«Ευτυχώς» που ο Αρχιεπίσκοπος κατεδάφισε τις διατηρητέες οικοδομές δίπλα από την Αρχιεπισκοπή, επειδή το κύμα αντιδράσεων που είχε προκληθεί τον υποχρέωσε να δρομολογήσει την αναπαλαίωση τους και το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του. Βεβαίως, αν δεν προκαλούντο τόσο έντονες αντιδράσεις από το ΕΤΕΚ, τον Δήμο Λευκωσίας, οργανωμένα σύνολα και από πολίτες, ίσως σήμερα στη θέση των διατηρητέων να μην βρισκόταν τίποτε.

Όμως, παρά τις αρχικές αμφιβολίες που είχαν εκφραστεί ως προς το κατά πόσον ο Αρχιεπίσκοπος θα στεκόταν στο λόγο του, δρομολογήθηκε η διαδικασία ανακαίνισης τους και εντός των προσεχών λίγων εβδομάδων τα διατηρητέα παραδίδονται στην Αρχιεπισκοπή προς χρήση.

Στα κτήρια (επί των οδών Πατριάρχου Γρηγορίου και Ισοκράτους) θα λειτουργήσει μικρό συνοδικό για καφέ και ξεκούραση των φιλοξενουμένων μετά τη θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό καθώς και βιβλιοθήκη. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είχε δώσει οδηγίες να γίνει ότι είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μάλιστα, ανέμενε ότι οι εργασίες θα ολοκληρώνονταν στις αρχές παρελθόντος Δεκεμβρίου, ώστε τα κτήρια να χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, ο θάνατος του πελεκάνου οδήγησε την όλη διαδικασία σε καθυστέρηση. Αυτό που απομένει είναι τα κουφώματα (πορτοπαράθυρα), τα πατώματα και το σουλούπωμα των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Ο τεχνικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής, Στέλιος Γεωργίου, ανέφερε ότι το κόστος ανακαίνισης των τριών οικοδομών αναμένεται να ξεπεράσει το €1 εκατ. Από την πλευρά της, η συντονίστρια του έργου, Αθηνά Αριστοτέλους, ανέφερε στον «Φ», πως όλα εξελίσσονται κατ’ ευχήν και ότι το αποτέλεσμα δεν μπορούσε να ήταν καλύτερο.

Σημειώνεται, πως οι οικοδομές κατέρρευσαν την 1η Φεβρουαρίου 2021 και ο τέως Αρχιεπίσκοπος είχε αποδώσει την κατάρρευση την παλαιότητα των κτηρίων και στις βροχές που προηγήθηκαν. Η εξήγηση δεν έγινε αποδεκτή και οι πιο υποψιασμένοι είχαν υποστηρίξει πως η παρουσία των κτηρίων εμπόδιζε τη θέα στον νέο καθεδρικό ναό, οπόταν επελέγη η κατεδάφιση τους κατά τρόπο που να φαίνεται σαν κατάρρευση. Βεβαίως, ο τέως Αρχιεπίσκοπος δεν δέχτηκε την εκδοχή αυτή αλλά υπό την πίεση της κοινωνίας δεσμεύτηκε να ανακαινίσει τα κτήρια.

Υπενθυμίζεται, πως όταν άρχισε η κατεδάφιση των διατηρητέων αναρτήθηκε σχετική είδηση στο philenews κάτι το οποίο πυροδότησε αντιδράσεις οι οποίες οδήγησαν στην άσκηση πιέσεων και στο σημερινό αποτέλεσμα.

Επιτόπου είχαν σπεύσει λειτουργοί του δήμου και η διαδικασία κατεδάφισης κρίθηκε παράνομη όχι μόνο επειδή τα κτήρια ήταν διατηρητέα αλλά και επειδή στην άδεια που εκδόθηκε στο πλαίσιο κατασκευής του καθεδρικού ναού, ετέθη ως όρος η διατήρηση και συντήρηση τους.

Η ενέργεια της κατεδάφισης θεωρήθηκε εσκεμμένη και ότι έγινε αστραπιαία προκειμένου να αποτραπεί η αντίδραση των αρμοδίων κάτι το οποίο ενισχύθηκε από το γεγονός ότι η κατεδάφιση έγινε χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί ακόμη και η Αρχή Ηλεκτρισμού προκειμένου να διακόψει την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι το οποίο κρίνεται και επικίνδυνο.

Από τους πρώτους που έσπευσαν επιτόπου ήταν και ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντής, ο οποίος οργίστηκε στη θέα των κτηρίων, υποδεικνύοντας πως είναι αδιανόητο να κατεδαφίζονται μπροστά στα μάτια μας τμήματα του πολιτισμού.

Ο τέως Αρχιεπίσκοπος με επιστολή του προς τον δήμαρχο Λευκωσίας είχε αναφέρει πως «το ακίνητο είχε υποστεί σημαντικές φθορές, αλλά μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν, οι πλινθόκτιστοι τοίχοι απορρόφησαν μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα μέρος αυτών να καταρρεύσει, παρασύροντας μέρος της στέγης και καθιστώντας το επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».