Με οδηγίες του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως δεν θα προχωρήσει στην πολεοδομική έγκριση της εταιρείας Korantina Homes Ltd. Η απόφαση αυτή λήφθηκε από τον κ. Καδή μετά την επιστολή που στάληκε από τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μέσα από την οποία καλείται ουσιαστικά ο υπουργός Γεωργίας να ακυρώσει την περιβαλλοντική έγκριση που δόθηκε στις 9/3/2018 μέσω θετικής

Γνωμάτευσης Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ). Η περιβαλλοντική έγκριση περιλαμβάνει 44 επαύλεις με πισίνες, δύο βιολογικούς σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων και ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, οκτώ ορόφων και 168 κλινών, στις τοποθεσίες Καφίζης και Μανίκης, όπου χωροθετείται το έργο Cap St. George Beach Club Resort.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην επιστολή της προς το υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι η σχετική περιβαλλοντική γνωμάτευση εκδόθηκε κατά παράβαση του άρθρου 13 (Διαδικασία εξέτασης Μελέτης), παράγραφος 3, του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου του 2005 έως 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκεκριμένα, η γνωμάτευση ΜΕΕΠ εκδόθηκε στις 9/3/2018, ενώ ακόμη δεν έχουν αποσταλεί τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίας της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που διεξήχθη στις 13/2/2018. Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι η Γνωμάτευση ΜΕΕΠ εκδόθηκε χωρίς η Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να έχει προβεί σε αιτιολογημένη εισήγηση προς την Περιβαλλοντική Αρχή, στην οποία αναφέρονται οι απόψεις των μελών της αναφορικά με την αξιολόγηση και τις επιπτώσεις που η εκτέλεση ή η λειτουργία του έργου ενδέχεται να επιφέρουν στο περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία για το γεγονός ότι ζήτησε έκθεση αναφοράς από τον διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος. Σε περίπτωση που ο διευθυντής Κώστας Χατζηπαναγιώτου εμμένει στη θέση που διατυπώνει συνεχώς ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες, τότε τόσο η επιστολή του κ. Χατζηπαναγιώτου, όσο και η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή θα διαβιβαστούν στον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, για γνωμάτευση. 

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ενδέχεται να υπάρχει ζήτημα και με τις άλλες δύο περιβαλλοντικές εγκρίσεις που εκδόθηκαν στις 3 Μαρτίου και 29 Μαΐου 2017 που αφορούν στην ανέγερση έξι και οκτώ επαύλεων αντίστοιχα στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών.

Στις δύο αυτές περιπτώσεις για τις οποίες, πέρα από τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις, έχουν εκδοθεί επίσης πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες ενδέχεται να μην αποστάληκαν στα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι Προκαταρκτικές Εκτιμήσεις Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΠΕΕΠ), κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 15 (Διαδικασία εξέτασης της Έκθεσης), παράγραφος 7, του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου του 2005 έως 2014. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κομισιόν βλέπει Θαλασσινές Σπηλιές

Και για τις τρεις αναπτύξεις που χωροθετούνται εντός παραθεριστικών και τουριστικών ζωνών, για τις οποίες όμως δεν έχει αξιολογηθεί καμία Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αλλά ούτε και Δέουσα Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΔΜΕΕΠ), παρά το γεγονός ότι εφάπτονται με τις Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας, δεν αποκλείεται εφόσον επιβεβαιωθεί η εμπλοκή, να ενταχθούν τελικά στα μέτρα που αποφάσισαν πρόσφατα από κοινού τα υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών. 

