Απελπισία προκαλούν τα δεδομένα από τα φράγματα της Κύπρου, ακόμη και μετά την έλευση της κακοκαιρίας Elena με τις πολύωρες βροχοπτώσεις, τη συσσώρευση νερού στους δρόμους, τους υδροστρόβιλους και τα χιόνια. Η δραματική κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες δεν παρουσιάζει καμία απολύτως βελτίωση, με τη στάθμη του αποθηκευμένου νερού να έχει κατρακυλήσει ως τον πυθμένα. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, σε  εκείνο στη Βυζακιά, το φράγμα φαίνεται πως έχει ξεραθεί εντελώς, αφού η πληρότητά του να είναι μόλις στο 3%.

Η τραγωδία αυτή αφορά, δυστυχώς, όλα τα φράγματα του νησιού τα οποία έχουν πενιχρές ποσότητες νερού, με την πληρότητα στην συντριπτική τους πλειοψηφία να κυμαίνεται από 15% έως 30%. Η ελπίδα, πάντως, δεν έχει χαθεί λαμβάνοντας υπόψη ότι ως καλοί υδρολογικοί μήνες θεωρούνται πέρα τον Δεκέμβριο και ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, μετά από την πλήρη ανομβρία του περασμένου Οκτώβριου, η στάθμη του αποθηκευμένου νερού έχει κατρακυλήσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Με συνολική χωρητικότητα 290 εκατ. κυβικά μέτρα, αυτή τη στιγμή διαθέτουν μόλις 75,1 εκατ. κ.μ. νερού. Η πληρότητα των φραγμάτων συνολικά βρίσκεται μόλις στο 25,3%, όταν πέρσι τέτοια εποχή ήταν στο 45,5%, δηλαδή είχαν επιπλέον57.265 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας εντοπίζεται στο φράγμα Βυζακιάς, το οποίο είναι πια σχεδόν άδειο, μόλις στο 3% της πληρότητάς του, όταν πέρσι τέτοια εποχή ήταν στο 41,8%. Εξίσου κακή είναι η κατάσταση στο φράγμα του Ξυλιάτου (15,7% από 47,8% πέρσι), της Αργάκας (17,3% από 14,3% πέρσι), της Άχνας (19,2% από 34,4% πέρσι).

Αντιθέτως, κάπως καλύτερη κατάσταση ως προς τις αποθηκευμένες ποσότητες νερού επικρατεί στο φράγμα του Καλοπαναγιώτη (56,5% από 97,5%), του Μαυροκόλυμπου (49,3% από 33,6%), των Λευκάρων (41,4% από 61,5%), το οποίο, όμως, λειτουργεί ως φράγμα έκτακτης ανάγκης.

Ο Κούρης, το μεγαλύτερο φράγμα στην Κύπρο, βρίσκεται κι αυτό σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αφού από τα 115 εκατ. κ.μ. νερού έχει μόλις 25,3 εκατ. κ.μ., δηλαδή είναι στο 22,1% της χωρητικότητάς του. Ένα χρόνο πριν βρίσκονταν στο 40,2%.

Τα φράγματα του Νότιου Αγωγού (Κούρης, Καλαβασός, Λεύκαρα, Διπόταμος, Γερμασόγεια, Αρμίνου, Πολεμίδια και Άχνα) συνολικής χωρητικότητας 189,4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού βρίσκονται στο 24,9%. Πέρσι ήταν στο 42% της χωρητικότητα τους.

Τα φράγματα Πάφου (Ασπρόκρεμμος, Κανναβιού και Μαυροκόλυμπος) χωρητικότητας 71,7 εκατ. κυβικών μέτρων βρίσκονται στο 29,9%. Πέρσι ήταν στο 53,9% της χωρητικότητας τους.

Τα φράγματα Χρυσοχούς (Ευρέτου, Αργάκα, Πωμός, Αγία Μαρίνα) χωρητικότητας 26,1 εκατ. κυβικών μέτρων, βρίσκονται στο 23,2%. Πέρσι ήταν στο 47,4%.

Τα φράγματα Λευκωσίας (Βυζακιά, Ξυλιάτος και Καλοπαναγιώτης) χωρητικότητας 3,4 εκατ. κυβικών μέτρων, βρίσκονται στο 13,8%. Πέρσι ήταν στο 50,1%.