Άνω κάτω η Αστυνομία αφού μετά τις δυο αποδράσεις σε διάστημα μιας εβδομάδας, ήρθε η σύλληψη δύο ενστόλων, ο ένας για διαφθορά. Η κυβέρνηση στηρίζει τη νέα ηγεσία του Σώματος, διαμηνύει, ωστόσο, ότι ο χρόνος δεν είναι ανεξάντλητος. Παράλληλα, ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας, Μάριος Χαρτσιώτης, κάλεσε την ηγεσία της στο γραφείο του και με έντονο ύφος ζήτησε μηδενική ανοχή στη διαφθορά και παράλληλα λήψη μέτρων ώστε να σταματήσουν οι αποδράσεις και γενικά τα περιστατικά που διασύρουν το Σώμα.

Ωστόσο η εικόνα στην Αστυνομία δεν είναι και η καλύτερη αυτή τη στιγμή. Ενδεικτικό είναι πως χθες έξι αστυφύλακες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για διερευνώμενες υποθέσεις εναντίον τους. Αυτό από τη μια δείχνει πως οι εντολές του υπουργού Δικαιοσύνης για μηδενική ανοχή έπιασαν τόπο και από την άλλη, το επίπεδο που βρίσκεται το Σώμα. Εξάλλου, καθόλου τυχαία δεν ήταν η χθεσινή παραδοχή του Αρχηγού Θεμιστού Αρναούτη για παθογένειες δεκαετιών που έπληξαν την επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας και την ανάγκη για βαθιές τομές.

Τέσσερις αστυφύλακες τέθηκαν εκτός υπηρεσίας για την απόδραση του 39χρονου Ρουμάνου από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η διαθεσιμότητα αφορά στους δύο αστυφύλακες που ήταν φρουροί του εκείνη την ώρα στο νοσοκομείο και τους άλλους δύο συναδέλφους τους που πήγαν για να τους αντικαταστήσουν. Άλλος ένας αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά από καταγγελία γυναίκας για επίθεση, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία και παρενοχλητική παρακολούθηση. Έκτος ειδικός αστυνομικός μπήκε σε διαθεσιμότητα για υπόθεση διαφθοράς.

Το θέμα των αποδράσεων και γενικά της επιχειρησιακής ικανότητας της Αστυνομίας συζητήθηκε χθες το πρωί σε σύσκεψη της ηγεσίας του Σώματος υπό τον πολιτικό της προϊστάμενο, Μάριο Χαρτσιώτη. Ο κ. Χαρτσιώτης εμφανίστηκε έντονος σε σχέση με το θέμα των μέτρων που έπρεπε να λαμβάνονται και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έθεσε επιτακτικά το θέμα της διαφθοράς εντός της Αστυνομίας, στέλνοντας το μήνυμα πως ο ίδιος και η κυβέρνηση αλλά και η Πολιτεία γενικότερα στηρίζουν τη μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα.

Κατά τη σύσκεψη, ο Αρχηγός Αστυνομίας επικεντρώθηκε στις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καλύψει επιχειρησιακά κενά και αδυναμίες που εντόπισε η νέα ηγεσία και τα οποία ανάγονται σε παθογένειες δεκαετιών, τονίζοντας, παράλληλα, ότι για την αντιμετώπιση τους θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, παρά τις όποιες δυσκολίες η νέα ηγεσία τόνισε εμφαντικά την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει για το σκοπό αυτό αμέσως σε βαθιές τομές ώστε να ξεκινήσει η ουσιαστική αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, με βάση σχετικό σχεδιασμό, ο οποίος προβλέπει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση πήρε θέση για τις βολές που δέχεται ο αρμόδιος υπουργός και η νέα ηγεσία της Αστυνομίας λόγω των αποδράσεων. Κληθείς από την κρατική τηλεόραση να τοποθετηθεί για το κατά πόσον στηρίζει τον υπουργό Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η νέα ηγεσία της Αστυνομίας. Όπως τόνισε, «ο Αρχηγός έκανε μια διττή παρέμβαση. Η πρώτη αφορούσε τη μεταφορά κρατούμενων από το κελί εκτός των συγκεκριμένων χώρων, αλλά έκανε και παραδοχή». Σημείωσε δε ότι «δίδεται χρόνος στη νέα ηγεσία, αλλά δεν είναι ανεξάντλητος. Από τη στιγμή που αναγνωρίζεται το πρόβλημα, πρέπει να φέρουν τις λύσεις για να ξεπεραστούν αυτές οι αδυναμίες».