Στο τελικό στάδιο εισήλθε η προσπάθεια της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού προκειμένου να διευρύνει τις εξουσίες της μέσω τροποποιητικού νομοθετήματος που επεξεργαζόταν από το 2023, ώστε να επιχειρήσει να καθαρίσει τον στάβλο του Αυγεία στον αθλητισμό.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», στο δεύτερο δεκαήμερο του περασμένου Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε καθοριστική συνάντηση μεταξύ αρμόδιων στελεχών της Επιτροπής και της Νομικής Υπηρεσίας. Στην εν λόγω συνάντηση (19/12) συμμετείχε και ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.

Οι δυο πλευρές κατέληξαν σε κάποια βασικά ζητήματα ως προς τις πρόνοιες του τροποποιητικού νομοσχεδίου, το κείμενο του οποίου παίρνει εντός των ημερών την τελική του μορφή. Ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», μάλιστα, αναφέρουν ότι την προσεχή Τρίτη (7/1) στέλεχος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, θα διαβιβάσει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αφού πρώτα εξεταστεί και από το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία για τον τελικό νομοτεχνικό έλεγχο και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Πηγή της εφημερίδας μας, ανέφερε πως το τελικό κείμενο όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά από συνεννοήσεις/ συναντήσεις με αρμόδια στελέχη της Γενικής Εισαγγελίας και κυρίως τη συνάντηση της 19ης Δεκεμβρίου, θα περιλαμβάνει πρόνοιες που θα επιτρέπουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού να μπορεί να επέμβει δραστικά για να αντιμετωπιστούν αρνητικά φαινόμενα στον αθλητισμό. Πληροφορίες μας αναφέρουν πως το τροποποιητικό νομοθέτημα του Νόμου (Ο περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμος του 2017 (Ν. 180(I)/2017) προνοεί –ανάμεσα σ’ άλλα– τα ακόλουθα:

>> Οικονομικής φύσεως μέτρα. Περιλαμβάνεται πρόνοια προκειμένου να επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις για συγκεκριμένα σοβαρά παραπτώματα και, πιο συγκεκριμένα, επιβολή προστίμου μέχρι και €200.000. Όπως είναι γνωστό υψηλές οικονομικές ποινές μπορούν να επιβάλουν κι άλλοι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

>> Θα μπορεί να αφαιρεί αθλητική ιδιότητας από παράγοντα. Στην ουσία, το διοικητικό στέλεχος αθλητικής Ομοσπονδίας που θα υποπίπτει σε προκαθορισμένα παραπτώματα/ αδικήματα θα χάνει αυτόματα το δικαίωμα να ασχολείται με οποιοδήποτε άθλημα, διοικητικά ή άλλως πως.

>> Διεύρυνση εξουσιών σε όλο το φάσμα του αθλητισμού. Με το τελικό κείμενο του νομοθετήματος η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού επιχειρεί να αποκτήσει εξουσία επέμβασης ακόμα και σε οργανωτικά ζητήματα Ομοσπονδιών όλων των αθλημάτων. Έχει παρατηρηθεί, για παράδειγμα, πως αθλητικοί φορείς αθλημάτων λειτουργούν χωρίς πλαίσιο κανονισμών, με αποτέλεσμα κάποιοι παράγοντες να κόβουν και να ράβουν και κατ’ επέκταση να αδικούνται αθλητές. Το τελικό κείμενο αποσκοπεί στο να είναι διακριτός ο ρόλος της Επιτροπής και να της παρέχεται η δυνατότητα επέμβασης σε τέτοιες περιπτώσεις.

>> Δέσμευση αθλητικής περιουσίας. Με πρόνοια επιχειρείται να αποστερείται σε μια Ομοσπονδία η δυνατότητα να διαχειρίζεται αθλητική εγκατάσταση ή/και περιουσία που της παρέχεται από το κράτος, σε περίπτωση που παράγοντές της ελέγχονται για υπόθεση διαφθοράς.

>> Ξεκάθαρες αναφορές για να είναι διακριτό πλέον από το προοίμιο του νόμου, τι εστί χειραγώγηση αγώνα και χειραγώγηση διοργάνωσης. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή το 2023 είχε αναδειχθεί πως ο Νόμος παρουσίαζε σχετική ασάφεια.

>> Υιοθέτηση και εφαρμογή προνοιών της Λευκής Βίβλου (πρόταση δράσεων της ΕΕ), ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος, όχι μόνο για τα λεφτά που δίδονται από το κράτος στην Ομοσπονδία, αλλά και για τα χρήματα που λαμβάνει ένας αθλητικός οργανισμός από ιδιώτες χορηγούς. Με άλλα λόγια, όλα τα οικονομικά στοιχεία της Ομοσπονδίας θα τίθενται υπό το μικροσκόπιο.

