Τρέχουν στα φαρμακεία για αντιπυρετικά και τεστ οι πολίτες ενώ οι προσωπικοί γιατροί καλούνται συνεχώς να εξυπηρετήσουν ασθενείς τους οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα πάσης φύσεως λοιμώξεων.

Δυστυχώς, η γρίπη οδήγησε χθες στον θάνατο τρεις ασθενείς, 43, 73 και 87 ετών οι οποία βρίσκονταν σε νοσηλεία στα νοσοκομεία Λευκωσίας και Πάφου. Την ίδια ώρα άλλοι ασθενείς νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα εποχιακών λοιμώξεων στις ΜΕΘ των κρατικών νοσοκομείων ενώ αρκετές δεκάδες είναι και οι νοσηλευόμενοι σε απλούς θαλάμους των νοσηλευτηρίων.

Γρίπη Α και Β και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) στην πρώτη γραμμή ενώ και ο covid-19 καλά κρατεί, αφού αν και δεν παρουσιάζει σοβαρή έξαρση εξακολουθεί να στέλνει στο νοσοκομείο μερικές δεκάδες ανθρώπους κάθε μέρα και να οδηγεί σε περιορισμό εκατοντάδες άλλους.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων προειδοποίησε στις αρχές της εβδομάδας για περαιτέρω αύξηση των περιστατικών γρίπης και RSV τις επόμενες εβδομάδες ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των εποχιακών λοιμώξεων και επαναλαμβάνει τις συστάσεις του.

«Σιγά σιγά άρχισαν να αυξάνονται τα περιστατικά γρίπης Α», ανέφερε στον «Φ» ο παθολόγος (προσωπικός γιατρός του ΓεΣΥ) Παναγιώτης Δημοσθένους, προσθέτοντας ότι «αρκετοί είναι και οι ασθενείς που επικοινωνούν μαζί μας για οδηγίες όταν παρουσιάσουν συμπτώματα».

Βεβαίως, είπε, «δεν πρέπει να επικρατεί πανικός και με το που θα έχουμε κάποια ρινική καταρροή να επιδιώκουμε να δούμε τον γιατρό μας. Στην αρχή των συμπτωμάτων ο κάθε ένας πρέπει να περιορίζεται για να μην μεταδώσει τον ιό που κουβαλά. Εάν τα συμπτώματα, εάν ο πυρετός επιμένει για διάστημα τριών ημέρων τότε σίγουρα χρειάζεται επικοινωνία με τον γιατρό για να δώσει την συμβουλή του ανάλογα με την κάθε περίπτωση».

«Για τον πυρετό, την αδυναμία και τον πόνο στα κόκκαλα παίρνουμε απλά παυσίπονα και αντιπυρετικά, για το μπούκωμα κάνουμε ρινοπλύσεις με θαλασσινό νερό τρεις φορές την ημέρα. Απαραίτητο να λαμβάνουμε αρκετά υγρά (μέχρι τρία λίτρα την ημέρα) και να μετράμε τη θερμοκρασία και το οξυγόνο μας δύο φορές ημερησίως. Σε ό,τι αφορά τις βιταμίνες συνίσταται βιταμίνη D».

Σημαντικό, είπε καταλήγοντας ο κ. Δημοσθένους, «είναι να περιοριζόμαστε όταν έχουμε συμπτώματα για να εμποδίζουμε έτσι την μετάδοση του ιού. Ιδιαίτερη προσοχή, στους ηλικιωμένους και γενικά τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Μετά την πανδημία βεβαίως και την κουλτούρα των τεστ, παρατηρείται πλέον και αυξημένη ζήτηση για εξετάσεις στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Πλούταρχος Γεωργιάδης, «βλέπουμε ότι οι πολίτες έρχονται στα φαρμακεία, κυρίως όταν έχουν ήπια συμπτώματα. Αρκετοί ζητούν να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης για να γνωρίζουν τι ακριβώς έχουν και κυρίως προμηθεύονται με φάρμακα για το κρυολόγημα και την γρίπη, με αντιπυρετικά κ.λπ.».

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αυξημένα περιστατικά αλλά διανύουμε μια εποχή κατά την οποία οι εποχιακές λοιμώξεις πάντοτε προκαλούν αυτό το φαινόμενο», είπε ο κ. Γεωργιάδης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «σήμερα (χθες), και μετά από 12 ημέρες ελλείψεων επέστρεψαν στα ιδιωτικά φαρμακεία και τα αντι-ιικά φάρμακα για την γρίπη».

«Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι τα φάρμακα αυτά χορηγούνται μόνο κατόπιν συνταγής του γιατρού. Άρα πρέπει ο γιατρός να κρίνει πότε ο ασθενής του τα χρειάζεται. Η μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού δεν χρειάζεται αντι-ιικά φάρμακα όταν παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης».

Σε ό,τι αφορά τα κρατικά νοσοκομεία, ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χαράλαμπος Χαριλάου, μιλώντας στον «Φ» επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός ατόμου 43 χρόνων προσθέτοντας ότι «έχουμε πέντε ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δύο στη Λευκωσία, δύο στη Λεμεσό και ένα στη Λάρνακα και βεβαίως οι παθολογικοί και πνευμονολογικοί θάλαμοι είναι υπερπλήρεις».

Οι ασθενείς αυτοί, είπε, «παρουσιάζουν συμπτώματα που χρήζουν παρακολούθησης, για αυτό και εισάγονται για νοσηλεία. Υπάρχουν περιστατικά γρίπης και RSV ενώ σε καθημερινή βάση σε όλα τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται γύρω στους 30-35 ασθενείς με Covid-19».