Αλλοδαποί εργαζόμενοι εισφέρουν μαζί με τους εργοδότες τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο, όταν αποχωρούν από το νησί μας δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος.
Το θέμα έχει τεθεί κατά διαστήματα σε χώρες απ΄ όπου προέρχονται οικονομικοί μετανάστες που εργάζονται για αρκετά χρόνια στην Κύπρο.
Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι ότι εντός του Δεκεμβρίου το όλο ζήτημα τέθηκε στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης στη Σρι Λάνκα. Ο βουλευτής του νησιωτικού κράτους, Λακσμάν Νιπούνα Αραχίχι (National People’s Power – NPP), ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν διπλωματικά μέτρα για την εξασφάλιση της επιστροφής των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που οφείλονται στους εργαζόμενους από τη Σρι Λάνκα που απασχολούνται στην Κύπρο.
Το μέλος του κοινοβουλίου της Σρι Λάνκα μιλούσε σε τελετή στην πόλη Κολόμπο, που είναι οι οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι «έχει προκύψει σημαντικό ζήτημα, καθώς οι εργαζόμενοι από τη Σρι Λάνκα στην Κύπρο δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που παρακρατήθηκαν από τους μισθούς τους».
Διαβεβαίωσε, ταυτόχρονα, ότι λαμβάνονται μέτρα για την επίλυση του προβλήματος και τη διευκόλυνση της επιστροφής αυτών των χρημάτων στη Σρι Λάνκα.
Να σημειωθεί ότι στην Κύπρο εργάζονται περί τους 7.000 αλλοδαπούς με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα. Η Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σρι Λάνκα είναι νησιωτική χώρα νοτιοανατολικά της Ινδίας με έκταση 65.610 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 21.916.000 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2024.
Βάσει της απογραφής που έγινε στην Κύπρο το 2021, στο νησί μας βρίσκονταν 6.792 πρόσωπα με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τις υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων της Δημοκρατίας, η Κύπρος έχει συνομολογήσει Διμερείς Συμβάσεις Κοινωνικής Ασφάλειας με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τον Καναδά, το Κεμπέκ, την Αυστραλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, την Ελβετία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Βουλγαρία τη Σερβία και τη Συρία. Οι Διμερείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει η Κύπρος με χώρες της Ε.Ε. έχουν αντικατασταθεί από τους Κανονισμούς 883/04 και 987/09, οι οποίοι συντονίζουν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των κρατών μελών.