Σε μια από τις πιο περιζήτητες περιοχές στην επαρχία Λάρνακας εξελίσσεται η Πύλα, που έχει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, λόγω της εκτόξευσης της ζήτησης για ακίνητα. Παρά το ιδιότυπο καθεστώς της, η μικτή κοινότητα, λόγω της εγγύτητας της με τη Λάρνακα αλλά και του παραλιακού μετώπου που διαθέτει, αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους που αναζητούν μόνιμη κατοικία.   

«Η Πύλα αυτή τη στιγμή έχει από τους πιο ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παγκύπρια» ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, Σίμος Μυτίδης, προσθέτοντας πως αυτό το διάστημα ανεγείρονται πάνω από 1000 οικιστικές μονάδες (διαμερίσματα και σπίτια), ενώ εκτιμάται πως εκκρεμούν άδειες για άλλες τόσες. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη αφορά στη δημιουργία συγκροτήματος με περίπου 300 οικιστικές μονάδες και καταστήματα, που άρχισαν να ανεγείρονται. Πρόκειται για μια επένδυση που θα αγγίξει τα €30 εκατ. Σε διάφορες περιοχές της κοινότητας, εξάλλου, σε έδαφος που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, ανεγείρονται πολυκατοικίες καθώς και μεγάλες κατοικίες. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ακίνητα τα τελευταία χρόνια, σχεδόν διπλασιάστηκαν οι οικιστικές μονάδες στην Πύλα, που έχει πλέον περίπου 8.000 μόνιμους κατοίκους. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αγορά γης για οικιστικές μονάδες, κυρίως από Ελληνοκύπριους. Βοήθησε πολύ και το σχέδιο επιχορηγήσεων της Κυβέρνησης για την αναζωογόνηση των ακριτικών και ορεινών περιοχών. Στην Πύλα καλύπτεται ένα μεγάλο κομμάτι εκτός της νεκρής ζώνης, εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Μυτίδης.  

Πέραν από τους Ελληνοκύπριους μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της Πύλας, επιδεικνύουν Ισραηλινοί, Λιβανέζοι, Ουκρανοί και Ρώσοι. Η ανάπτυξη θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν ήταν πιο γρήγορες οι διαδικασίες στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, όπως υπέδειξε ο κ. Μυτίδης. «Πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών για μεγάλα συγκροτήματα και άλλες αναπτύξεις από τον ΕΟΑΛ. Είναι έργα που θ’ ανοίξουν θέσεις εργασίας και θα φέρουν περαιτέρω ανάπτυξη. Δεν πρέπει να υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση».

Παρά τη μεγάλη ανάπτυξη στην κοινότητα παραμένουν αναξιοποίητα τα προνομιακά παραλιακά φιλέτα, στα οποία εξαγγέλθηκαν μεγαλεπήβολες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μετά την κατεδάφιση του ξενοδοχείου Beau Rivage. Στον χώρο υποτίθεται πως θα ξεκινούσε από το 2023 η ανέγερση ενός τετράστερου και ενός πεντάστερου ξενοδοχείου, που θα είχαν συνολική δυναμικότητα 330 κλινών. Ωστόσο, τα έργα δεν ξεκίνησαν ποτέ και ουδείς γνωρίζει πότε κι εάν θα προχωρήσουν. Στη συγκεκριμένη ανάπτυξη είχαν επενδύσει πολλά και οι τουριστικοί φορείς της Λάρνακας, αφού θ’ αποκτούσε προστιθέμενη αξία μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή των πρώην διυλιστηρίων, στην οποία προγραμματίζονται πολύ μεγάλες επενδύσεις.