Σε μια εποχή που τα πάντα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και οι άνθρωποι προσπαθούν να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, η ανάγκη για εσωτερική ενδυνάμωση, γίνεται ακόμα πιο μεγάλη.

Τις τελευταίες ημέρες του κάθε χρόνου, οι περισσότεροι κάνουμε στο μυαλό μας τη δική μας σιωπηρή καταγραφή των όσων ζήσαμε, κάναμε, πάθαμε, πετύχαμε ή δεν καταφέραμε τους προηγούμενους δώδεκα μήνες.

Μετράμε τα καλά, τα κακά, τα ενδιαφέροντα, τα όχι και τόσο ενδιαφέροντα και δίνουμε το δικό μας αποτέλεσμα στην εξίσωση της χρονιάς που φεύγει. Κάνουμε την αυτοκριτική μας ή απλά μεταθέτουμε τις ευθύνες για το όποιο κακό μας έχει συμβεί σε κάποιους άλλους ή στις συγκυρίες.  

Συνήθως ο εσωτερικός αυτός απολογισμός μας οδηγεί σε αποφάσεις, αυθόρμητες ή όχι, για την επόμενη χρονιά.

Κάποιοι βάζουν στόχους για προσωπική βελτίωση, άλλοι στοχεύουν στον οικονομικό τομέα, κάποιοι άλλοι θέτουν στόχους για επαγγελματική ανέλιξη και ορισμένοι προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη της χρονιάς που πέρασε.

Όποιοι και να είναι οι στόχοι του καθενός, η κάθε νέα χρονιά, αποτελεί και μια νέα αρχή για όλους. Πως όμως μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας; Πόσο εφικτό είναι να πετύχουμε αυτά που έχουμε καθορίσει στην αρχή μιας νέας χρόνιας; Από που πρέπει να αρχίσει αυτός ο αγώνας που θα μας οδηγήσει στα όσα εμείς θεωρούμε ότι θα μας οδηγήσουν σε αυτά που ονειρευόμαστε;

Η απάντηση, σύμφωνα με την ψυχολόγο, σύμβουλο, ψυχοθεραπεύτρια Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου, είναι απλή. Η όποια αλλαγή επιζητούμε, πρέπει να αρχίζει από μέσα μας.

«Η αρχή κάθε νέας χρονιάς είναι για πολλούς μια στιγμή απολογισμού και σχεδιασμού. Θέτουμε στόχους με την ελπίδα να βελτιώσουμε τη ζωή μας, να δημιουργήσουμε συνήθειες που μας εξελίσσουν και να ζήσουμε πιο ποιοτικά», αναφέρει και θέτει το ερώτημα: «Γιατί άραγε αυτή η ανάγκη επανέρχεται κάθε χρόνο;»

Η κάθε νέα χρονιά, εξηγεί, για τον καθένα, «συμβολίζει ένα νέο ξεκίνημα. Μια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να δημιουργήσουμε το μέλλον που οραματιζόμαστε».

«Οι στόχοι μας, είτε είναι υλικοί, όπως μια καλύτερη εργασία ή η απόκτηση ενός σπιτιού, είτε προσωπικοί, όπως η βελτίωση της υγείας μας ή η εκπαίδευση, λειτουργούν ως κινητήριες δυνάμεις».

Ποιο λάθος κάνουμε όμως και συχνά δεν πετυχαίνουμε τους στόχους της νέας χρόνιας;

«Συχνά παραβλέπουμε ένα από τους πιο ουσιαστικούς στόχους: την ψυχική ευεξία».

«Η ψυχική δύναμη είναι η πιο σημαντική από όλες τις αρετές γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορείς να εξασκήσεις καμία άλλη αρετή σου με επιμονή», προσθέτει επικαλούμενη την Μάγια Αγγέλου (Αμερικανίδα ποιήτρια, συγγραφέας, ηθοποιός, μουσικός και υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων στις ΗΠΑ).

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στις σύγχρονες κοινωνίες από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι τις κλιματικές κρίσεις απαιτούν ψυχική ανθεκτικότητα».

Για αυτό και η ψυχική ευεξία «είναι το θεμέλιο για να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις και να πετύχουμε άλλους στόχους. Μας βοηθά να παραμένουμε λειτουργικοί, να ενισχύουμε την αντοχή μας και να θωρακίζουμε την υγεία μας».

