Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χρόνιοι, κλινήρεις, κυρίως ηλικιωμένοι ασθενείς στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν σωστές υπηρεσίες υγείας αλλά και ολοκληρωμένη φροντίδα στα σπίτια τους, αναδεικνύονται μέσα από τα παράπονα που έλαβε τον μήνα Δεκέμβριο το Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ.
Το τεράστιο κενό που παρουσιάζει η Κύπρος στην φροντίδα ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αλλά δεν χρήζουν νοσηλείας βλέπει όλο και πιο συχνά το φως της δημοσιότητας αφού λόγω και της γήρανσης του πληθυσμού της χώρας οι ανάγκες χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται.
Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην κυπριακή κοινωνία είναι κάποια από τα παράπονα που υποβλήθηκαν τον περασμένο μήνα:
> Ένα παράπονο αφορούσε ηλικιωμένο ασθενή που βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Αποτάθηκε στο Παρατηρητήριο Ασθενών για να ενημερωθεί για τα δικαιώματα του, σε ό,τι αφορά παροχές και επιδόματα, τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί και τα φάρμακα και αναλώσιμα που δικαιούται. Δεν διαθέτει άτομο για να τον φροντίζει και ζήτησε βοήθεια.
> Άλλος πολίτης επικοινώνησε με το Παρατηρητήριο Ασθενών για να αναφέρει ότι η ηλικιωμένη μητέρα του, η οποία υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση υπεβλήθη πρόσφατα και σε άλλη χειρουργική επέμβαση και εξακολουθεί να βρίσκεται σε νοσηλεία. Όταν πάρει εξιτήριο δεν θα μπορεί να παραμείνει στο σπίτι μόνη της, αφού θα χρειάζεται οξυγόνο αλλά και μεταφορά τρεις φορές την εβδομάδα στη μονάδα αιμοκάθαρσης. Τους ενημέρωσαν ότι θα μπορούσε να την μεταφέρει ασθενοφόρο το οποίο όμως, πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους.
> Άλλος συγγενής ηλικιωμένης με άνοια προχωρημένου σταδίου αποτάθηκε στην ΟΣΑΚ για να ενημερωθεί για το κατά πόσον υπάρχουν εξειδικευμένες δομές για φιλοξενία ή άλλη κρατική βοήθεια για την φροντίδα της.
> Ηλικιωμένος με πρόβλημα όρασης χρειάζεται συχνά να μεταβαίνει στο νοσοκομείο για λόγους υγείας. Δεν μπορεί να οδηγήσει και το επίδομα διακίνησης που λαμβάνει είναι μικρό για να καλύψει τις ανάγκες του που είναι αυξημένες.
> Ασθενής με άνοια τις εργάσιμες ημέρες απασχολείται σε πρόγραμμα εθελοντικής οργάνωσης. Τα Σαββατοκύριακα ωστόσο δεν έχει κάπου να αποταθεί και οι συγγενείς του αποτάθηκαν στο Παρατηρητήριο Ασθενών ζητώντας βοήθεια και πληροφορίες.
Παρόμοιας φύσης αναφορές γίνονται στο Παρατηρητήριο Ασθενών σχεδόν κάθε μήνα ενώ αρκετές φορές η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου έχει τοποθετηθεί σχετικά και δημόσια στο παρελθόν ζητώντας την προώθηση νομοσχεδίων που θα καλύψουν, με κάποιο τρόπο τις ανάγκες των ασθενών που χρειάζονται φροντίδα στα σπίτια τους.