Τρεις σημαντικές αλλαγές προωθεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας σε ό,τι αφορά τον τομέα των φαρμάκων, ο οποίος θεωρείται και ως η σημαντικότερη, υπό παρακολούθηση παράμετρος σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα του ΓεΣΥ για το έτος 2025.

Στο Γενικό Σύστημα Υγείας εντάσσεται, μετά τη βιταμίνη D και η ασπιρίνη, η οποία θα χορηγείται στους ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων του ΓεΣΥ.

Στα ιδιωτικά φαρμακεία αναμένεται επίσης να μεταφερθούν όλα τα υπόλοιπα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) που κατ’ εξαίρεση λαμβάνουν μέσω του Συστήματος συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, ενώ μεγάλο στοίχημα για τον Οργανισμό αποτελεί η μεταφορά των εξειδικευμένων και καινοτόμων θεραπειών από το υπουργείο Υγείας στο ΓεΣΥ.

Οι διαδικασίες για τη μεταφορά των ΜΗΣΥΦΑ από τα δημόσια στα ιδιωτικά φαρμακεία βρίσκονται, όπως πληροφορούμαστε, σε εξέλιξη αφού για να προχωρήσει ο ΟΑΥ σε σύναψη νέων συμβάσεων, πρέπει πρώτα να διατεθούν τα αποθέματα που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, μέσω της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του Yπουργείου Υγείας.

Μέχρι σήμερα, τα σκευάσματα αυτά, χορηγούνται στους δικαιούχους του Συστήματος μόνο μέσω των κρατικών φαρμακείων, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ταλαιπωρία και η απόφαση για μεταφορά τους στα ιδιωτικά φαρμακεία έχει ληφθεί μετά και από συνεννόηση με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο στα μέσα του περασμένου έτους.

Σε ό,τι αφορά την ασπιρίνη, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο ΟΑΥ αναμένει το πράσινο φως από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων για να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι βιταμίνη D εντάχθηκε ήδη στο ΓεΣΥ και χορηγείται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων από τις αρχές περασμένου Δεκεμβρίου.

Μεγαλύτερη πρόκληση βεβαίως για τον ΟΑΥ είναι η λειτουργία του μηχανισμού χορήγησης εξειδικευμένων και καινοτόμων θεραπειών μέσω ονομαστικών αιτημάτων.

Όπως πληροφορούμαστε η αρμόδια επιτροπή του ΟΑΥ (η οποία αντικαθιστά πλέον την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας), θα πραγματοποιήσει σύντομα την πρώτη της συνεδρίαση για να καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας της αλλά και για να αξιολογήσει τα αιτήματα ασθενών που ήδη έχουν υποβληθεί στον Οργανισμό.

Η Επιτροπή, εάν ακολουθηθούν τα πρότυπα του Yπουργείου Υγείας, κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάζει ανά δεκαπενθήμερο. Αναφέρεται ότι η αντίστοιχη επιτροπή του Yπουργείου Υγείας που συνεδρίαζε κάθε δύο εβδομάδες, εξέταζε και ενέκρινε ανά συνεδρίαση εκατοντάδες αιτήματα ασθενών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται βεβαίως και η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών που μέχρι σήμερα λάμβαναν τις θεραπείες τους μέσω του Yπουργείου Υγείας. Οι ασθενείς αυτοί δεν θα περάσουν από νέα αξιολόγηση αλλά θα συνεχίσουν, εάν το χρειάζονται, να λαμβάνουν απρόσκοπτα τις θεραπείες τους, μέσω του ΟΑΥ.

Μέχρι σήμερά έχουν υποβάλει τα αιτήματα τους στον ΟΑΥ μερικές εκατοντάδες ασθενείς που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ο αριθμός ωστόσο των ασθενών που λαμβάνουν σε συνεχή βάση εξειδικευμένες θεραπείες είναι κατά πολύ μεγαλύτερος και σύμφωνα με τα στοιχεία του Yπουργείου Υγείας ξεπερνά τις 3.000. Η διαδικασία μεταφοράς της κατηγορίας αυτής ασθενών από το Yπουργείο Υγείας στον ΟΑΥ άρχισε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η μεταφορά των εξειδικευμένων θεραπειών στο ΓεΣΥ θεωρείται βέβαιο ότι θα δοκιμάσει και τις οικονομικές αντοχές του Συστήματος αφού και η τελευταία επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη προβλέπει ότι τόσο το 2025 όσο και το 2026, το Ταμείο του ΓεΣΥ, θα δει μείωση στην ετήσια αύξηση των αποθεμάτων του εξαιτίας του κόστους των φαρμάκων.