Κίνητρα και αντικίνητρα για τους γυναικολόγους προβλέπει το Σχέδιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας που τέθηκε από χθες σε πιλοτική εφαρμογή στο πλαίσιο της στρατηγικής του υπουργείου Υγείας για μείωση του αριθμού των αχρείαστων καισαρικών τομών που διενεργούνται στην Κύπρο.

Βάσει του σχεδίου και όταν η περίοδος της πιλοτικής εφαρμογής λήξει, οι γυναικολόγοι του Γενικού Συστήματος Υγείας θα μπορούν να λάβουν επιβράβευση, δηλαδή να πάρουν περισσότερα χρήματα, εάν συγκρατούν τον αριθμό των καισαρικών τομών που διενεργούν εντός καθορισμένων ορίων, αλλά ταυτόχρονα θα βλέπουν μείωση των απολαβών τους μέχρι και κατά 35% στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ξεπερνούν, σε συγκεκριμένο ποσοστό, τα όρια που έχει καθορίσει ο ΟΑΥ.

Αναφέρεται ότι το Σχέδιο θα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών, δηλαδή, δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι καισαρικές τομές που θα διενεργούνται λόγω πραγματικής ανάγκης για την προστασία της μητέρας και του παιδιού. 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχαν οι γυναικολόγοι από τον ΟΑΥ επιβράβευση από 5% μέχρι 15% θα δίνεται όταν:  (Ο υπολογισμός θα γίνεται επί των τοκετών που διενεργεί ο κάθε γιατρός σε ένα νοσηλευτήριο)

  • Ο γιατρός που θα διενεργεί <30% μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών έναντι του συνόλου των τοκετών που πραγματοποίησε κατά τους προηγούμενους μήνες στο εν λόγω νοσηλευτήριο, θα λαμβάνει επιβράβευση 15% επί του συνολικού εισοδήματος όλων των τοκετών που διενήργησε στο εν λόγω νοσηλευτήριο
  • Ο γιατρός που διενεργεί 30.01% – 40% μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών έναντι του συνόλου των τοκετών που πραγματοποίησε κατά τους προηγούμενους μήνες στο εν λόγω νοσηλευτήριο, θα λάβει επιβράβευση 5% επί του συνολικού εισοδήματος όλων των τοκετών που διενήργησε στο εν λόγω νοσηλευτήριο.  

Καμία επίπτωση, δηλαδή δεν θα δίνεται ούτε επιβράβευση αλλά δεν θα επιβάλλεται ούτε και πρόστιμο όταν o γυναικολόγος θα διενεργεί 40.01% – 50% καισαρικές τομές έναντι του συνόλου των τοκετών που θα έχει πραγματοποιήσει ο ίδιος κατά τους προηγούμενους μήνες.

Από το σημείο αυτό ωστόσο και μετά, ο ΟΑΥ θα επιβάλλει πρόστιμα, ή πιο σωστά, οι γιατροί θα δέχονται εκπτώσεις στις απολαβές τους. Οι εκπτώσεις θα ανεβαίνουν κλιμακωτά και ανάλογα με το ποσοστό των μη επιπλεγμένων καισαρικών που θα διενεργεί ο γιατρός σε συγκεκριμένο νοσηλευτήριο.

Αναλυτικά:

  • Γιατρός που θα διενεργεί 50.01% – 60% μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών έναντι του συνόλου των τοκετών που πραγματοποίησε κατά τους προηγούμενους μήνες,  θα δέχεται έκπτωση 5% στο μισό εισόδημα των μη επιπλεγμένων καισαρικών που διενήργησε στο εν λόγω νοσηλευτήριο
  • Γιατρός που θα διενεργεί 60.01% -70% μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών έναντι του συνόλου των τοκετών που πραγματοποίησε κατά τους προηγούμενους μήνες θα δέχεται έκπτωση 10% στο μισό εισόδημα των μη επιπλεγμένων καισαρικών που διενήργησε στο εν λόγω νοσηλευτήριο
  • Γιατρός που θα διενεργεί 70.01% -80% μη επιπλεγμένων καισαρικών θα δέχεται έκπτωση 15% στο μισό εισόδημα των μη επιπλεγμένων καισαρικών που διενήργησε στο εν λόγω νοσηλευτήριο
  • Γιατρός που θα διενεργεί 80.01% -90% μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών θα δέχεται έκπτωση 25% στο μισό εισόδημα των μη επιπλεγμένων καισαρικών που διενήργησε στο εν λόγω νοσηλευτήριο
  • Γιατρός που θα διενεργεί >90% μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών έναντι του συνόλου των τοκετών που πραγματοποίησε θα δέχεται έκπτωση 35% στο μισό εισόδημα των μη επιπλεγμένων καισαρικών που διενήργησε στο εν λόγω νοσηλευτήριο.  

Για την σωστή εφαρμογή του Σχεδίου, ο ΟΑΥ, όπως ενημερώθηκαν οι γυναικολόγοι, «θα παρακολουθεί τα ποσοστά διενέργειας μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών έναντι του συνόλου των τοκετών ανά ιατρό ανά νοσηλευτήριο. Ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης αυτής, κάθε μήνα ο γιατρός και το νοσηλευτήριο θα λαμβάνουν αθροιστική κατάσταση του εν λόγω ποσοστού».

Όπως επισημαίνει ο ΟΑΥ, «γιατροί που δραστηριοποιούνται σε πέραν του ενός νοσηλευτηρίου, θα λαμβάνουν ξεχωριστή κατάσταση για το ποσοστό τους ανά νοσηλευτήριο, ενώ τα νοσηλευτήρια θα λαμβάνουν κατάσταση στην οποία θα περιλαμβάνονται τα ποσοστά διενέργειας μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών ανά ιατρό που συνεργάζονται/εργοδοτούν».

Το Σχέδιο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κλινικής κατευθυντήριας οδηγίας για την διενέργεια καισαρικών τομών που, αυτή τη στιγμή, καταρτίζεται από τον Οργανισμό. Η Οδηγία αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.