Επεξεργασία από το 2023

Οι συζητήσεις για το τροποποιητικό νομοσχέδιο ήταν σε πλήρη εξέλιξη από το 2023. Και τότε είχε ετοιμαστεί σχετικό κείμενο, όμως, κατόπιν συζητήσεων με τους επικεφαλής και αρμόδια στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας, κρίθηκε πως κάποια ζητήματα χρήζουν περαιτέρω εξέτασης.

Είναι ενδεικτικό ότι αρχικά τα στελέχη της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού προσανατολίζονταν να προωθήσουν νομοθετική πρόνοια ώστε να αποκτήσουν ανακριτικές εξουσίες. Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις του το φθινόπωρο του 2023 ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Ευθυμίου, μετά από συζητήσεις με τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, κρίθηκε πως οι ανακριτικές εξουσίες θα πρέπει να διατηρηθούν στις διωκτικές Αρχές.

Επιπρόσθετα, να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας προκρίνει εδώ και καιρό την προσθήκη άρθρου στο νομοθέτημα, ώστε να μπορεί να επιβάλει μέτρο «παγώματος» κρατικής χορηγίας σε Ομοσπονδία. Η Νομική Υπηρεσία σε κάποια στιγμή είχε κρίνει για νομικούς λόγους ότι αυτή η πρόνοια δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο.

Στόχοι για 2025 και η μεγάλη έρευνα για περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων

Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού εντός του 2025 επιδιώκει να κλείσει οριστικά το θέμα με το τροποποιητικό νομοσχέδιο. Θεωρείται καθοριστικής σημασίας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αρνητικά φαινόμενα στον αθλητισμό.

Στελέχη της θεωρούν πως αν και έχουν βάλει τις βάσεις, εντούτοις,  κρίνουν πως δεν μπορούν να επέμβουν δραστικά με βάση την κείμενη νομοθεσία κι ούτε ότι μπορούν με ευκολία να εγκαθιδρύσουν κοινό μηχανισμό με άλλους φορείς.

Είναι ενδεικτικό ότι το καλοκαίρι του 2023 είχαν γίνει πολλές προσπάθειες συνεργασίας με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, ούτως ώστε να λαμβάνονται δραστικά μέτρα κατά ελεγχόμενων Ομοσπονδιών.

Τότε υπήρξαν συζητήσεις και επικοινωνία μεταξύ Επιτροπής και ΚΟΑ, με την πρώτη να εισηγείται όπως τίθενται υπό διαχείρισης Ομοσπονδίες που ελέγχονται για ενδεχόμενη διαφθορά (οικονομικός έλεγχος και αφαίρεση δυνατότητας διαχείρισης αθλητικών εγκαταστάσεων).

Ωστόσο, αν και είχε καταγραφεί θετικό κλίμα, εντούτοις η συνεργασία της Επιτροπής με τον ΚΟΑ για ζητήματα διαφθοράς στον αθλητισμό δεν προχώρησε. Κατά συνέπεια, κρίνεται σημαντικό από την Επιτροπή να διευρυνθούν οι εξουσίες της, καθώς σε ένα τέτοια ενδεχόμενο θα αποκτήσει τη δυναμική που επιδιώξει για να επιλύσει αμέσως ζητήματα.

Να σημειωθεί ότι εντός του 2025 η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού θα έχει αποτελέσματα σε σχέση με τη νέα μεγάλη έρευνα που άρχισε και αφορά τις συμβάσεις με Ομοσπονδίες και σωματεία για κρατική περιουσία. Πρόκειται για χώρους αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (γήπεδα, προπονητικά κέντρα, σκοπευτήρια, κολυμβητήρια κ.α.), που θα τεθούν υπό το μικροσκόπιο της Επιτροπής σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κακοδιαχείριση ή/και παρανομίες από συλλόγους ή Ομοσπονδίες.

Να σημειωθεί ότι η Νομική Υπηρεσία θα καταλήξει σε αποφάσεις προσεχώς σε σχέση με πορίσματα ερευνών που έγιναν για αθλήματα όπως τη σκοποβολή, το τζούντο και το αγωνιστικό αυτοκίνητο. Αρχές του έτους θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία και το αποτέλεσμα της ποινικής έρευνας για το ενδεχόμενο ασυμβίβαστο του προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γιώργου Κούμα.