα ιδιαίτερα δυναμικό πρόγραμμα που εξελίσσεται από τις ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι. Μερικές από τις δράσεις που γίνονται είναι η προβολή μικρών σε διάρκεια βίντεο για διάφορα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν, οι διάφοροι διαγωνισμοί όπως για παράδειγμα Sudoku και σκάκι ενώ μέχρι και κρέπες ετοίμασαν και έψησαν πρόσφατα.

Το ενδιαφέρον των μαθητών για αυτό το πρόγραμμα; Μεγάλο, σύμφωνα με τη διευθύντριά τους, η οποία ανέφερε στον «Φ» ότι πέραν από αυτές, στο σχολείο διοργανώνεται και δημόσια διαβούλευση για ζητήματα που αφορούν τη μονάδα και τους μαθητές. Για παράδειγμα, αποφασίστηκε όπως στο Λύκειο Παλλουριώτισσας θα λειτουργήσει μουσείο. Για αυτό το θέμα, θα εκφράσουν απόψεις και οι μαθητές πολύ σύντομα.

Μία ακόμη δράση, η οποία είχε επιτυχία σύμφωνα με την κ. Χατζηγέρου ήταν η διοργάνωση πεζοπορίας στη φύση. Μια δράση που έγινε Σάββατο, ωστόσο προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μαθητών. Μαζί είχαν και γεωλόγο, η οποία εξήγησε στα παιδιά για τα πετρώματα και όχι μόνο, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με τη μάθηση.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω σχολείο έχει μεγάλο αριθμό μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία. Ρωτήσαμε την κ. Χατζηγέρου εάν οι μαθητές μέσα από αυτές τις δραστηριότητες εγκλιματίζονται πιο εύκολα και αν συμμετέχουν. Η απάντηση της καταφατική. Όπως εξήγησε υπάρχει ομαλότητα στο σχολείο και αυτό είναι κάτι που αξιοποιείται προς όφελος του ιδίου αλλά και των παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο ανοίγει τώρα τις πόρτες του και σε συνταξιούχους εκπαιδευτικούς και παλαιούς αποφοίτους του, τους οποίους και προσκαλεί εάν το επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτό το εναλλακτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων προσφέροντας τις γνώσεις τους σε κάποιο αντικείμενο.