Ολόκληρο το σύστημα υγείας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
Στα δημόσια νοσοκομεία, ασθενείς με εποχιακές λοιμώξεις νοσηλεύονται σε θαλάμους πέραν των παθολογικών και πνευμονολογικών λόγω υπερπληρότητας ενώ ο ΟΚΥπΥ προχωρεί διαρκώς σε ειδικές διευθετήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερο αριθμό κλινών.
Σε διαρκή εγρήγορση και το υπουργείο Υγείας, το οποίο, βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξε πριν από τα Χριστούγεννα με τον ιδιωτικό τομέα, έχει κάνει την παρέμβαση του σε αρκετές περιπτώσεις και ήδη δεκάδες ασθενείς έχουν μεταφερθεί από τα δημόσια στα ιδιωτικά νοσοκομεία για νοσηλεία. Τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών δέχονται συνεχώς πιέσεις εξαιτίας της αυξημένης προσέλευσης ασθενών και όπως πληροφορούμαστε στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας βρίσκονται στην αναμονή για εισαγωγή σε θαλάμους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα εποχιακών λοιμώξεων.
Από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες βράδυ ανέφερε στο philenews η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, «έχουν μεταφερθεί στα ιδιωτικά νοσοκομεία, κυρίως σε Λευκωσία και Λεμεσό, δεκάδες ασθενείς και η προσπάθεια μας είναι συνεχής και αδιάκοπη». Μόνο στη Λευκωσία, είπε η κ. Γιαννάκη, «έχουν μεταφερθεί στα ιδιωτικά νοσοκομεία 54 ασθενείς».
Το υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε, βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση και φαίνεται ότι ο μηχανισμός που έχει στηθεί, λειτουργεί μέχρι αυτή την ώρα πολύ καλά».
Πολύ ψηλή πληρότητα, ανέφερε από πλευράς του στο philenews ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, «έχουμε στα παιδιατρικά τμήματα, στα παθολογικά και τα πνευμονολογικά τμήματα και υπάρχουν και ασθενείς στη διασπορά. Δηλαδή, νοσηλεύονται σε δωμάτια θαλάμων άλλων ειδικοτήτων αφού δεν υπάρχουν ελεύθερες παθολογικές κλίνες».
«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ένας ασθενής με λοίμωξη δεν μπορεί να νοσηλευθεί σε δωμάτιο στο οποίο υπάρχουν ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας. Αυτό σημαίνει, ότι εάν για παράδειγμα μεταφέρουμε ένα ασθενή με λοίμωξη σε δωμάτιο του χειρουργικού θαλάμου και το δωμάτιο είναι δίκλινο, τη δεύτερη κλίνη μπορούμε να την καλύψουμε στη συνέχεια μια άλλο ασθενή που θα έρθει στο νοσοκομείο με την ίδια λοίμωξη.
Για να γίνει αυτό χρειάζονται διαρκώς ειδικές διευθετήσεις στις οποίες και προβαίνουμε».
Αυξημένος αριθμός περιστατικών, ανέφερε ο κ. Χαριλάου, «αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, τον RSV, ο οποίος, αν και βάσει των όσων βλέπουμε κάθε χρόνο θα έπρεπε να αρχίσει να υποχωρεί αυτή την περίοδο, παρατηρούμε ότι εξακολουθεί να παρουσιάζει δραστηριότητα που επηρεάζει κυρίως τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους και υπερήλικες. Αυτή την περίοδο έχει αρχίσει και η δραστηριότητα της γρίπης, συν όλες οι άλλες εποχιακές λοιμώξεις, πνευμονίες κυρίως κλπ».
Η έξαρση «αυτή την περίοδο δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν αναμενόμενη και σίγουρα θα υπάρξει και συνέχεια διότι πάντοτε εντός Ιανουαρίου τα περιστατικά μας αρχίζουν να αυξάνονται σημαντικά».