Η συμφωνία της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας με την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής (ΚΟΚ&ΔΑΖ) για το πλαίσιο που θα ακολουθηθεί για τις περιοχές και τις περιόδους εκπαίδευσης των κυνηγετικών σκύλων για το 2025, δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους κυνηγούς, ομάδα των οποίων έχει εξαγγείλει εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό το Σάββατο το μεσημέρι. Ουσιαστικά, αυτοί που διαφωνούν υποστηρίζουν ακραίες κυνηγετικές δράσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με την καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων, πίσω από τις οποίες κρύβεται μια τεράστια μαύρη αγορά και εμπορίου κυνηγετικών σκύλων. Θέσεις, ωστόσο, που έρχονται σε αντίθεση με τις πρόνοιες της eυρωπαϊκής οδηγίας για τα πουλιά και τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας.
Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες κοινωνικές πτυχές που προκύπτουν, αφού η εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων θεωρείται κύριο χόμπι για μεγάλη μερίδα του κυνηγόκοσμου, προχώρησε στην παραχώρηση για εκπαίδευση περιοχών και περιόδων με σκοπό την ικανοποίηση τους, με το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στην άγρια πανίδα. Και αυτό, παρ’ όλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πρόθεση να κινήσει σχετική διαδικασία παράβασης εναντίον της Δημοκρατίας, αλλά δεν προχώρησε στην όλη υπόθεση μέσω των εξηγήσεων που δόθηκαν από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας σε συνάντηση δέσμης που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια στη Λευκωσία.
Φέτος, οι περιοχές και οι περίοδοι εκπαίδευσης των κυνηγετικών σκύλων παραχωρήθηκαν βάσει των εισηγήσεων της ΚΟΚ&ΔΑΖ, που, μεταξύ άλλων, εισηγήθηκε την καθολική απαγόρευση της εκπαίδευσης των κυνηγετικών σκύλων για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, η οποία είναι η κύρια αναπαραγωγική περίοδος για την άγρια πανίδα και τα θηράματα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν ορισμένοι κύκλοι και προτάσσουν ως επιχείρημα για να ξεσηκώσουν κυνηγούς να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία.
Οι διαμαρτυρόμενοι υποστηρίζουν την παράνομη παγίδευση των αμπελοπουλιών, καθώς και το κυνήγι με τη χρήση συσκευών που εκπέμπουν κελαηδήματα αγρίων πτηνών, μέθοδος κυνηγίου η οποία απαγορεύεται αλλά είναι ιδιαίτερα προσφιλής στις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας. Για τα πιο πάνω αδικήματα γίνονται κάθε χρόνο πολλές καταγγελίες από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.
Παράλληλα, εκφράζουν την άποψη ότι, οι πληθυσμοί των θηραμάτων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ότι οδεύουν προς εξαφάνισή, κάτι με το οποίο η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας δεν συμφωνεί, παρ’ όλο που οι πληθυσμοί των θηραμάτων φαίνεται να ήταν μειωμένοι κατά την τρέχουσα περίοδο και αυτό διαφάνηκε και από τις καταγραφές που διενήργησε η Υπηρεσία πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Επισημαίνεται, ότι η πραγματική εικόνα της κάρπωσης των θηραμάτων θα διαφανεί με την ολοκλήρωση της ετήσιας έρευνας κάρπωσης που διεξάγεται από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και θα τύχει σύγκρισης με αυτές των προηγούμενων ετών.
Σημειώνεται ότι στην Κύπρο σήμερα εκδίδουν άδεια κυνηγίου κοντά στις 40.000 κυνηγοί, ενώ στο κυνήγι φαίνεται να χρησιμοποιούνται πέραν των 40.000 κυνηγετικών σκύλων. Τα πιο πάνω επιφέρουν τεράστια κυνηγετική πίεση και σε συνδυασμό με τη λαθροθηρία που υφίσταται δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον ανάπτυξης και διατήρησης των θηραμάτων.
Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για διατήρηση των θηραμάτων, αλλά αυτές βρίσκουν εμπόδιο στην καταστροφή και υποβάθμιση των βιοτόπων με αρνητικό αντίκτυπο στους πληθυσμούς των θηραμάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, κάθε μεμονωμένη κατοικία που ανεγείρεται, κάθε επέκταση οικιστικών, τουριστικών και βιομηχανικών ζωνών που αποφασίζεται, κάθε νέο φωτοβολταϊκό που δημιουργείται, κάθε νέα ανεμογεννήτρια που εγκαθίσταται και κάθε νέα αντιπυρική ζώνη και αγροτικός ή δασικός δρόμος που χαράσσεται και άλλοι λόγοι επιφέρουν μεγάλη ζημιά στα θηράματα η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμη. Επιπρόσθετα των πιο πάνω σοβαρό πλήγμα στα εδαφόβια κυρίως πτηνά, όπως η πέρδικα και η φραγκολίνα, καθώς και στο λαγό, προκαλεί ο πρόωρος θερισμός των σιτηρών, η ανεξέλεγκτη χρήση ζιζανιοκτόνων, καθώς και η εγκατάλειψη της παραδοσιακής γεωργίας κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, η διαχείριση της άγριας πανίδας δεν είναι λύση μιας απλής μαθηματικής πράξης. Αντίθετα, σημειώνει, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία λήψης διαχειριστικών μέτρων που δεν περιορίζεται στα όρια μιας κυνηγετικής φάρμας, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη την ύπαιθρο και στην οποία εμπλέκονται και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, καθώς και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες όπως είναι οι καιρικές συνθήκες που κάποτε ευνοούν την άγρια πανίδα και κάποτε όχι. Επιπρόσθετα, τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται στη φύση έχουν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και ποτέ άμεσα.
«Δυστυχώς όμως, με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής να γίνεται συνεχώς όλο και πιο έντονο σε συνδυασμό με την πίεση που παρουσιάζεται για αναπτύξεις στο φυσικό περιβάλλον, την αλλαγή της χρήσης γης, την καταστροφή της μωσαϊκότητας των βιοτόπων, τη συνεχή οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, την αφύσικη πυκνότητα δρόμων, την ανθρωποκεντρική διαχείριση των δασών, της μεγάλης έντασης και έκτασης πυρκαγιές, την μεγάλη κυνηγετική πίεση που δέχονται κάποια θηράματα (ειδικά ο λαγός), η αλλαγή των τρόπων κυνηγίου όπου σε πολλές περιπτώσεις υποστηρίζεται από τεχνολογικά μέσα, της χρήσης κυνηγετικών σκύλων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κ.ά., η άγρια πανίδα επηρεάζεται αρνητικά και πολύ δύσκολα μπορεί να παρουσιαστεί ξανά στα επίπεδα πληθυσμών που υπήρχαν πριν 30, 40 και 50 χρόνια στην Κύπρο», εξηγεί η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Επιπρόσθετα, τονίζει ότι, δυστυχώς, αυτή η συνθήκη δεν διορθώνεται με τις απελευθερώσεις θηραμάτων, όπως είναι η λανθασμένη εντύπωση που έχει μεταδοθεί και σε ένα μεγάλο μέρος των κυνηγών.
Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό – Τα έξι αιτήματα των διοργανωτών
Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο, το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών και οι «Αγανακτισμένοι Κυνηγοί», εξαιτίας της άσχημης κατάστασης, στην οποία όπως υποστηρίζουν έχουν περιέλθει οι βιότοποι και τα θηράματα, ειδικά ο λαγός, η πέρδικα και η φραγκολίνα. Η συγκέντρωση θα γίνει στη 1:00μ.μ. στον χώρο στάθμευσης του ΓΣΠ και θα ακολουθήσει πορεία των οχημάτων στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου στις 1:30μ.μ.
Τα αιτήματα τους είναι τα ακόλουθα:
1. Ανάθεση σε ειδικούς επιστήμονες της μελέτης, ετοιμασίας και εφαρμογής του διαχειριστικού σχεδίου και πλάνου για όλα τα θηράματα.
2. Εφαρμογή της νομοθεσίας για αντικατάσταση του προϊστάμενου του Ταμείου Θήρας, Παντελή Χατζηγέρου, ο οποίος φέρει την ευθύνη της κακής κατάστασης που επικρατεί.
3. Η πάταξη της λαθροθηρίας να ανατεθεί αποκλειστικά στο Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας, το οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί με επαρκή αριθμό προσωπικού και μέσων.
4. Η φιλελευθεροποίηση της εκτροφής των ενδημικών θηραμάτων.
5. Να αυξηθούν οι ποινές για τη λαθροθηρία και να θεσπισθούν πρόνοιες για κατάσχεση και δήμευση των οπλών και μέσων αυτής ως και στέρηση αδείας κυνηγιού των παρανομούντων.
6. Άρση της παράνομης δράσης ακτιβιστών και προστασία του παραδοσιακού κυνηγιού.