Αρνητική είναι η απάντηση της Υπουργού Γεωργίας, Μαρίας Παναγιώτου, στο αίτημα του ΑΚΕΛ για αναβολή της εφαρμογής του συστήματος Πληρώνω όσο Πετώ (ΠΟΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, η Υπουργός με σημερινή της επιστολή εξηγεί στο κόμμα της αντιπολίτευσης τους λόγους για τους οποίους η εφαρμογή του Συστήματος δεν μπορεί να μετατεθεί και θα προχωρήσει κανονικά εντός του 2025. Παράλληλα, καλεί το ΑΚΕΛ σε συνάντηση ώστε να ακούσει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του επί του εν λόγω ζητήματος.

Το αίτημα του ΑΚΕΛ για αναβολή

Σημειώνεται πως στις 11 Δεκεμβρίου 2024, το ΑΚΕΛ απέστειλε σχετική επιστολή στο Υπουργείο Γεωργίας με την οποία ζητούσε την αναβολή του συστήματος, ενώ στις 10 Ιανουαρίου 2025 σε ανακοίνωσή του σημείωνε πως «δύο χρόνια είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση Ν. Χριστοδουλίδη να προετοιμάσει την εφαρμογή του συστήματος “Πληρώνω όσο πετώ” κι όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά είναι ακόμα στα “θα” και στις γενικόλογες δηλώσεις και εξαγγελίες την ώρα που με βάση τις δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ θα έπρεπε να είχε αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται». Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, «τα προβλήματα στην αλυσίδα εφαρμογής του συστήματος είναι πολλά και σοβαρά», γι’ αυτό -όπως υποστηρίζει το κόμμα- «η κυβέρνηση πρέπει να αναβάλει την εφαρμογή του, αλλιώς τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώνουν αυξημένα τέλη για σκουπίδια, κι αυτά παράνομα θα θάβονται, γιατί οι ΟΕΔΑ Πεντακώμου και Κόσιης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους».

Δεν μετατίθεται η εφαρμογή του

Η Υπουργός Γεωργίας με επιστολή της (ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2025) με παραλήπτη τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να αναβληθεί το σύστημα και τον καλεί σε συνάντηση ώστε να τύχει ενημέρωσης για το πρόγραμμα. Η Υπουργός παρουσιάζεται παράλληλα θετική στο να ακούσει τις προτάσεις του κόμματος ώστε από κοινού να διαμορφώσουν τυχόν βελτιώσεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θέση του Υπουργείου αποτελεί το γεγονός πως οποιαδήποτε αναβολή στην εισαγωγή του ΠΟΠ θα συντηρούσε τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης και θα μας κρατούσε σε απόκλιση από τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις. Σημειώνεται ότι η Κύπρος διατηρεί υψηλά επίπεδα παραγωγής σκουπιδιών ανά νοικοκυριό, με την κατά κεφαλήν παραγωγή αποβλήτων να ανέρχεται το 2022 στα 673 κιλά/άτομο. Το Υπουργείο θεωρεί ότι η διαλογή στην πηγή μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των αποβλήτων, γι’ αυτό και στόχος του προγράμματος που έχει σχεδιαστεί και δρομολογηθεί είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται στην υγειονομική ταφή, η αύξηση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, καθώς και η στήριξη πρακτικών πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, «το σύστημα ΠΟΠ βασίζεται στην υποχρέωση των τοπικών αρχών για διαλογή στην πηγή και χωριστή συλλογή αποβλήτων και δεν αποτελεί μια νέα ιδέα· αντιθέτως, έχει συζητηθεί για πάνω από μία δεκαετία, ενώ η ψήφιση των σχετικών Κανονισμών έλαβε χώρα το 2022 με ορίζοντα εφαρμογής τον Ιούνιο του 2024». Υπενθυμίζεται πως οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΤΑ) έχουν στη διάθεσή τους 25 εκατομμύρια ευρώ για να οργανώσουν και να εφαρμόσουν το σύστημα, όπως και να εξοπλιστούν κατάλληλα. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας εγκρίνει το Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ», παρακολουθεί στενά αυτή την εν λόγω δράση, γεγονός που δίνει στο  Υπουργείο ένα επιπρόσθετο κίνητρο ώστε να μη μεταθέσει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Βλέπει Ένωση Δήμων η Παναγιώτου 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του philenews, η Υπουργός εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Ανδρέα Βύρα για το θέμα, ενώ το Τμήμα Περιβάλλοντος εδώ και καιρό βλέπει έναν προς έναν όλους τους δήμους στην προσπάθειά του να διασφαλίσει την ορθή υλοποίηση του συστήματος με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους πολίτες.

Όσον αφορά το πότε θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το σύστημα, επαφίεται στον κάθε δήμο ξεχωριστά. Όλοι οι δήμοι έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες βιωσιμότητας και στη βάση αυτών των μελετών, φαίνεται πως το τέλος σκυβάλων και η τιμολόγηση του προπληρωμένου περιέκτη ποικίλουν ανάλογα με το τί έχει συμπεριλάβει η κάθε ΑΤΑ, και κυμαίνεται μεταξύ 150-250 ευρώ (πάγιο και προπληρωμένη σακούλα).

Σημειώνεται πως σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο Δήμος Αραδίππου, ενώ ο Δήμος Ύψωνα ήδη εφαρμόζει ένα δικό του σύστημα, το πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετώ με προπληρωμένο κάδο», και ο Δήμος Αγλαντζιάς ήταν ο πρώτος δήμος στον οποίο εφαρμόστηκε το 2020.