Ελέγχους φυματίωσης στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας και ενδεχομένως σε άλλες δομές που ελέγχονται από την Αστυνομία, αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές του νέου έτους. Αφορμή είναι ο πρόσφατος εντοπισμός κρούσματος φυματίωσης.
Πρόκειται για κρατούμενο με καταγωγή από το Κονγκό, ο οποίος κρατείτο στα υπό αναφορά αστυνομικά κρατητήρια και στα μέσα Νοεμβρίου, μετά τη μεταγωγή του στις Κεντρικές Φυλακές, διαπιστώθηκε πως νοσούσε με φυματίωση.
Μετά τη διάγνωση του κρατούμενου στο σωφρονιστικό ίδρυμα (μέσα Νοεμβρίου), λόγω της πρότερης κράτησής του στις Φυλακές ενεργοποιήθηκε πρωτόκολλο από τα μέλη της Αστυνομίας σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτού του πρωτοκόλλου υποβλήθηκαν σε εξετάσεις κρατούμενοι στη Λακατάμια, στελέχη του αστυνομικού Σώματος, αλλά και πολιτικό προσωπικό (20/11).
Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι τον προσεχή Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν νέοι προληπτικοί έλεγχοι στα εν λόγω αστυνομικά κρατητήρια.
Νωρίτερα και συγκεκριμένα στα μέσα του περασμένου μήνα ο κρατούμενος στις Κεντρικές Φυλακές ασθένησε με φυματίωση και κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πλέον έχει διαφύγει του κινδύνου.
Πάντως, όπως είχε μεταδοθεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαπιστωθεί αν άλλα πρόσωπα που κρατούνταν στην πτέρυγα 1Α (χώρος που κρατείτο το πρόσωπο που ασθένησε) νόσησαν. Την ίδια στιγμή, όπως είχε γίνει γνωστό, η κατάσταση παρακολουθείτο από το ιατρικό προσωπικό των Φυλακών σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεράσπιση του κατηγορούμενου για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών, Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, είχε υποβάλει αίτημα απελευθέρωσής του με όρους λόγω του υπό αναφορά κρούσματος. Ωστόσο, το Κακουργιοδικείο το είχε απορρίψει, αφού έκρινε πως δεν υπήρχε κάποιο στοιχείο που να υποδεικνύει ότι κινδύνευσε να προσβληθεί με φυματίωση ο 74χρονος κατηγορούμενος.
Σε ό,τι αφορά τα κρατητήρια Λακατάμιας, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μια από τις σημαντικές δομές της Αστυνομίας που χρησιμοποιούνται για κράτηση προσώπων, μεταξύ των οποίων και ύποπτοι για σοβαρά αδικήματα. Γι’ αυτό και υπάρχει ανάλογος αριθμός αστυνομικών, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του συγκεκριμένου χώρου.
Στην Λακατάμια μέχρι πρότινος υπήρχαν χώροι κράτησης για 38 άτομα, ενώ παλιότερα στη βάση διατάγματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης είχαν κηρυχθεί ως φυλακές. Μάλιστα, εκεί βρίσκεται και το μοναδικό δωμάτιο παγκυπρίως που είναι ειδικά διαμορφωμένο ώστε να κρατούνται υψηλού κινδύνου περιπτώσεις ατόμων.
Αρμόδια πηγή μας, ανέφερε ότι η φυματίωση μπορεί να μεταδοθεί σε χώρους κράτησης όπου υπάρχει υπερπληθυσμός, ωστόσο, υπέδειξε πως στην περίπτωση του πρόσφατου κρούσματος λήφθηκαν αμέσως μέτρα και διαπιστώθηκε πως δεν υπήρξε μετάδοση.
Μας τόνισε, επίσης, ότι πολλοί κρατούμενοι μπορεί να έχουν ήδη μολυνθεί από το βακτήριο της φυματίωσης (Mycobacterium tuberculosis) πριν από την εισαγωγή τους στη φυλακή, ειδικά αν προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή περιοχές με υψηλή ενδημικότητα.
Ο κρατούμενος κατάγεται από το Κονγκό, όπου καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά θανάτων από φυματίωση.