Με τον απόηχο των όσων ντροπιαστικών διαδραματίστηκαν για άλλη μια φορά στη Λεμεσό κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των δύο λεμεσιανών ομάδων, η Αστυνομία βρίσκεται για άλλη μια φορά στο στόχαστρο, δεχόμενη σωρεία επικρίσεων κυρίως για το επιχειρησιακό σχέδιο που εφάρμοσε, ώστε να αποφεύγονται έκτροπα και βανδαλισμοί. Μπορεί στο γήπεδο να κύλησαν όλα ομαλά, ωστόσο, οι τραμπούκοι άδραξαν την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενοι κενό στο επιχειρησιακό πλάνο, για να κάνουν τα δικά τους.
Από το πρωί έχει διαταχθεί διοικητική έρευνα με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας για να διαπιστωθεί κατά πόσο έγιναν λάθη και παραλείψεις στον σχεδιασμό της επιχείρησης αστυνόμευσης και εάν ενδεχομένως υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες σε μέλη της Δύναμης.
Έγκυρες πληροφορίες του philenews θέλουν τα βλέμματα της διοικητικής έρευνας να επικεντρώνονται στο Κέντρο Κρίσεως που λειτούργησε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού και στους υπευθύνους που ορίστηκαν για την εποπτεία και αστυνόμευση της πόλης και των υποστατικών τα οποία τέθηκαν υπό τη διακριτική παρακολούθηση της Δύναμης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Κέντρο Κρίσεως της ΑΔΕ Λεμεσού βρίσκονταν και μέλη του Γραφείου Συλλογής Πληροφοριών, όπου λάμβαναν διάφορες πληροφορίες όλη την ημέρα. Φαίνεται εκ των υστέρων, ότι υποτιμήθηκε από τις Αρχές η παρουσία προσώπων στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο της ΑΕΛ, «Νίκος Σολομωνίδης».
Παρά την παρουσία περίπου 350 ατόμων που είχαν μεταβεί στο κλειστό του Απόλλωνα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα, αφού το ντέρμπι διεξαγόταν χωρίς φιλάθλους, αυτό φαίνεται να μην έτυχε σωστής αξιολόγησης από τις Αρχές. Αν και είχαν τοποθετηθεί αρχικά δύο αντιοχλαγωγικές ομάδες σε απόσταση αναπνοής από το σημείο, τελικά το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς.
Για τον χθεσινό αγώνα είχε εκπονηθεί επιχειρησιακό πλάνο αστυνόμευσης, αφού κρίθηκε υψηλού κινδύνου και εργάστηκαν για αυτόν 182 μέλη της Αστυνομίας, τα οποία επιφορτίστηκαν με την αστυνόμευση των χώρων του σταδίου αλλά και διαφόρων υποστατικών στη Λεμεσό.
Πληροφορίες που φτάνουν στην ιστοσελίδα μας αναφέρουν ότι σε πολύ κοντινή απόσταση από το κλειστό της ΑΕΛ υπήρχαν διμοιρίες της Αστυνομίας από τις 18:00 το απόγευμα και μέχρι την έναρξη του ντέρμπι, έχοντας οπτική επαφή με το γήπεδο της ΑΕΛ. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τις διμοιρίες να μετακινήθηκαν, να αποχώρησαν από το σημείο και να παρατάχθηκαν αλλού. Μάλιστα, οι διμοιρίες φέρεται να έλαβαν οδηγίες μέσω ασυρμάτου να αποχωρήσουν από τα κλειστά γήπεδα, καθώς τους αναφέρθηκε ότι μπορεί να ήταν στόχος και να προκαλούσαν.
Μετά το γκολ του Απόλλωνα και συγκεκριμένα γύρω στις 20:15, περίπου 30 κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο κλειστό της ΑΕΛ, διαλύοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Οι τραμπούκοι, για περίπου 15 λεπτά, κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμά τους, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές στο γήπεδο και στις εγκαταστάσεις.
Σοβαρές ευθύνες στην Αστυνομία επέρριψε από την πρώτη στιγμή η ΑΕΛ, κάνοντας λόγο για έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης, ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις.
«Δυστυχώς, ενώ είχαμε ενημερώσει την Αστυνομία ότι είχαμε πληροφορίες για σκέψεις οπαδών του Απόλλωνα για δολιοφθορές και ενώ μας είχε ενημερώσει η Αστυνομία ότι θα είχε μια διμοιρία εδώ, τελικά βλέπουμε ότι ακόμα μια φορά κάποιοι ανήλικοι ή ενήλικες, δεν ξέρω, κατάφεραν να ξεφύγουν από την Αστυνομία, να μπουν μέσα και να κάνουν ζημιές χιλιάδων ευρώ», είπε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΑΕΛ χθες βράδυ έξω από το γήπεδο. Σημείωσε μάλιστα ότι έλαβε ενημέρωση για δύο διμοιρίες που βρίσκονταν έξω από το γήπεδο, μαζί με drone.
Σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση των βανδαλισμών, στο ΤΑΕ Λεμεσού έχει συσταθεί ανακριτική ομάδα, η οποία επικεντρώνεται σε κλειστά κυκλώματα της περιοχής για εντοπισμό των δραστών. Την ίδια ώρα, από το γήπεδο παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια, τα οποία θα αποσταλούν για επιστημονικές εξετάσεις.