Από την «τριδημία» (γρίπη, RSV, Covid-19) περνάμε, όπως όλα δείχνουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην «τετραδημία».

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα μάλιστα άρχισε ήδη να χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο όρο, προσθέτοντας στους τρεις κυρίαρχους, τη συγκεκριμένη περίοδο, ιούς και τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό.

Τον HMPV, φέτος φαίνεται ότι έκανε μια πρώτη μεγάλη επίθεση στην Κίνα και στη συνέχεια περιστατικά του άρχισαν να εντοπίζονται και σε άλλα μέρη του πλανήτη, όπως και σε ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα). Στο Ηνωμένο Βασίλειο μάλιστα προ δεκαημέρου το ποσοστό θετικότητας για τον συγκεκριμένο ιό, ξεπερνούσε το 4%.

Σε εθνικό επίπεδο και σε ό,τι αφορά τη γρίπη και τον RSV, η αυξημένη δραστηριότητα εξακολουθεί να παρατηρείται με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό να έχει υποχωρήσει κάπως, στα παιδιά χωρίς να παρατηρείται αντίστοιχη εικόνα και στους ενήλικες και κυρίως τους ηλικιωμένους.

Ο Covid-19 παρουσιάζει εδώ και πολύ καιρό την ίδια σταθερή εικόνα με τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών να κυμαίνεται μεταξύ 30-35 ανά 24ωρο.

Τα ΤΑΕΠ επίσης εξακολουθούν να δέχονται αυξημένη πίεση με τα τμήματα του δημόσιου τομέα να ξεπερνούν τα 200 περιστατικά την ημέρα ενώ στον ιδιωτικό τομέα έχουν μεταφερθεί από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι το περασμένο Σάββατο πέραν των 300 ασθενών. Αυξημένη είναι, τις τελευταίες εβδομάδες και η προσέλευση ασθενών, κυρίως με συμπτώματα εποχιακών λοιμώξεων, στα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) την περασμένη Παρασκευή, αν και τόνισε ότι ο HMPV δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία από απόψεως νοσηρότητας και θνησιμότητας για το ευρύ κοινό, υπογράμμισε την ανάγκη για προετοιμασία από πλευράς των κρατών μελών, καθώς η αυξητική τάση στα περιστατικά γρίπης και RSV συνεχίζεται, ο covid-19 παραμένει σταθερά στην εικόνα και ο αναπνευστικός ιός πρέπει να αναμένεται ότι θα παρουσιάσει αυξημένη δραστηριότητα τις επόμενες εβδομάδες.

Για τον Covid-19, το ECDC αναφέρει ότι «σε αντίθεση με τη γρίπη και τον RSV, που βλέπουν τη δραστηριότητα να περιορίζεται σε καθαρές εποχιακές επιδημίες, έχει παρατηρηθεί συνεχές υπόβαθρο σοβαρού Covid-19, ακόμη και όταν η δραστηριότητα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αντίστοιχα, ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο που βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 παρέμεινε σε παρόμοια επίπεδα με αυτά που παρατηρήθηκαν για τον RSV».

Το ECDC, «συνιστά στα κράτη μέλη να προετοιμαστούν για αυξημένα κρούσματα αναπνευστικού ιού κατά τις επόμενες χειμερινές εβδομάδες και να εξετάσουν πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων για τη μείωση της μετάδοσης σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων μακροχρόνιας περίθαλψης», αναφερόταν στην σχετική Αναφορά του Ευρωπαϊκού Κέντρου το οποίο επανέλαβε τις αυστηρές του συστάσεις (για όλους τους ιούς) για τις ευάλωτες ομάδες ανθρώπων όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Ο ανθρώπινος  μεταπνευμονοϊός (HMPV) δεν είναι ένα νέο παθογόνο ούτε έχει στην παρούσα φάση δυναμικό να προκαλέσει πανδημία, παρά μόνο επιδημίες κατά τη διάρκεια καταστάσεων ή περιόδων αυξημένου συγχρωτισμού, όπως συμβαίνει με κάθε ιογενή λοίμωξη», εξήγησε στον «Φ» ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σπερνοβασίλης.

«Σε πολλές περιπτώσεις η μόλυνση διαδράμει ασυμπτωματικά. Όταν προκαλεί συμπτώματα, χρειάζονται κατά μέσο όρο 5 έως 9 ημέρες από τη μόλυνση έως την εκδήλωση τους. Τα συμπτώματα αφορούν συνηθέστερα το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και είναι ήπια, ομοιάζοντα με αυτά του κοινού κρυολογήματος όπως για παράδειγμα ρινική συμφόρηση ή καταρροή, φαρυγγαλγία, λαρυγγίτιδα, κι ενίοτε πυρετική κίνηση (κυρίως σε παιδιά, σπάνια σε ενήλικες).

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προσβάλει και το κατώτερο αναπνευστικό προκαλώντας βρογχιολόγιδα, βρογχίτιδα ή πνευμονία οι οποίες εκδηλώνονται με βήχα, συριγμό, δύσπνοια κι εμπύρετο. Η προσβολή του κατώτερου αναπνευστικού είναι συνήθως ήπια, αλλά σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων δύναται να είναι σοβαρή. Τέτοιες ομάδες κινδύνου για σοβαρή νόσηση αποτελούν τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών (και ιδιαίτερα τα βρέφη, δηλαδή άτομα ηλικίας κάτω του έτους), τα άτομα άνω των 65 ετών και ανεξαρτήτως ηλικίας, όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα (όπως ΧΑΠ ή άσθμα) και όσοι είναι σοβαρά ανοσοκατασταλμένοι».