Η Κύπρος παράλληλα με την πολιτική της Τουρκίας για αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου ή και ενσωμάτωσής του, είχε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια και κενά ως προς πτυχές της ασφάλειας στα αεροδρόμια της.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή καταγράφοντας 13 σημεία τα οποία άπτονταν της ασφάλειας των αεροδρομίων και παρά την κάποια κωλυσιεργία που υπεδείχθη, δρομολογήθηκε διαδικασία ώστε να κλείσουν οι τρύπες που είχαν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια ελέγχου.

Το θέμα της ασφάλειας των πτήσεων από παράνομες ενέργειες της Τουρκίας θα συζητηθεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών, ενώ στο πλαίσιο της συζήτησης αναμένεται να γίνει και αναφορά στο βαθμό ετοιμότητας του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας να χειριστεί τα ζητήματα που αφορούν θέματα ασφάλειας των αεροδρομίων. Σημειώνεται, πως πέραν του αποτελεσματικού ελέγχου του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ευθύνη του οποίου έχει το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, για την ασφαλή λειτουργία των αεροδρομίων απαιτείται η συνεργασία και άλλων υπηρεσιών όπως η Πυροσβεστική.

Το θέμα των κινδύνων στην ασφάλεια πτήσεων ενέγραψαν οι Μαρίνος Μουσιούττας (πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών και ο βουλευτής Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης. Ο κ. Μουσιούττας ενέγραψε θέμα υπό τον τίτλο «Τα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν για την ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Κύπρου μετά και από τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς για απευθείας πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο» ενώ ο βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης ενέγραψε θέμα προς συζήτηση υπό τον τίτλο «Οι κίνδυνοι στην ασφάλεια πτήσεων FIR Λευκωσίας ως αποτέλεσμα των τουρκικών παρανομιών και των ενεργειών του ψευδοκράτους και η ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία  να έχει μια εμπεριστατωμένη στρατηγική αντιμετώπισης τους».

Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε στον «Φ», ότι η Επιτροπή θα ενημερωθεί αρμοδίως για την κατάσταση που επικρατεί και θα παρασχεθεί οποιαδήποτε τυχόν βοήθεια απαιτηθεί.

Πάντως, ο βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης είχε εγείρει το θέμα της ασφάλειας πτήσεων από τον Φεβρουάριο του 2022 με επιστολή του προς τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Με σχετική επιστολή του, ο κ. Ορφανίδης ενημέρωνε τον Πρόεδρο ότι ετέθη ενώπιον του εμπιστευτική πληροφορία με βάση την οποία η Πολιτική Αεροπορία της Τουρκίας, σε συνεργασία με τον Ερευνητικό Κέντρο του EUROCONTROL είχε αρχίσει την αναδιάρθρωση του τουρκικού FIR. Με βάση τη συγκεκριμένη ενημέρωση, το έργο υλοποιείτο με τη βοήθεια ειδικών εξομοιωτών και ζητήθηκε όπως στις ασκήσεις συμπεριληφθεί και το FIR του ψευδοκράτους. Όπως υπεδείκνυε ο κ. Ορφανίδης, λίγο καιρό πριν είχαν δει το φως της δημοσιότητας στον τουρκοκυπριακό τύπο, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρχε πρόθεση όπως οι πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου θεωρηθούν εσωτερικές πτήσεις.

Ο κ. Ορφανίδης είχε στείλει επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο με παραλήπτη και τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Εξάλλου, ο υπουργός Μεταφορών κ. Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά, σε επιστολή του προς τον βουλευτή παρατηρεί πως η Τουρκία, όπως και οι λοιπές χώρες μέλη του EUROCONTROL, μπορεί να κάνει χρήση των δυνατοτήτων που ο Οργανισμός αυτός διαθέτει για διεξαγωγή μελετών με σκοπό την ανάπτυξη των αεροπορικών υποδομών και αεροδιαδρόμων καθώς και για βελτίωση της ασφάλειας των αερομεταφορών.

Ομοίως και η Κύπρος, προσθέτει ο υπουργός, κατ’ αντίστοιχο τρόπο έχει αξιοποιήσει τις δυνατότητες αυτές για τον επανασχεδιασμό του εναέριου χώρου Λευκωσίας που βρίσκεται υπό την ευθύνη της.

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, προς το σκοπό αυτό, ομάδα ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων το 2019 μετέβη στη Γαλλία για να στελεχώσει εξομοιωτές, ενώ σχεδίασε και εφάρμοσε τη νέα δομή αεροδιαδρόμων εξυπηρετώντας σημαντικά την αυξημένη κυκλοφορία.

Τέλος, ο κ. Βαφεάδης, σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα με βάση τα οποία γίνονται σκέψεις όπως οριστεί το παράνομο αεροδρόμιο στα κατεχόμενα ως τουρκικό (εξου και η αναφορά σε εσωτερικές πτήσεις) κάτι τέτοιο θα συγκρουόταν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις πρόνοιες της Σύμβασης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) την οποία η Τουρκία έχει κυρώσει.