Το πιο σημαντικό αφορά στην εκπόνηση ΔΜΕΕΠ εντός τριών μηνών, στο πλαίσιο της προστασίας των ειδών και οικοτόπων.
Ανάλογα με τα πορίσματα της δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων στους οικοτόπους και τα είδη των περιοχών Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ CY4000010) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ CY4000023) Χερσόνησος Ακάμα, θα εξεταστεί, όπου ενδείκνυται, η επέκταση της υφιστάμενης ζώνης προστασίας της παραλίας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση ανθρώπινης δραστηριότητας στους ευαίσθητους οικότοπους της περιοχής και παράλληλα να διασφαλίζεται η ασφάλεια των οποιωνδήποτε κατασκευών και των διερχομένων. 

 
Αίρονται οι παρανομίες, μένει η παραλία
 
Οι παρανομίες που εντοπίστηκαν στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής ανάπτυξης της Κοραντίνα αίρονται τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της εξασφάλισης πολεοδομικής έγκρισης. Υπενθυμίζεται ότι η Περιβαλλοντική Αρχή έθεσε ως προϋπόθεση για την έκδοση πολεοδομικής άδειας την υλοποίηση των μέτρων αποκατάστασης και προστασίας της περιοχής, τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν και να εγκριθούν από το Τμήμα Περιβάλλοντος.
 
Η εταιρεία προχώρησε στην απομάκρυνση καταστρώματος από μπετόν σε παράνομη οδό που δημιουργήθηκε στην παραλία εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 (Αρ. τεμ. 582 και 101, Φ/Σχ. 44/07).
 
Σημειώνεται ότι ο Επαρχιακός Γραμματέρας Πάφου του Κινήματος Οικολόγων, Ανδρέας Ευλαβής, κατήγγειλε την ύπαρξη του συγκεκριμένου καταστρώματος από μπετόν κατά τη διάρκεια του Συμποσίου «Αρχαιολογική και Πολιτιστική Κληρονομιά Χερσονήσου Ακάμα» που διοργανώθηκε στις 16 Απριλίου 2016 στην Πέγεια από τον Δήμο Πέγειας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Πάφος 2017 και το ICOMOS Τμήμα Κύπρου. Ωστόσο, ο τότε δήμαρχος Πέγειας απέρριψε τον ισχυρισμό. 
 
Η άρση της συγκεκριμένης παρανομίας ηγέρθη και στις δύο συνεδρίες της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατά τις οποίες εξετάστηκε η ΜΕΕΠ για το προτεινόμενο έργο από τον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Κλείτο Παπαστυλιανού. Στην πρώτη συνεδρία, εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η Περιβαλλοντική Αρχή είχε αποστείλει σχετικές επιστολές στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και στον Δήμο Πέγειας, μέσω των οποίων καταγγέλλονταν οι παρανομίες. Στη δεύτερη συνεδρία, ο δήμαρχος Πέγειας επισήμανε ότι οι παρανομίες είχαν ήδη απομακρυνθεί, εκτός από το ξύλινο πάτωμα που είναι σε εξαγορασμένο ιδιωτικό χώρο.
 
 
«SOS Θαλασσινές Σπηλιές» φώναξαν μαθητές Τσιρείου
 
Μία ξεχωριστή και πρωτοποριακή εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Στ’ τάξη του Τσιρείου Δημοτικού Σχολείου στη Λεμεσό.
 
Η εκδήλωση αυτή έγινε μετά από τα τελευταία γεγονότα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία, σε σχέση με τις επεμβάσεις που γίνονται από την Πάφο μέχρι την Αγία Νάπα. Οι μαθητές με ευφάνταστα συνθήματα έδωσαν το μήνυμα ότι ανησυχούν για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. «Φαίνεται ότι η παιδεία θα πρέπει να ευαισθητοποιεί τα παιδιά όχι μόνο για να σέβονται και να προστατεύουν, αλλά να παρεμβαίνουν και δυναμικά εκεί που χρειάζεται για να δώσουν τα μηνύματα στην κοινωνία», αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων. Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων συμμετείχε μετά από πρόσκληση στην πιο πάνω εκδήλωση και χαιρετίζει την προσπάθεια αυτή που ελπίζουμε να έχει και συνέχεια από άλλα σχολεία.