Πως αποκτούμε όμως την ψυχική ευεξία; Και σε αυτό υπάρχει απάντηση. Αρκεί, να το θέσουμε ως στόχο μας και να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα για να το πετύχουμε.

Η σύγχρονη εποχή, οι απαιτήσεις της, οι ρυθμοί της και όλα όσα άλλα μας επιβάλλει, αναπόφευκτα προκαλεί ένταση, άγχος και στρες. Ως εκ τούτου, ένας από τους στόχους που πρέπει να θέσουμε προσβλέποντας στην ψυχική ευεξία είναι η διαχείριση του στρες.  

«Το στρες είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Πρέπει να βρίσκουμε τρόπους χαλάρωσης, όπως η άσκηση, ο διαλογισμός ή το να αφιερώνουμε χρόνο σε χόμπι που μας γεμίζουν».

Παράλληλα με την διαχείριση του στρες πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στον εσωτερικό μας κόσμο αλλά και στους άλλους γύρω μας. Δεύτερος λοιπόν στόχος, στον δρόμο προς την ψυχική ευεξία πρέπει να είναι η βελτίωση της συναισθηματικής νοημοσύνης.

«Να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας καθώς και να κατανοούμε τα συναισθήματα των άλλων. Η ενσυναίσθηση και η αυτογνωσία είναι πολύτιμα εργαλεία για πιο υγιείς σχέσεις, μεταξύ άλλων».

Έπειτα έρχεται η ανάπτυξη μηχανισμών αντιμετώπισης των δεκάδων προκλήσεων που ορθώνονται μπροστά μας.

Όπως λέει η Κύπρια ειδικός, πρέπει να «αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με θετικούς τρόπους».

«Αντί να καταφεύγουμε σε αρνητικές συνήθειες, όπως η υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ, μπορούμε να δοκιμάσουμε δραστηριότητες που μας ηρεμούν και μας ενδυναμώνουν».

Και επειδή ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό όν, επόμενος στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση των κοινωνικών μας σχέσεων.

«Να δημιουργήσουμε δίκτυα υποστήριξης. Οι ποιοτικές σχέσεις με καλούς και υποστηρικτικούς φίλους και με την οικογένεια βοηθούν στη διαχείριση των δυσκολιών και ενισχύουν την αίσθηση του ανήκειν».

Τέλος, στους ρυθμούς της σύγχρονης εποχής, συχνά οδηγούμαστε σε άγχος και στρες εξαιτίας της έλλειψης χρόνου. Ως εκ τούτου, ένας ακόμα στόχος που θα μας οδηγήσει στην ψυχική ευεξία πρέπει να είναι η καλή διαχείριση του χρόνου μας.

«Να θέσουμε προτεραιότητες και να αφιερώνουμε χρόνο σε ό,τι έχει πραγματική αξία για εμάς. Έτσι θα νιώθουμε πιο οργανωμένοι και λιγότερο πιεσμένοι».


Τελικά όμως, γιατί είναι τόσο σημαντικό να θέτουμε στόχους

«Οι στόχοι μας δίνουν κατεύθυνση και νόημα. Μας κρατούν συγκεντρωμένους και μας βοηθούν να δούμε πρόοδο στη ζωή μας. Επιπλέον, η διαδικασία επίτευξης στόχων ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση αυτοπραγμάτωσης».

Επίσης, όπως λέει η κ. Χριστοδούλου-Θεοφίλου, «η ανάγκη για στόχους συνδέεται με την ελπίδα και την επιθυμία για αλλαγή».

Δηλαδή, «μας θυμίζουν ότι, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, έχουμε τη δύναμη να δημιουργήσουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε».

Καταλήγοντας η κ. Χριστοδούλου Θεοφίλου στέλνει τη δική της ευχή για το 2025, κάνοντας ταυτόχρονα και στην δική της ξεχωριστή σύσταση. Εύχομαι το 2025 να είναι η χρονιά που θα φέρει περισσότερη ευεξία στη ζωή όλων. Με μικρά σταθερά βήματα και θετική διάθεση όλα είναι εφικτά. Να θυμόμαστε πάντα ότι η αλλαγή ξεκινά από μέσα μας.